ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
6 φωτογραφίες »

Ελληνικό Mazda RX-8 100% ηλεκτρικό (+vid)

8.165 Επισκέψεις στο άρθρο (10/12/2018)

Μια ελληνική ομάδα κατάφερε να μετατρέψει ένα συμβατικό Mazda RX-8, σε αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο! Μάθετε πόσο κόστισε, πόσα άλογα είναι, τι αυτονομία έχει και άλλα πολλά στο αναλυτικό μας θέμα.

Πριν λίγες εβδομάδες πήρατε μια πρώτη γεύση από το project μιας ελληνικής ομάδας για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Mazda RX-8 στο οποίο ρίχνουμε σήμερα περισσότερο φως αποκαλύπτοντας στοιχεία για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη, καινοτόμος μετατροπή είναι έργο της ομάδας των Στέλιου και Νίκου Στάθη, Χρήστου Τσατσανιά και Εγγλέζου Θεοδόση από τη Χρυσαυγή του Λαγκαδά και πραγματοποιήθηκε στο συνεργείο της Ford Στάθης, που διατηρούν εδώ και χρόνια τα δύο αδέρφια. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Στέλιος Στάθης, οι δυσκολίες που συνάντησαν δεν ήταν λίγες όμως, στάθηκαν αφορμή για να εξελίξουν αρκετά δεδομένα, τα οποία προέκυπταν την ώρα ακριβώς που μόλις είχαν «σετάρει» κάποιο ανταλλακτικό που είχε τοποθετηθεί.

Όλο το εγχείρημα κόστισε περί τις 60.000 ευρώ, όπως αποκάλυψαν τα μέλη της ομάδας, και διήρκησε ένα χρόνο σκληρής δουλειάς και συνεχούς προσπάθειας. Από το αρχικό αμάξωμα του Mazda RX-8 έμεινε μόνο το κουφάρι. Η ομάδα αναγκάστηκε να το «ξεγυμνώσει» και να ενισχύσει καίρια σημεία του πλαισίου προκειμένου να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα στη μεγάλη ροπή, που χαρακτηρίζει άλλωστε τα ηλεκτρικά οχήματα. Έτσι, όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου αντικαταστάθηκαν με νέα επανασχεδιασμένα ούτως ώστε να μπορούν να αντέξουν, όχι μόνο το βάρος των μπαταριών, αλλά και τις επιταχύνσεις του, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις επιδόσεις του με τον wankel κινητήρα.
 

Το σύστημα πέδησης αντικαταστάθηκε από νέα σύγχρονα υλικά, αρκετά ενισχυμένα προκειμένου να ακινητοποιούν σε όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση το αυτοκίνητο. Πέραν αυτού, αλλαγές έγιναν και στην ανάρτηση, η οποία βασάνισε αρκετά την ομάδα καθώς χρειάστηκε να ενισχυθεί σημαντικά, λόγο του επιπρόσθετου βάρους των συσσωρευτών. «Όλες οι εργασίες έγιναν με γνώμονα να μην αλλοιωθεί ο αρχικός sportive χαρακτήρας του μοντέλου», εξηγεί στην metrosport, ο Εγγλέζος Θεοδόσης. Χρειάστηκαν να κάνουν δύο αλλαγές στα ελατήρια και τα αμορτισέρ προκειμένου η όλη συμπεριφορά του αμαξώματος να αποσβένει τις οποιεσδήποτε ανωμαλίες του οδοστρώματος. Το γενικότερο σετάρισμα του αυτοκινήτου, είναι αρκετά «σκληρό», όμως ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις που δημιούργησε η αύξηση του βάρους.

Παρόλα αυτά, η ομάδα από την Χρυσαυγή, κατάφερε να κατανείμει το βάρος στο αμάξωμα του αυτοκινήτου ισόποσα επιτυγχάνοντας κάτι που οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάζονται ειδικούς σχεδιαστές και επιστήμονες. Ο Μηχανολόγος της παρέας, Χρήστος Τσατσανιάς, δαπάνησε αρκετό μέρος από τον ελεύθερό του χρόνο ασχολούμενος με το CAN bus του αυτοκινήτου που δεν είναι τίποτε άλλο από την ορθή επικοινωνία που πρέπει να έχει το αυτοκίνητο προκειμένου όλες οι εφαρμογές να συνεργάζονται άριστα μεταξύ τους.

Στο πεδίο των επιδόσεων, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει ισχύ 110 kW, ήτοι περί τους 150 ίππους, ενώ το ελληνικό team υπόσχεται αυτονομία έως και 150 χλμ., ανάλογα πάντα με τη διαχείριση των επιταχύνσεων και γενικότερα του πεντάλ του γκαζιού. Ο απαιτούμενος χρόνος φόρτισης του πρωτότυπου μοντέλου διαρκεί 6 με 7 ώρες και για να πάρει ενέργεια χρειάζεται μια απλή μονοφασική πρίζα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, οι δοκιμές του αυτοκινήτου έλαβαν χώρα σε πίστα καρτ καθότι το αυτοκίνητο είναι πειραματικό και δεν διαθέτει πινακίδες κυκλοφορίας, αν και η η ομάδα αναζητεί ορθές μεθόδους προκειμένου μια τέτοια μετατροπή να είναι υλοποιήσιμη στο μέλλον και για το δρόμο.

Εμείς, ως autotriti.gr δίνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην ομάδα για αυτό της το επίτευγμα και ευχόμαστε πολλές ακόμα επιτυχίες σε ό,τι έχουν βάλει στόχο!
 

Mercedes
fiat