ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Δυστύχημα λόγω κινητού; Ισόβια!

6.927 Επισκέψεις στο άρθρο (21/9/2020)

Γιατί η Ευρώπη ρίχνει ισόβια σε δυστυχήματα λόγω κινητού τηλεφώνου; Δεν το βρίσκετε λογικό εφόσον υπάρξει νεκρός; Τι συμβαίνει με την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ και ουσιών;

autotriti team

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»


Τα ισόβια ως ποινή δίνονται για δολοφονίες. Όταν λοιπόν η ανώτατη ποινή σε περίπτωση θανάτου στο δρόμο που προκλήθηκε από κινητό τηλέφωνο είναι πλέον τα ισόβια, τι σημαίνει αυτό για τη χρήση του όταν οδηγούμε;

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα που νομοθετεί τα ισόβια ως τη μέγιστη ποινή σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Μέχρι τώρα η μέγιστη ποινή ήταν τα 14 χρόνια, όμως η βρετανική βουλή θεωρεί πως μια τέτοια ποινή είναι δυσανάλογη του πόνου που δημιουργεί και της δυστυχίας που αφήνει.

Το ζήτημα εδώ είναι ότι ο νόμος πλέον δεν θεωρεί έναν τέτοιο θάνατο ως αποτέλεσμα «δυστυχήματος», αφού η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί, και ως εκ τούτου η «τύχη», ή η «κακιά στιγμή» δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να καταλογιστούν ευθύνες.

Και εδώ είναι το ζουμί. Η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι πλήρως αποφευχτέα, και άρα είναι επιλογή του οδηγού να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του την ώρα της οδήγησης. Μια τέτοια επιλογή, θεωρεί ο νόμος, δείχνει αδιαφορία αφού εκθέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τους συνανθρώπους μας.

Μαζί με τη χρήση κινητού, πάνε πακέτο και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών. Εφόσον ο οδηγός επιλέγει να οδηγήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ζημιά που προκαλεί δεν θεωρείται ότι γίνεται από αμέλεια, και έτσι η ποινή που επιφέρει το κακούργημα αυτό πλέον φτάνει τα ισόβια.

Είναι σκληρή αυτή η ποινή; Σαφώς, είναι όμως και ένα μήνυμα πως η κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί την ανευθυνότητα όταν μπορεί να έχει τόσο δραματικές επιπτώσεις, και όταν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως.

Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως κινούνται και οι νομοθεσίες άλλων χωρών όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Την ίδια στιγμή 12 ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή κάμερες που ελέγχουν την χρήση κινητού κατά την οδήγηση, και έχουν διπλασιάσει τα πρόστιμα και τους πόντους ποινής στο δίπλωμα.

Τι λέτε όμως; Είναι δολοφονική ενέργεια η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, ή η χρήση κινητού κατά την οδήγηση; Είναι υπερβολή τα ισόβια; Όταν χάνεται μια ζωή ενώ θα μπορούσε να είχε σωθεί από μια επιλογή ενός ανθρώπου, μήπως οι νομοθέτες έχουν δίκιο; Τι λέτε;

Autotriti.gr
HANKOOK VENTUS S1 EVO3