
Τα φιμέ είναι «must» στη χώρα μας λόγω του ήλιου.
Προστατεύουν εμάς και το σαλόνι του αυτοκινήτου & αποδίδει καλύτερα ο κλιματισμός.
Αν το παρακάνεις με τη σκουρότητα είσαι παράνομος και τραβάς τα βλέμματα της αστυνομίας.
Όμως γίνεσαι και επικίνδυνος καθώς ειδικά το βράδυ χάνεις πολλή ορατότητα.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Τα φιμέ είναι «must» στη χώρα μας λόγω του ήλιου
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα φιμέ τζάμια και τις αντηλιακές μεμβράνες και στο πόσο απαραίτητα είναι στη χώρα μας. Με ηλιοφάνεια 9 στους 12 μήνες και καυτά καλοκαίρια, έχει αποδειχθεί ότι με αντηλιακές μεμβράνες, η καμπίνα μένει σε κατάσταση καινούργιου, χωρίς φθορές και σκασίματα στο ταμπλό, ή ξεκολλημένες ταπετσαρίες. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο γίνεται πολύ πιο ξεκούραστο, ενώ ο κλιματισμός αποδίδει πολύ καλύτερα όταν υπάρχουν φιμέ στο αυτοκίνητο.
Προστατεύουν εμάς και το σαλόνι του αυτοκινήτου & αποδίδει καλύτερα ο κλιματισμός
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι κανόνες στην τοποθέτηση φιμέ ή αντηλιακών μεμβρανών στο αυτοκίνητό μας. Οι έντονα σκουρόχρωμες μεμβράνες επιτρέποντα μόνο στα πίσω τζάμια (πίσω πλαϊνά επιβατών και τζάμι πορτ μπαγκάζ), ενώ αν κάποιος θέλει να προστατευτεί από τον ήλιο και στα μπροστινά τζάμια (οδηγού/συνοδηγού και παρμπριζ), τότε πρέπει να επιλέξει είτε σκούρες μεμβράνες με σκουρότητα έως 35%, είτε διάφανες μεμβράνες με φίλτρα που προστατεύουν από την ακτινοβολία του ήλιου.
Αν το παρακάνεις με τη σκουρότητα είσαι παράνομος και τραβάς τα βλέμματα της αστυνομίας
Όμως συχνά ακούμε για οδηγούς που έχουν «τρεχάματα» με το νόμο λόγω των φιμέ. Από μπλόκα σε γνωστά «κοντροστέκια», μέχρι μια απλή βόλτα στο βουνό ή τη θάλασσα, που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μπλεξίματα με το νόμο. Τα φιμέ είναι γνωστό πως «μαγνητίζουν» τα βλέμματα της αστυνομίας με το σχετικό πρόστιμο να είναι 80 ευρώ, ενώ παράλληλα μπορεί να βάλει τον οδηγό σε παραπάνω μπλεξίματα με έξτρα πρόστιμα (πχ. για πυροσβεστήρα, εξάτμιση και γενικότερα για διάφορες παραλήψεις ή ατασθαλίες που ίσως υπάρχουν στο όχημά του). Έτσι λοιπόν, μπορεί τα σκούρα φιμέ στα μπροστινά παράθυρα για κάποιους να φαίνονται… «μουράτα», όμως στην πράξη μάλλον δεν είναι και τόσο.
Όμως γίνεσαι και επικίνδυνος καθώς ειδικά το βράδυ χάνεις πολλή ορατότητα
Και αν όλα τα παραπάνω φαντάζουν… «ασήμαντα» για ορισμένους, το τελευταίο που αφορά την ασφάλεια, είναι και το σημαντικότερο. Βλέπετε, η οδήγηση τη νύχτα απαιτεί καλή ορατότητα περιμετρικά του αυτοκινήτου από τον οδηγό. Τι γίνεται όμως αν κάποιος έχει σκούρα φιμέ παραπάνω από το επιτρεπόμενο και στα εμπρός παράθυρα; Τότε η ορατότητα περιορίζεται πολύ και ακόμα και με συννεφιά, ο οδηγός νομίζει ότι έξω είναι…. Νύχτα. Έτσι σε συνθήκες απόλυτου σκότους, η ορατότητα, ειδικά στα πλάγια και από τους πλαϊνούς καθρέπτες είναι σχεδόν μηδενική, κάνοντας τη διέλευση από μια διασταύρωση, ή ακόμα και την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο, τρομερά κουραστική και τελικά… επικίνδυνη!
Εσύ βάζεις φιμέ και στα εμπρός τζάμια; Και αν ναι, κοιτάς να είναι στα νόμιμα επίπεδα σκουρότητας ή αδιαφορείς και συνεχίζεις να οδηγείς… στο σκοτάδι;