Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από την ζωή ο John Haynes, ιδρυτής του ομώνυμου εκδοτικού οίκου με τα θρυλικά εγχειρίδια επισκευών για οχήματα. Διαβάστε περισσότερα…
Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, ο John Harold Haynes ΟBE έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών, μετά από μια σύντομη μάχη με ασθένεια. Ο Βρετανός Haynes υπήρξε πρωτοπόρος στον χώρο των ειδικών εκδόσεων αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας και δημιουργός των περίφημων «Haynes Manuals» που πολλοί λάτρεις της αυτοκίνησης και ερασιτέχνες μηχανικοί χρησιμοποιούν.
Ο John Haynes γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1938 και εκδήλωσε από πολύ νωρίς την λατρεία του για τα αυτοκίνητα. Πριν καν κλείσει τα 18 του χρόνια, ο John είχε την πρώτη εκδοτική του επιτυχία: Αφού μετέτρεψε μια Austin 7 σε Austin 7 Special από μόνος του και πούλησε το όχημα, βγάζοντας σημαντικό κέρδος, έγραψε ένα μικρό εγχειρίδιο για την μετατροπή αυτή, το οποίο ξεπούλησε τα 250 αντίτυπά του μέσα σε 10 ημέρες.
Κατά την διάρκεια της θητείας του στην Βασιλική Αεροπορία, ο Haynes εμπλούτισε την τεχνογνωσία του και το 1965, ο Haynes ξεκίνησε να δημιουργεί το πρώτο από τα περίφημα «Haynes Manuals», που τον έφεραν στο παγκόσμιο προσκήνιο. Αφορούσε μια Austin Healing Sprite και δημιουργήθηκε με την βοήθεια ενός συναδέλφου του Haynes από την Αεροπορία, ο οποίος είχε αποκτήσει μια Sprite και προσπάθησε να την ανακατασκευάσει. Απογοητευμένος από την κακή ποιότητα του εργοστασιακού εγχειριδίου, ο John δημιούργησε την δική του εκδοχή, τραβώντας φωτογραφίες από την διαδικασία , δημιουργώντας διαδικασίες βήμα-βήμα και εξασφαλίζοντας απαραίτητα διαγράμματα. Το πρώτο Haynes Manual είχε γεννηθεί, δίνοντας το έναυσμα για μια εκδοτική αυτοκρατορία.
Εκτός από τα αυτοκίνητα, τα Haynes Manuals καλύπτουν και μια τεράστια γκάμα μοτοσυκλετών, ενώ αποτελούν μια «πρώτη επιλογή» βιβλιογραφίας για τους ερασιτέχνες μηχανικούς δικύκλων, σημαντικό βοήθημα για customizers αλλά και όσους αναβάτες και ιδιοκτήτες ήθελαν να μάθουν την συντήρηση της μοτοσυκλέτας τους αναλυτικά, χωρίς να αναζητήσουν τα εργοστασιακά εγχειρίδια. Ειδικά για την σημερινή custom κουλτούρα, η συμβολή του John Haynes και της δουλειάς του είναι καθοριστική, για τους ανθρώπους που «πιάνουν τα χέρια τους».