Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Η Γερμανία ετοιμάζει πρόταση για επιβολή διοδίων οχημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Διόδια σε όλη την Ευρώπη θέλει η Γερμανία

3.386 Επισκέψεις στο άρθρο (24/7/2020)

Πληρωμή διοδίων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να καθιερώσει η Γερμανία με μπροστάρη τον Γερμανό υπουργό μεταφορών, Andreas Scheuer. Εντός της χώρας οι πρώτες αντιδράσεις!


Από τον Ιούλιου έως και το Δεκέμβριο του 2020 η Γερμανία είναι η χώρα που κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από ένα έγγραφο-προσχέδιο που διέρρευσε μέσω του Reuters, έγινε γνωστό πως η χώρα της κεντρικής Ευρώπης ετοιμάζει πρόταση για επιβολή διοδίων οχημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Όπως αναφέρεται, το σχέδιο αυτό έχει ορίζοντα υλοποίησης τα 8 έτη και θα υποχρεώνει όλα τα οχήματα που θα κάνουν χρήση όλων των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων να πληρώνουν διόδια, με εξαίρεση τα αστικά και τουριστικά λεωφορεία. «Σε ό,τι αφορά τα κράτη-μέλη που έχουν ήδη επιβάλει σύστημα καταβολής διοδίων ή τέλη χρήσης οδικών αρτηριών ταχείας κυκλοφορίας, τα διόδια θα επιβάλλονται σε όλα τα οχήματα εκτός από λεωφορεία», αναφέρει συγκεκριμένα το έγγραφο.
 
Όπως είναι φυσικό μία τέτοια πρόταση θα συναντούσε αντιδράσεις και οι πρώτες μάλιστα έρχονται εντός Γερμανίας από τους υπουργούς που προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Λέγεται πως ήδη ορισμένα γερμανικά υπουργεία ζητούν την αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος, παρότι ένα σύστημα διοδίων ανάλογων με την απόσταση που διήνυσε κάθε όχημα θεωρείται η αποτελεσματικότερη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. 
 
Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως δεν έχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύστημα καταβολής διοδίων, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, ενώ σε κάποιες άλλες όπως η Αυστρία η πληρωμή γίνεται μέσω ενός εφάπαξ ποσού ανάλογα με το χρόνο χρήσης.   
 
Η πρόταση θα κατατεθεί επισήμως από τη γερμανική κυβέρνηση στα 27 μέλη της Ε.Ε.

Autotriti.gr
OPEL