ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Το νέο πλαίσιο κατατάσσει τα πρόστιμα σε τρεις βασικές κατηγορίες.

Αλλαγές στον ΚΟΚ

2.220 Επισκέψεις στο άρθρο (9/3/2018)

Κατατέληκε χθες το βράδυ το νέο νομοσχέδιο στην Βουλή, το οποίο και περιέχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε πρόστιμα ενώ διαιρούνται οι παραβάσεις σε τρεις κατηγορίες. Διαβάστε τι μαθαίνουμε.

Σε αναπροσαρμογή των κατηγοριών επικινδυνότητας των παραβάσεων και των προστίμων φαίνεται πως προχωρά το υπουργείο Μεταφορών σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες την νύχτα στην Βουλή.

Το νέο πλαίσιο κατατάσσει τα πρόστιμα σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα την επικινδυνότητα:
  1. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι παραβάσεις χαμηλού κινδύνου που θα τιμωρούνται με έως και 100 ευρώ.
  2. Στην δεύτερη κατηγορία θα κατατάσσονται οι μεσαίου κινδύνου ποινές που θα τιμωρούνται από 101 έως και 300 ευρώ
  3. Στην τρίτη, θα συμπεριλαμβάνονται οι ποινές υψηλής παραβατικότητας, όπου το πρόστιμο θα είναι από 301 έως 600 ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και κάποιες ποινές «πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων» και «αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς» που θα τιμωρούνται με ποινές όπως η αφαίρεση πινακίδων ή διπλώματος και όχι με πρόστιμο. Ποιες παραβάσεις θα συμπεριληφθούν σε αυτές τις κατηγορίες δεν έχει γίνει γνωστό. Ακόμα, για πολύ σοβαρές παραβάσεις (κατανάλωση αλκοόλ, παραβίαση STOP ή ερυθρού σηματοδότη, «στησίματα», κόντρες και παράνομες προσπεράσεις κ.α) θα προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση διπλώματος δια βίου αν καταγραφεί ίδια παράβαση τρεις φορές μέσα σε πέντε χρόνια.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο προβλέπει την θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα πρόστιμα. Έτσι οι ποινές της τρίτης κατηγορίας θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 1.800 ευρώ (προβλέπεται τριπλασιασμός του προστίμου στην ανώτατη βαθμίδα περιουσιακών στοιχείων). Τέλος, η δυνατότητα εξόφλησης του προστίμου πληρώνοντας το 50% μέσα σε 10 εργάσιμες μέρες σταματά.

Το σχέδιο νόμου δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφιστεί στο σύνολο του από την Βουλή, αυτές είναι ωστόσο οι προτάσεις του υπουργείου Μεταφορών.

Hyundai
Audi