Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Τι «τελική» έχει και πόσα λίτρα καίει ένα τρακτέρ;
2 Φωτογραφίες »

Τι «τελική» έχει και πόσα λίτρα καίει ένα τρακτέρ;

14.266 Επισκέψεις στο άρθρο (25/2/2024)

- Εκατοντάδες τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας
- Πόσα άλογα βγάζει ένα τρακτέρ και πόση ροπή;
- Ταξιδεύουν με τελική από 30 έως και 80 χλμ./ώρα
- Και τι καίνε; Όσο ένα μεγάλο τζιπ!
- Μάθε πόσο κοστίζουν για αγορά & αλλαγή ελαστικών

Εκατοντάδες τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας

Στα πλαίσια των διαμαρτυριών των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, διαβάζουμε στις ειδήσεις για περίπου 150 τρακτέρ που δίνουν το παρόν στις κινητοποιήσεις στην Πλατεία Συντάγματος. Και παρόλο που όλοι γνωρίζουμε την ύπαρξη αλλά και τη χρησιμότητά τους, υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους για τα οποία οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα.

Πόσα άλογα βγάζει ένα τρακτέρ και πόση ροπή;

Ένα τρακτέρ ανάλογα το μέγεθος και το σκοπό χρήσης του μπορεί να είναι από 1.000 έως και 6.000 κυβικά (προφανώς υπάρχουν και μεγαλύτερα), με 3, 4 ή και 6 κυλίνδρους. Η απόδοση ενός μέσου  τρακτέρ (πχ. δενδροκομικό) είναι περίπου 110 με 140 ίππους, ενώ τα μεγαλύτερα που βλέπουμε στον λαρισινό κάμπο μπορούν να ξεπεράσουν και τα 200 άλογα. Και μπορεί να φαίνονται λίγα σε κάποιους τα άλογα, όμως το στοίχημα των συγκεκριμένων οχημάτων είναι η υψηλή ροπή, στην οποία και βασίζονται για να αποδώσουν στο σκοπό τους. Αυτή υπολογίζεται από 30 έως και πάνω από 50 κιλά (500Nm), ενώ η κίνηση δίνεται είτε στους πίσω μεγάλους τροχούς είτε και στους 4.

Ταξιδεύουν με τελική από 30 έως και 80 χλμ./ώρα

Το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς βλέποντας το κομβόι με τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό είναι με τι ταχύτητα ταξιδεύουν. Ένα μικρό τρακτέρ έχει τελική 30-40 χλμ./ώρα ενώ τα μεγαλύτερα σε όγκο και ιπποδύναμη οχήματα μπορούν να έχουν ακόμα και 60 ή και 80 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι στροφές που επιτυγχάνεται η τελική τους ταχύτητα που δεν ξεπερνά τις 2-2.200 σαλ. Βέβαια υπάρχουν και πιο… γκαζιάρικα τρακτέρ που φτάνουν τελικές ακόμα και πάνω από 200 χλμ./ώρα, ωστόσο πρόκειται για ειδικές κατασκευές που δεν θα είχαν θέση σε κάποιο χωράφι.

Και τι καίνε; Όσο ένα μεγάλο τζιπ!

Τα τρακτέρ λειτουργούν με καύσιμο diesel. Η κατανάλωση ενός τρακτέρ 110 ίππων χωρίς φορτίο υπολογίζεται περίπου στα 8-10 λτ./100 χλμ.. Ωστόσο αν το όχημα λειτουργεί κάποιο εργαλείο (πχ. οργώματος) τότε η κατανάλωση μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας αγρότης που ξεκίνησε από τη Λάρισα και έφτασε στην Αθήνα για το συλλαλητήριο, χρειάστηκε περίπου 80 λίτρα για το «πήγαιν-έλα». Πάντως εκτός από το καύσιμο, απαιτείται και αρκετή υπομονή, καθώς θα χρειαστεί περίπου 8-10 ώρες για να φτάσει και άλλες τόσες για να γυρίσει, σε οχήματα που δεν φημίζονται για την άνεση της καμπίνας τους.

Συνέχεια του άρθρου >>>
ford
VW