- Είναι τελικά καλά τα ηλεκτρικά για το περιβάλλον;
- Ακτιβιστές αντιδρούν στην κατασκευή και επέκταση του εργοστασίου
- Τα δέντρα που κόπηκαν ισοδυναμούν με 13.000 τόνους CO2
Είναι τελικά καλά τα ηλεκτρικά για το περιβάλλον;
Η ανάπτυξη του εργοστασίου Gigafactory της Tesla κοντά στο Βερολίνο είχε ως αποτέλεσμα την κοπή περίπου 500.000 δέντρων, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση. Η κατασκευή του εργοστασίου υπήρξε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη καθώς προκάλεσε συζήτηση σχετικά με εάν τελικά η «πράσινη» οικονομία προσφέρει τα περιβαλλοντικά οφέλη που υπόσχεται.
Ακτιβιστές αντιδρούν στην κατασκευή και επέκταση του εργοστασίου
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι 329 εκτάρια (813 στρέμματα) δάσους κόπηκαν στην περιοχή μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2023, σύμφωνα με την εταιρεία περιβαλλοντικών πληροφοριών Kayrros. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 500.000 δέντρα. Από τον Μάιο, ακτιβιστές για το κλίμα διαμαρτύρονται κατά της σχεδιαζόμενης επέκτασης του εργοστασίου, καταλαμβάνοντας δεντρόσπιτα σε κοντινό στρατόπεδο και επιχειρώντας να εισβάλουν στην περιοχή. Μια ομάδα έβαλε φωτιά σε έναν πυλώνα ηλεκτροδότησης και σταμάτησε την παραγωγή του εργοστασίου για λίγες ημέρες τον Μάρτιο.
Τα δέντρα που κόπηκαν ισοδυναμούν με 13.000 τόνους CO2
Ο Antoine Halff, επικεφαλής αναλυτής της Kayrros, δήλωσε: «Το εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία έχει οδηγήσει σε κοπή πολλών δέντρων. Βέβαια, πρέπει να τεθεί σε μια προοπτική, σε σχέση με το όφελος από την αντικατάσταση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά οχήματα». Ο Halff δήλωσε ότι τα δέντρα που χάθηκαν ισοδυναμούν με περίπου 13.000 τόνους CO2, ποσότητα που εκπέμπεται ετησίως από 2.800 αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Η Karolina Drzewo, από τη συμμαχία της εκστρατείας Turn Off Tesla's Tap, δήλωσε ότι η ανάλυση έδειξε ότι η παραγωγή ηλεκτρικών από την εταιρεία προκάλεσε τοπική καταστροφή της φύσης καθώς και παγκόσμια ζημιά μέσω της εξόρυξης μετάλλων. «Σε μια από τις πιο ξηρές περιοχές της Γερμανίας, έχει ήδη καταστραφεί πάρα πολύ από το περιβάλλον», δήλωσε η ίδια. «Πρέπει να αποτραπεί η επέκταση και συνεπώς η ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή των δασών».