Οι διαφορές ανάμεσα στην περσινή McLaren Elva και τη σημερινή McLaren Elva M1A είναι ή εξωτερική διακόσμηση.
Η McLaren Elva έγινε M1A και… «ιστορική»
2.016 Επισκέψεις στο άρθρο (12/3/2020)
Πέρυσι γνωρίσαμε τη νέα McLaren Elva που ήρθε εμπνευσμένη από τη McLaren-Elva M1A του 1960. Σήμερα η βρετανική μάρκα μέσω του τμήματος MSO θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην αγωνιστική ιστορία που την ακολουθεί, παρουσιάζοντας μία νέα έκδοση που δανείζεται την ονομασία M1A.
Ουσιαστικά οι διαφορές ανάμεσα στην περσινή McLaren Elva και τη σημερινή McLaren Elva M1A είναι ή εξωτερική διακόσμηση που φέρει το χωρίς οροφή, παρμπρίζ και παράθυρα διθέσιο supercar. Το νέο πακέτο γραφικών συνδυάζει το γκρι και το μαύρο χρώμα, το οποίο τονίζεται με κόκκινες γραμμές, ενώ στο πίσω φτερό έχει τοποθετηθεί ο αριθμός «4». Η βρετανική μάρκα αναφέρει πως η νέα διακόσμηση γιορτάζει τη McLaren-Elva M1A του Bruce McLaren, που αποδείχτηκε το γρηγορότερο αυτοκίνητο στο καναδικό Grand Prix Sports Car που έγινε το 1964.
Έτσι η ισχύς της McLaren Elva M1A συνεχίζει να πηγάζει από από έναν V8 twin-turbo κινητήρα χωρητικότητας 4,0 λίτρων που αποδίδει 815 άλογα και 800 Νm ροπής σε συνεργασία με ένα 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που δίνει την δυνατότητα στην Elva να πετυχαίνει το 0-100χλμ./ώρα σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα. Τo roadster χρειάζεται επίσης μόλις 6,7 δευτερόλεπτα για το 0-200, κάτι που την κάνει πιο γρήγορη ακόμη και από την Senna.
Παράλληλα το μοντέλο εξοπλίζεται με το σύστημα Active Air Management System (AAMS) που στέλνει τον αέρα από τον πρόβολο κατευθείαν πάνω από τα κεφάλια των επιβατών, ώστε ουσιαστικά να τους προστατεύσει από τις δυνάμεις του αέρα.
Τέλος να σημειώσουμε πως η μάρκα είχε αποκαλύψει πέρυσι πως η παραγωγή θα περιοριστεί στα 399 αυτοκίνητα με το καθένα από αυτά να τιμάται στα 1,69 εκατομμύρια δολάρια ή τα 1,53 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2020.