- Κάθε πόλη έχει και το... γράμμα της.
- Τα δύο πρώτα γράμματα αναφέρονται στο νομό που εκδόθηκε η πινακίδα
- Το τρίτο γράμμα ακολουθεί την αλφαβητική σειρά
- Δεν χρησιμοποιούνται γράμματα όπως τα Θ, Λ και Φ
Για να ξέρεις ποιος έχει «Αθηναϊκές πινακίδες»!
Κάθε αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα που κυκλοφορεί στους δρόμους της χώρας υποχρεούται να το κάνει φορώντας πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες στην περίπτωση των αυτοκινήτων αποτελούνται από τρία γράμματα και τέσσερις αριθμούς και έχουν τη μορφή ΧΧΧ-0000, ενώ στην περίπτωση των μοτοσυκλετών, οι πινακίδες αποτελούνται από τρία γράμματα και από έναν έως τρεις αριθμούς και έχουν τις μορφές ΧΧΧ-0, ΧΧΧ-00 και ΧΧΧ-000.
Οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τα γράμματα Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ και Χ, που είναι κοινά στο ελληνικό και στο λατινικό αλφάβητο, έτσι ώστε να μπορούν να τις αντιληφθούν τόσο οι Έλληνες όσο και οι αλλοδαποί οδηγοί. Ακόμη και τα γράμματα που θα επιλεχθούν για να μπουν μπροστά από τον αριθμό της πινακίδες δεν είναι τυχαία. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει:
Πώς αναλύονται τα πρώτα γράμματα στις πινακίδες
Σε κάθε πινακίδες, τα δύο πρώτα γράμματα αντιπροσωπεύουν τον νομό, ακριβέστερα την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικoινωνιών της Νομαρχίας, όπου εκδόθηκε η πινακίδα, ενώ το τρίτο γράμμα (όσον αφορά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ακολουθεί πιστά την αλφαβητική σειρά Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ, Χ.
Στην Αττική, το πρώτο γράμμα του συνδυασμού ΧΧΧ-0000 είναι τα Β, Ζ, Ι, Ο, Υ, Χ. Το Β αντιστοιχεί στην Ανατολική Αττική, το Ζ στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην Ανατολική Αττική, το Ι και το Ο στην Αθήνα, το Υ στην Αθήνα, στη Δυτική και την Ανατολική Αττική, και το Χ στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο γράμμα του συνδυασμού ΧΧΧ-0000 είναι το Ν. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι οπωσδήποτε όσοι έχουν τρίτο γράμμα το Ι (πλην Αχαΐας), το Ο ή το Υ, όσοι έχουν τρίτο γράμμα ίδιο με το δεύτερο γράμμα του συνδυασμού (πλην Αχαΐας), ενώ σε κάποιους νομούς, κυρίως αυτούς με μικρό αριθμό ταξινομήσεων και άρα αργό ρυθμό εξέλιξης των συνδυασμών, εξαιρούνται και μερικοί ακόμα.
Μετά το όνομα του νομού, δίνεται η πόλη όπου εδρεύει η Υπηρεσία Μεταφορών και Επικoινωνιών της εκάστοτε Νομαρχίας. Η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του νομού, ωστόσο σε ορισμένες νομαρχίες που λειτουργούν τέτοιες υπηρεσίες σε περισσότερες από μία πόλεις, είτε δίνονται 2 διαφορετικές ομάδες συνδυασμών σαν να επρόκειτο για διαφορετικό νομό, π.χ. στο νομό Λέσβου δίνονται οι συνδυασμοί ΜΥ*, ενώ στη νήσο Λήμνο, που ανήκει στον ίδιο νομό, δίνονται οι συνδυασμοί ΜΗ*, είτε δίνονται διαφορετικά τμήματα των συνδυασμών από την ίδια ομάδα.
Κάθε πόλη έχει και τα γράμματά της
Ο ακόλουθος κατάλογος περιέχει όλες τις ομάδες συνδυασμών πινακίδων που ακολουθούν το σύστημα ΧΧΧ-0000. Στους καταλόγους αναφέρονται μόνο οι 2 πρώτοι χαρακτήρες (εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου ορισμένοι συνδυασμοί έχουν διατεθεί είτε σε άλλες περιοχές σε σχέση με την κανονική σειρά, είτε για ειδικές κατηγορίες οχημάτων.
