Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Παρά την αύξηση της τιμής, αυξήθηκε η ζήτηση για καύσιμα

 Σχολιάστε 
3.883 Επισκέψεις στο άρθρο (10/6/2024)
Παρά την αύξηση της τιμής, αυξήθηκε η ζήτηση για καύσιμα

- Σχεδόν 2 ευρώ ανά λίτρο το κόστος βενζίνης
- Αυξήθηκε η κατανάλωση βενζίνης και πετρελαίου το πρώτο τετράμηνο
- 20% η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τον Απρίλη
- 3,5% η αύξηση των εσόδων του κράτους από το φόρο

Σχεδόν 2 ευρώ ανά λίτρο το κόστος βενζίνης

Η τιμή των καυσίμων είναι κάτι που καίει τον Έλληνα καταναλωτή, καθώς είναι ένα βασικό και απαραίτητο αγαθό στη ζωή μας. Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια η τιμή του έχει αυξηθεί σημαντικά, παρασέρνοντας μαζί και πολλά ακόμα αγαθά. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα η μέση τιμή του λίτρου για την αμόλυβδη 95 οκτανίων έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ πανελλαδικά, ενώ στο νομό Αττικής είναι περίπου στα 1,9 ευρώ/λίτρο. 

Αυξήθηκε η κατανάλωση βενζίνης και πετρελαίου το πρώτο τετράμηνο

Παρά τη γκρίνια των καταναλωτών ωστόσο, η ζήτηση για υγρά καύσιμα αυξήθηκε το πρώτο 4μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Συνεπώς όσο η ζήτηση και η κατανάλωση ανεβαίνει, τόσο πιο δύσκολο είναι να πέσει η τιμή τους

20% η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τον Απρίλη

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία, η άνοδος στην κατανάλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη τον Απρίλιο του ΅24 (σε σχέση μα αυτόν του Ά23), φτάνοντας το 1,8 για τη βενζίνη και το 20% για το πετρέλαιο.  

Βέβαια, αυτό έχει την εξήγησή του, καθώς φέτος λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών, ξεκίνησαν οι αγροτικές εργασίες, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν έναν βασικό παράγοντα της χρήσης πετρελαίου κίνησης.

3,5% η αύξηση των εσόδων του κράτους από το φόρο

Η αύξηση της κατανάλωσης συνεπάγεται και αύξηση στα έσοδα του κράτους τόσο μέσω του Φ.Π.Α., όσο κυρίως μέσω του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα παρουσίασαν άνοδο κατά 3,5%, φτάνοντας για το πρώτο τετράμηνο στα 1,246 δισ. ευρώ, έναντι 1,202 δισ. ευρώ του 2023.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Ε.Φ.Κ. δεν εξαρτάται από την τιμή του καυσίμου, αλλά είναι σταθερός στα 0,7 ευρώ/λίτρο για τη βενζίνη και 0,41 ευρώ/λίτρο για το diesel.

fiat
OPEL