Ινστιτούτο Οδ. Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς: «Η παρέα σε οδηγεί με ασφάλεια»
- Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου των νέων έως 29 ετών
- Η παρουσία συνομηλίκων εντός του οχήματος αποτελεί αιτία ριψοκίνδυνων συμπεριφορών
- Στόχος της καμπάνιας ευαισθητοποίησης είναι να μεταβάλλει την αρνητική επιρροή σε θετική
Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου των νέων έως 29 ετών
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Φινλανδικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (Liikenneturva) τρέχει μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης με όνομα «Η παρέα σε οδηγεί με ασφάλεια/Safe Space in Cars», για την αντίσταση των νέων στην πίεση των συνομηλίκων τους. Το ινστιτούτο, λαμβάνοντας υπόψη πως τα τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 5 - 29 ετών και με αφορμή τα τροχαία ατυχήματα κατά διάρκεια των εορτών, προσπαθεί να ενθαρρύνει τους νέους να αντισταθούν σε πιέσεις των συνομηλίκων τους (peer pressure) κατά τη διάρκεια της οδήγησης και να αποδοκιμάζουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές στο δρόμο.
Η παρουσία συνομηλίκων εντός του οχήματος αποτελεί αιτία ριψοκίνδυνων συμπεριφορών
Η εκστρατεία αποτελείται από ένα σύντομο βίντεο, ενώ το Ινστιτούτο έχει μεριμνήσει να συμπεριλάβει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα για τους έφηβους ειδική ενότητα για το θέμα της επιρροής των νέων από τους συνομήλικους τους. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, οι νέοι μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά όσον αφορά την οδηγική συμπεριφορά από τους συνομήλικους τους, οι οποίοι δρουν είτε ως παράγοντας διάσπασης είτε ως άμεση επιρροή (πείθουν τον οδηγό να κάνει κάτι ριψοκίνδυνο) είτε ως μοχλός πίεσης παραβατικότητας με σκοπό την ένταξη σε μια ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσία συνομήλικων εντός του οχήματος αποτελεί συχνή αιτία οδήγησης με υψηλή ταχύτητα, ενώ αυξάνει τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. διάσπαση, αλκοόλ), τον κίνδυνο σύγκρουσης και τη σοβαρότητα των τραυματισμών.
Στόχος της καμπάνιας είναι να μεταβάλλει την αρνητική επιρροή σε θετική
Το Ινστιτούτο με την εν λόγω καμπάνια προσδοκά να συμβάλει στη μεταβολή αυτής της επιρροής από αρνητική σε θετική και να δώσει φωνή στους νέους να αντισταθούν στους φίλους τους όποτε γίνονται μάρτυρες απερισκεψίας ή επικίνδυνης επίδειξης στο δρόμο, θέτοντας τα θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ τους και κατ επέκταση και στο οδικό δίκτυο. Πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), στην οποία συμμετείχαν 9.000 νέοι 16-25 ετών από διάφορες χώρες, επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι οι νέοι μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να έχουν σωστή πληροφόρηση και ερεθίσματα.