ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Μήπως αξίζει να αγοράσεις ήπιο υβριδικό;

9.873 Επισκέψεις στο άρθρο (18/7/2019)

Τα ήπια υβριδικά συστήματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και τα βλέπουμε σε όλο και περισσότερα μοντέλα της αγοράς. Τι παραπάνω προσφέρουν ώστε να τα επιλέξετε και πόσο σας συμφέρει;


Οι ανάγκες των εταιρειών να συμβαδίσουν με τις ευρωπαϊκές νόρμες για τους ρύπους, τις  οδήγησαν να αναπτύξουν διάφορες τεχνολογίες,  που συνδυάζουν με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ως ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν την ηλεκτροκίνηση.

Το πιο απλό είναι η ενσωμάτωση ενός ήπιου υβριδικού συστήματος (mild hybrid), όπου ο «πρωταγωνιστικός ρόλος» παραμένει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης και η ηλεκτρική ενέργεια καλύπτει δευτερεύουσες λειτουργίες του οχήματος.

Το βασικό χαρακτηριστικό της ήπιας υβριδικής τεχνολογίας είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας δεν συνδέεται άμεσα με το σύστημα μετάδοσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή η κίνηση αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Σε αυτή την κατηγορία, ο ηλεκτροκινητήρας έχει υποστηρικτικό ρόλο, μπορεί να προσφέρει επιπλέον ισχύ σε οδήγηση πλήρους φορτίου και παράλληλα να αντλήσει ενέργεια κατά την επιβράδυνση αποθηκεύοντάς την στις μπαταρίες. Έτσι θα είναι πιο «γεμάτα» από χαμηλά και κάθε φορά που θα χρειάζεσαι extra boost θα αναλαμβάνει ο ηλεκτροκινητήρας.

Για παράδειγμα ο 1,0 Ecoboost των Fiesta και Focus θα αποκτήσει ένα δευτερεύον ηλεκτρικό κύκλωμα 48 Volt, μια extra μπαταρία λιθίου, ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ και μεγαλύτερο τούρμπο. Έτσι, η ιπποδύναμη εκτοξεύεται στα 155 άλογα και η ροπή στα 240 Nm, από 140 και 210, ενώ η Ford υπόσχεται και εξάλειψη του turbo lag.

Επιπλέον, η «ήπια» υβριδική τεχνολογία παρέχει λειτουργίες όπως η έναρξη του κινητήρα μέσω ηλεκτρικής μίζας, η διευρυμένη λειτουργία του συστήματος «start-stop» και γενικότερα η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας στα περιφερειακά συστήματα.

Με την τεχνολογία αυτή λοιπόν, επιτυγχάνεται στιγμιαία αύξηση της ισχύος λόγω μειωμένων απωλειών ενέργειας, εξοικονόμηση καυσίμου, αλλά και μείωση των εκπομπών ρύπων από τον θερμικό κινητήρα. 

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην πράξη σύμφωνα με τις δικές μας μετρήσεις: 

Πρόσφατα δοκιμάσαμε το Kia Sportage με τον diesel κινητήρα 1,6 λτ. 136 ίππων σε συνδυασμό με το ήπιο υβριδικό σύστημα 48V. Συγκριτικά με το ίδιο μοντέλο χωρίς το σύστημα 48V, το 0-100 χλμ./ώρα έρχεται 0,1 δλ. γρηγορότερα ενώ λίγο καλύτερες είναι οι ρεπρίζ, περίπου 0,5 δλ.. Όσον αφορά στην κατανάλωση,  η μέση κατανάλωση είναι 7,0 λτ./100χλμ. από 7,1 λτ./100 χλμ. για το μοντέλο χωρίς το σύστημα 48V, ωστόσο εντός πόλης η διαφορά στην κατανάλωση είναι μεγαλύτερη, περίπου 0,4 λτ/100 χλμ. υπέρ του ήπια υβριδικού.

Το καλύτερο όμως είναι άλλο… Λόγω του τρόπου φορολόγησης των υβριδικών στην ελληνική αγορά, το ακριβότερο σε κόστος υβριδικό των 48 Volt έρχεται σε καλύτερη τιμή από το απλό diesel!

Για την ακρίβεια από 24.990 ευρώ κοστίζει στην εξοπλιστική έκδοση Upgrade, ενώ στην αντίστοιχη με τον 1,6 D των 136 PS κοστίζει 25.790 ευρώ. Βεβαίως αυτό μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Για παράδειγμα το Ignis των 90 ίππων στη έκδοση GLX κοστίζει 11.523, ενώ με την προσθήκη του ήπιου υβριδικού συστήματος κοστίζει 12.350 ευρώ.
Τέλος, προσθέστε στη μαθηματική συνάρτηση κόστους πως οι μειωμένοι ρύποι συνεπάγονται και μειωμένα τέλη…

Εσείς λοιπόν αν είχατε την επιλογή να αγοράσετε το ίδιο μοντέλο με και χωρίς ήπιο υβριδικό σύστημα τι θα επιλέγατε και γιατί; Πόσο παραπάνω θα πληρώνατε για να το έχετε;

FORD
DOBLO VS COURIER