Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
12 φωτογραφίες »

Νέο εργοστάσιο γερμανικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα!

13.117 Επισκέψεις στο άρθρο (16/12/2020)

Χαρμόσυνα νέα για την χώρα μας, η οποία σύμφωνα με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πρόκειται να φιλοξενήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων της γερμανικής Next.e.GO.


Η αρχή έγινε με το επενδυτικό πλάνο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και σήμερα έρχεται να γραφτεί μια νέα σελίδα για την χώρα μας όσον αφορά στην αυτοκίνηση. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τρίτης την συμφωνία με την γερμανική εταιρεία Next.e.GO Mobile SE, που εδρεύει στο ΄Ααχεν της Γερμανίας, ούτως ώστε να δρομολογηθεί η δημιουργία ενός νέου εργοστασίου συναρμολόγησης ή και κατασκευής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην χώρα μας. Αυτή η κίνηση μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς από το 1995, όταν και έκλεισε το εργοστάσιο συναρμολόγησης μοντέλως της Nissan στον Βόλο δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 θα υπογραφεί σε διαδικτυακή εκδήλωση μνημόνιο συναντίληψης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής μάρκας, Ulrich Hermann, και τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ το «παρών» θα δώσουν ο υπουργός Ανάπτυξης, κ, Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης, κ.ά.

Χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία που θα επιλεγεί, ιδανικές θεωρούνται εκείνες που συνδυάζουν κάποια βασικά κριτήρια όπως η άμεση σύνδεση με μεγάλο οδικό άξονα, λιμάνι, αεροδρόμιο ή σιδηροδρομική γραμμή προκειμένου να διευκολύνονται οι μεταφορές προϊόντων και εξαρτημάτων. Σύμφωνα με το capital.gr αυτή τη στιγμή εξετάζονται 3 περιοχές και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα παρθεί η τελική απόφαση για την τοποθεσία. Έπειτα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε 24 μήνες, δηλαδή η πρώτη παραγωγή να βγει την Ανοιξη του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και δεν θα αλλάξει κάτι στην πορεία. Ο σχεδιασμός της Next e.go προβλέπει την παραγωγή 30.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το εργοστάσιο της Ελλάδας. 

Όσον αφορά στην εταιρεία, αυτή ιδρύθηκε από τον καθηγητή μηχανολογίας Dr. Günther Schuh το 2015, ο οποίος πρωτύτερα δημιούργησε το best-seller StreetScooter πριν πουλήσει τα δικαιώματα του στην Deutsche Post το 2014. Με τα χρήματα αυτά ξεκίνησε την e.Go, ενώ λίγο αργότερα η γερμανική ZF Friedrichshafen επένδυσε στην καινούρια εταιρεία του Schuh 135 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσουν μαζί ένα αυτόνομο minibus.

To πρώτο μοντέλο της εταιρείας ονομάζεται Life, είναι λίγο μικρότερο από ένα Fiat 500, μπορεί να μεταφέρει τέσσερις επιβάτες και προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις. Η πρώτη και βασική έκδοση εξοπλίζεται με μια μπαταρία 14,9 kWh και ένα ηλεκτρικό μοτέρ 27 ίππων με την ηλεκτρική του αυτονομία να φτάνει τα 121 χιλιόμετρα. Η τιμή ξεκινά στην Γερμανία από 15.900 ευρώ. Η μεσαία έκδοση εξοπλίζεται με μια μπαταρία 17,9 kWh και ένα ηλεκτρικό μοτέρ απόδοσης 54 ίππων και αυτονομία 142 χιλιομέτρων με τιμή από 17.400 ευρώ ενώ η κορυφαία έκδοση προσφέρεται με μπαταρία 23,9 kWh, ηλεκτρικό μοτέρ 80 ίππων, αυτονομία 184 χιλιομέτρων και τιμή από 19.900 ευρώ.

Toyota
Citroen