Αντί να δεσμεύουμε τεράστιες ποσότητες αγροτικής παραγωγής για την κατασκευή βιοκαυσίμων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα του επεξεργασμένου καφέ.
Βιοκαύσιμα από καφέ
2.178 Επισκέψεις στο άρθρο (20/6/2014)
Στην παραγωγή βιοκαυσίμων από διάφορες ποικιλίες καφέ (ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ) προχώρησαν Βρετανοί ερευνητές, αποδεικνύοντας πως τα υπολείμματα του επεξεργασμένου καφέ κάθε άλλο παρά άχρηστα είναι.
Οι ερευνητές του Κέντρου Βιώσιμων Χημικών Τεχνολογιών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπαθ, εξήγαγαν έλαιο από τα κατακάθια των αλεσμένων κόκκων του καφέ, αφού τα βούτηξαν σε έναν οργανικό διαλύτη. Με την κατάλληλη χημική επεξεργασία, το λάδι αυτό μετατράπηκε σε βιοκαύσιμα.Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κρις Τσακ, «περίπου 8 εκατ. τόνοι καφέ παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο και τα υπολείμματα του επεξεργασμένου καφέ περιέχουν έλαιο σε ποσοστό έως 20% ανά μονάδα βάρους. Αυτό το έλαιο έχει παρόμοιες ιδιότητες με τις ενεργειακές καλλιέργειες που σήμερα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Όμως, ενώ οι τελευταίες καλλιεργούνται ειδικά για τη δημιουργία καυσίμων, τα υπολείμματα του καφέ πετιούνται ως άχρηστα. Αν τα χρησιμοποιήσουμε, υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα να παράγουμε ένα αληθινά βιώσιμο βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς».Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον το βιοκαύσιμο από καφέ θα αποτελέσει (μικρό) μέρος του συνολικού ενεργειακού μίγματος, ενώ θα μπορεί να παράγεται σε μικρή κλίμακα από καφεκοπτεία, που έχουν άφθονη την πρώτη ύλη, παρέχοντας καύσιμα για τα αυτοκίνητά των ιδιοκτητών τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα συνοικιακό καφεκοπτείο μπορεί να παράγει περίπου δέκα κιλά υπολειμμάτων καφέ ημερησίως, από τα οποία είναι δυνατό να δημιουργηθούν γύρω στα δύο λίτρα βιοκαυσίμων.Τέλος, μπορεί να στηθεί ένα δίκτυο συλλογής υπολειμμάτων καφέ από τα κατά τόπους καφεκοπτεία και τις βιομηχανίες του κλάδου και να γίνεται η μεταφορά τους σε μια κεντρική μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων.