Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

ΕΛ.ΑΣ: Γιατί πήρε πρόστιμο ο οδηγός που έδειξε το δίπλωμα στο κινητό

2.514 Επισκέψεις στο άρθρο (13/9/2024)
ΕΛ.ΑΣ: Γιατί πήρε πρόστιμο ο οδηγός που έδειξε το δίπλωμα στο κινητό

- Τοποθετήθηκε η ΕΛ.ΑΣ με διευκρινιστική ανακοίνωση.
- Μόνο μέσω gov.gr Wallet η επίδειξη των ψηφιακών εγγράφων (δίπλωμα, άδεια, ταυτότητα).
- Δεν είναι έγκυρα με φωτογραφία στο κινητό ή άλλο τρόπο.

Τοποθετήθηκε η ΕΛ.ΑΣ με διευκρινιστική ανακοίνωση

Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ελληνική αστυνομία γνωστοποίησε πως όσοι οδηγοί διαθέτουν το δίπλωμα οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας και την αστυνομική ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή, θα πρέπει να τα επιδεικνύουν μόνο μέσω της εφαρμογής gov.gr Wallet. Σε αντίθετη περίπτωση τα έγγραφα αυτά δε μπορούν να χαρακτηριστούν έγκυρα.   

Οδηγός έδειξε το δίπλωμα στο κινητό αλλά πήρε πρόστιμο

Αφορμή για να τοποθετηθεί δημόσια η ελληνική αστυνομία αποτέλεσαν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό επιβολής προστίμου σε οδηγό, ο οποίος ωστόσο νωρίτερα επέδειξε σε άνθρωπο της Τροχαίας ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης μέσω κινητού τηλεφώνου. 

Μόνο μέσω gov.gr Wallet η επίδειξη των ψηφιακών εγγράφων

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων πως:
 
«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η επίδειξη εγγράφων μέσω της εφαρμογής gov.gr Wallet είναι απολύτως ισοδύναμη με την επίδειξη των φυσικών εγγράφων, όπως είναι το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας και η αστυνομική ταυτότητα, εντός της ελληνικής επικράτειας.
 
Ωστόσο, η ψηφιακή επίδειξη των εγγράφων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η άμεση επαλήθευση των στοιχείων. ¶λλες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η επίδειξη εγγράφων μέσω αποτυπώσεων οθόνης ή από άλλες εφαρμογές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους αστυνομικούς, καθώς δεν επιτρέπουν την αναγκαία ταυτοποίηση του κατόχου.
 
Σε περίπτωση που δεν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ή εάν τα έγγραφα δεν προσκομίζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία».

Mercedes
Autotriti.gr