Κατάλογος ταξινομήσεων ανά νομό και περιοχή
- Αθήνα ΥΑ, ΥΒ, ΥΕ, ΥΖ, ΥΗ, ΖΖ, ΖΗ, ΖΚ, ΖΜ, ΙΒ, ΙΕ, ΙΖ, ΙΗ, ΙΚ, ΙΜ, ΙΟ, ΙΡ, ΙΤ, ΙΥ, ΧΕ, ΧΖ, ΧΗ, ΧΡ, ΧΤ, ΧΥ, ΧΧ, ΗΒ, ΟΑ, ΟΒ, ΟΕ, ΟΖ, ΟΗ, ΟΙ, ΟΚ, ΟΜ, ΟΝ, ΟΟ, ΟΤ, ΟΥ, ΟΧ, ΧΜ, ΖΕ, ΖI, ΖΟ
- ΠειραιάςΥΙ, ΥΚ, ΥΜ, ΥΝ, ΖΝ, ΖΡ, ΒΕ, ΒΖ, ΒΗ, ΒΧ, ΤΖ
- Δυτική Αττική (Ελευσίνα) ΥΟ, ΥΡ, ΥΤ, ΖΤ, ΒΝ, ΒΡ
- Ανατολική Αττική (Παλλήνη) ΥΥ, ΥΧ, ΖΥ, ΖΧ, ΒΚ, ΒΜ
- Αιτωλοακαρνανία (Μεσολόγγι) ΜΕ
- Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο) ΑΙ, ΤΗ
- Αργολίδα (Ναύπλιο) ΑΡ, ΤΜ
- Αρκαδία (Τρίπολη) ΤΡ
- Αρτα ΑΤ
- Αχαΐα (Πάτρα) ΑΧ, ΑΖ, ΑΟ, ΑΑ, ΑΥ
- Βοιωτία (Λιβαδειά) ΒΙ, ΒΥ
- Γρεβενά ΡΝ
- Δράμα ΡΜ, ΤΟ
- Δωδεκάνησα (Ρόδος) ΡΟ, ΡΚ, ΡΥ, ΡΧ
- Δωδεκάνησα (Κως) ΚΧ, ΕΑ
- Έβρος (Αλεξανδρούπολη) ΕΒ, ΜΧ
- Έβρος (Ορεστιάδα) ΟΡ
- Εύβοια (Χαλκίδα) ΧΑ, ΕΗ, ΕΙ
- Ευρυτανία (Καρπενήσι) ΚΗ
- Ζάκυνθος ΖΑ, ΖΒ
- Ηλεία (Πύργος) ΗΑ, ΗΕ
- Ημαθία (Βέροια) ΗΜ, ΗΧ
- Ηράκλειο ΗΡ, ΗΚ, ΗΖ, ΗΗ, ΗΙ, ΗΤ
- Θεσπρωτία (Ηγουμενίτσα) ΗΝ
- Θεσσαλονίκη ΝΑ, ΝΒ, ΝΕ, ΝΖ, ΝΗ, ΝΙ, ΝΚ, ΝΜ, ΝΝ, ΝΟ, ΝΡ, ΝΤ, ΝΥ, ΝΧ
- Ιωάννινα ΙΝ, ΙΙ
- Καβάλα ΚΒ, ΑΒ
- Καρδίτσα ΚΑ, ΜΚ
- Καστοριά ΚΤ
- Κέρκυρα ΚΥ, ΕΤ, ΤΒ, ΤΕ
- Κεφαλληνία (Αργοστόλι) ΚΕ
- Κιλκίς ΚΙ, ΕΧ
- Κοζάνη ΚΖ, ΜΝ
- Κορινθία ΚΡ, ΡΒ
- Κυκλάδες (Ερμούπολη) ΕΜ, ΕΖ, ΕΝ, ΕΟ
- Λακωνία (Σπάρτη) ΑΚ, ΜΡ
- Λάρισα ΡΙ, ΡΡ, ΡΤ
- Λασίθι (Αγιος Νικόλαος) ΑΝ, ΑΕ
- Λέσβος (Μυτιλήνη) ΜΥ, ΜΤ
- Λέσβος (Μύρινα Λήμνου) ΜΗ
- Λευκάδα ΕΥ
- Μαγνησία (Βόλος) ΒΟ, ΒΒ, ΒΑ, ΒΤ
- Μεσσηνία (Καλαμάτα) ΚΜ, ΜΖ
- Ξάνθη ΑΗ, ΗΟ
- Πέλλα (Έδεσσα) ΕΕ, ΜΜ
- Πιερία (Κατερίνη) ΚΝ, ΤΙ
- Πρέβεζα ΡΖ, ΤΧ
- Ρέθυμνο ΡΕ, ΡΗ
- Ροδόπη (Κομοτηνή) ΚΟ, ΚΚ, ΤΤ
- Σάμος ΜΟ, ΜΒ
- Σέρρες ΕΡ, ΙΧ
- Τρίκαλα ΤΚ, ΤΝ
- Φθιώτιδα (Λαμία) ΜΙ, ΗΥ
- Φλώρινα ΡΑ
- Φωκίδα (¶μφισσα) ΑΜ
- Χαλκιδική (Πολύγυρος) ΧΚ, ΜΑ
- Χανιά ΧΝ, ΧΒ, ΤΥ
- Χίος ΧΙ, ΧΟ
Πινακίδες με GR ή χωρίς
Οι πινακίδες κυκλοφορίες που εκδίδονται από το 2004 είναι ευρωπαϊκού τύπου και έχουν αριστερά ένα μπλε πεδίο με την ευρωπαϊκή σημαία και το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της Ελλάδας (GR), καθώς πριν το 2004, οι πινακίδες είχαν απλά μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο. Σε κάθε πινακίδα υπάρχει πλέον ανάγλυφη η σφραγίδα του Κράτους με το εθνόσημο και με την ένδειξη: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.Μ.Ε.». Στην επιφάνειά τους τίθεται επίσης, ως σήμανση ασφαλείας, το εθνόσημο της Ελλάδας στο μέσον της πινακίδας ως προς το ύψος, είτε επαναλαμβανόμενο ανά εκατό χιλιοστά στον οριζόντιο άξονα, είτε μία φορά ανάμεσα στο αριστερό μπλε πεδίο και το πρώτο γράμμα του συνδυασμού.