Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Επιβάτες χωρίς ζώνη: Ποιος πληρώνει το πρόστιμο;

Επιβάτες χωρίς ζώνη: Ποιος πληρώνει το πρόστιμο;

15.970 Επισκέψεις στο άρθρο (10/4/2023)

Αλήθεια πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν φοράς ζώνη και τι γίνεται σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. αν δεν φορά κάποιος επιβάτης ζώνη;

Και όμως ο οδηγός πληρώνει ότι και να γίνει!

Ζώνη ασφαλείας, ίσως το σημαντικότερο μέτρο παθητικής ασφάλειας στο αυτοκίνητο. Για αυτό το λόγο άλλωστε είναι και υποχρεωτική τόσο για τον οδηγό όσο και για τους υπόλοιπους επιβάτες και σε περίπτωση μη χρήσης της το πρόστιμο είναι βαρβάτο.

Τα παραπάνω λίγο πολύ τα ξέρουμε όλοι. Αυτό που δεν ξέρουν όλοι όμως είναι τι ισχύει σε περίπτωση που δεν φορά ζώνη κάποιος επιβάτης. Το πρόστιμο πάει σε αυτόν ή στον οδηγό;

Πάνω απ`όλα η ατομική ευθύνη!

Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του `Αρθρου 12 του Κ.Ο.Κ., «η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες». Σε περίπτωση παράβασης του παραπάνω, το πρόστιμο διαφέρει στον οδηγό και τους υπόλοιπους επιβάτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων πενήντα ευρώ και επί τόπου αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για δέκα (10) ημέρες.  Ο κάθε επιβάτης που δεν φορά ζώνη, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό ευρώ, το οποίο επιβάλλεται σε εκείνον και όχι στον οδηγό.

Ο οδηγός έχει πάντα ευθύνη

Ωστόσο, δεν ξεμπερδεύουν έτσι οι εμπλεκόμενοι, καθώς υπάρχει και μια ακόμα διάταξη του Κ.Ο.Κ. σχετικά με το ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του `Αρθρου 33, «Ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος…επιβάλλεται να μεριμνά για την ασφάλεια των συνεπιβατών του και ειδικότερα να ελέγχει αν φορούν τις ζώνες ασφαλείας…κατά τη μεταφορά τους. Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ».

Όπως καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω, ο οδηγός έχει την ευθύνη και των επιβατών και σε περίπτωση που δεν φορά κάποιος συνεπιβάτης τη ζώνη του, τότε θα τιμωρηθεί και αυτός και ο οδηγός.

Ας δούμε ένα παράδειγμα, σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν 4 άτομα (οδηγός και 3 επιβάτες) και δεν φορά κανείς ζώνη. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση για τον οδηγό θα ήταν 350+80 ευρώ και 10 μέρες αφαίρεση διπλώματος, ενώ ο κάθε επιβάτης θα πλήρωνε από 100 ευρώ.

Μετά από αυτό, το πιθανότερο είναι πως δεν θα ξαναφήσετε συνεπιβάτη να μπει στο αυτοκίνητό σας και να μην φορέσει αμέσως την ζώνη του.

Toyota
Autotriti.gr