Νέα Lotus Evija X: Το 2ο πιο γρήγορο ηλεκτρικό στο Nurburgring

2.191 Επισκέψεις στο άρθρο (26/4/2024)
Νέα Lotus Evija X: Το 2ο πιο γρήγορο ηλεκτρικό στο Nurburgring
4 Φωτογραφίες »

- Βασίζεται σε πλαίσιο παραγωγής αλλά είναι μόνο για την πίστα
- Είναι το 2ο πιο γρήγορο ηλεκτρικό που έχει τρέξει στο Ring
- Φουλ ηλεκτρική με πάνω από 2.000 άλογα
- Πιθανό να προσπαθήσει να βελτιώσει τον χρόνο της η Evija X

Βασίζεται σε πλαίσιο παραγωγής αλλά είναι μόνο για την πίστα

Μια πιστάδικη αποκλειστική έκδοση της Evija παρουσίασε η Lotus, η οποία έχει πλέον το ρεκόρ για το πιο γρήγορο αυτοκίνητο στο Nurburgring Nordschleife με πλαίσιο παραγωγής που όμως δεν μπορεί να κινηθεί στους δημόσιους δρόμους. Ναι, όπως καλά καταλάβατε, το αυτοκίνητο πήρε ένα ρεκόρ σε μια πολύ ειδική κατηγορία. 

Είναι το 2ο πιο γρήγορο ηλεκτρικό που έχει τρέξει στο Ring

Η Evija X ολοκλήρωσε έναν γύρο σε 6 λεπτά και 24,047 δευτερόλεπτα ή δηλαδή 11 δευτερόλεπτα πιο λίγα από τη Mercedes-AMG One, η οποία συνεχίζει όμως να κατέχει το ρεκόρ αυτή την στιγμή για το πιο γρήγορο street-legal αυτοκίνητο παραγωγής που έχει ολοκληρώσει ποτέ γύρο στην διάσημη πίστα. Ακόμη και έτσι όμως, η Evija X δεν είναι το πιο γρήγορο αυτοκίνητο στο Nurburgring, αφού μοντέλα όπως το VW ID.R και μια Porsche 919 Hybrid Evo έχουν σημειώσει χρόνους πολύ καλύτερους. Αμφότερα όμως τα δύο μοντέλα δεν έχουν κάποια έκδοση παραγωγής και για αυτό η Lotus μπορεί να ισχυρίζεται πως η Evija X έχει το ρεκόρ για αυτοκίνητα που βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής αλλά δεν μπορούν να οδηγηθούν στον δρόμο. Μιας και η 919 Hybrid Evo δεν είναι ηλεκτρική, η Evija X είναι επίσης το 2ο πιο γρήγορο ηλεκτρικό στην πίστα.
 

Φουλ ηλεκτρική με πάνω από 2.000 άλογα

Εκτός από ακραίο αεροδυναμικό πακέτο, το αυτοκίνητο είχε Pirelli σλικ ελαστικά και φρένα από ανθρακόνημα. Η ισχύς της Evija Χ πηγάζει από 4 ηλεκτρικά μοτέρ συνολικής απόδοσης πάνω από 2.000 ίππους που δίνουν την δυνατότητα στο μοντέλο να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα με την μέγιστη τελική του ταχύτητα να φτάνει ακόμα και τα 320 χλμ./ώρα. 
 

Πιθανό να προσπαθήσει να βελτιώσει τον χρόνο της η Evija X

H Lotus είναι πιθανό να επιστρέψει στην πίστα για να βελτιώσει τον χρόνο της καθώς η καλύτερη προσπάθεια που έκανε σημειώθηκε σε πίστα που ήταν νωπή. Θεωρεί δηλαδή πως σε μια πλήρη στεγνή πίστα, ο χρόνος που θα σημειώσει θα είναι πολύ καλύτερος.

Hyundai
KIA