ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Πέφτει πολύ το πετρέλαιο στις αγορές, αλλά λίγο στην αντλία

Πέφτει πολύ το πετρέλαιο στις αγορές, αλλά λίγο στην αντλία

7.860 Επισκέψεις στο άρθρο (11/12/2023)

- Η τιμή του πετρελαίου είναι στα χαμηλότερα επίπεδα 4 μηνών
- Από τα 95 δολάρια έφτασε τα 74
- Το πετρέλαιο έπεσε 15%, η τιμή στην αντλία 2,5%.
- Ανεξήγητο «φέσι» 5-10 λεπτών

H τιμή του πετρελαίου είναι στα χαμηλότερα επίπεδα 4 μηνών

Μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει αλλά η τιμή των καυσίμων έχει πέσει ελάχιστα τις τελευταίες μέρες. Αυτό οφείλεται στη γενικότερη πτώση της τιμής του πετρελαίου Brent, καθώς επήλθε εφησυχασμός πως δεν θα γενικευτεί ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή. Έτσι η τιμή έπεσε δραματικά και συνεχίζει μάλιστα να πέφτει φτάνοντας αυτή τη στιγμή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών.

Από τα 95 δολάρια έφτασε τα 74

Η υψηλότερη του Brent το τελευταίο τετράμηνο καταγράφηκε στις 27 Σεπτεμβρίου που άγγιξε τα 95 δολάρια το βαρέλι. Από τότε μέχρι τώρα η τιμή του μειώνεται σταδιακά (3/11 στα 85 δολάρια) φτάνοντας την Παρασκευή 8/12 να κλείσει στα 74 δολάρια. Δηλαδή πτώση της τάξης του 22% και περίπου 15% τον τελευταίο μήνα. Πτώση που οφείλεται στις προβλέψεις ότι Η.Π.Α. και Κίνα θα μειώσουν το πετρέλαιο που καταναλώνουν.

Το πετρέλαιο έπεσε 15%, η τιμή στην αντλία 2,5%

Βέβαια η πτώση αυτή δυστυχώς δεν έχει μεταφερθεί και στην αντλία, δηλαδή στην τιμή των πρατηρίων. Ένα μήνα πριν με το πετρέλαιο στα 85 δολάρια η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,88 ευρώ. Τώρα έχει υποχωρήσει στα 1,84 ευρώ. Δηλαδή ενώ το πετρέλαιο έπεσε 15%, η τιμή στην αντλία υποχώρησε 2,5%. Φυσικά η τιμή στην αντλία πέφτει πάντα μετά από λίγες μέρες, καθώς τα καύσιμα που πουλιούνται τώρα, αγοράστηκαν με άλλη τιμή, ωστόσο από την άλλη όταν ανεβαίνει η τιμή του Brent, τα αντανακλαστικά της… αντλίας είναι πιο γρήγορα και βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν άμεσα.

Ανεξήγητο «φέσι» 5-10 λεπτών στο λίτρο

Επίσης για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, η τιμή της αντλίας δεν εξαρτάται μόνο από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, αφού οι δασμοί και οι φόροι φτάνουν κοντά στο 55% και το υπόλοιπο 45% αφορά την τιμή του προϊόντος. Πρακτικά δηλαδή για κάθε 10% που πέφτει το βαρέλι, η τιμή της βενζίνης θα έπρεπε να μειώνεται 4,5%. Στην περίπτωσή μας δηλαδή θα έπρεπε να μειωθεί -από τη στιγμή που το πετρέλαιο έπεσε 15%- η τιμή της αντλίας κατά 6,75%, με την τελική τιμή κοντά στα 1,74 ευρώ/λίτρο. Λογικά θα δούμε μία πτώση τις επόμενες μέρες, ωστόσο αποκλείεται να πέσει 0,10 ευρώ, άρα κάποιος θα κερδίσει εις βάρος του καταναλωτή.

Hyundai
Leasing