Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Πληρώνουμε από τους ψηλότερους φόρους στην Ευρώπη για καύσιμα

 Σχολιάστε 
1.884 Επισκέψεις στο άρθρο
Πληρώνουμε από τους ψηλότερους φόρους στην Ευρώπη για καύσιμα

- Έχουμε τον 4ο ακριβότερο φόρο στην Ευρώπη με 0,70 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης
- Καλύτερα τα πράγματα στο diesel 0,41 (14η θέση)
- Η Ολλανδία έχει τον πιο ακριβό φόρο βενζίνης και η Ιταλία diesel
- Τυχεροί οι Ούγγροι που έχουν το χαμηλότερο φόρο βενζίνης (0,29 ευρώ) & diesel (0,28)

Έχουμε τον 4ο ακριβότερο φόρο στην Ευρώπη με 0,70 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης

Μπορεί να ακούμε διαρκώς για τιμές βαρελιού και τιμή brent για το πετρέλαιο, ωστόσο αυτό που ευθύνεται για την υψηλή τιμή τους είναι οι φόροι. Ειδικά στη χώρα μας, όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Ο πιο «δυσβάσταχος» είναι ο επονομαζόμενος ειδικός φόρος κατανάλωσης (E.Φ.Κ.), ενώ σημαντικό ρόλο στην υψηλή τελική τιμή παίζει και ο Φ.Π.Α. που στην Ελλάδα είναι 24% (εκτός των ελάχιστων νησιών με μειωμένη συντελεστή). Από εκεί και πέρα, αρκετά μικρότερη συμμετοχή στη διαμόρφωση της τελικής τιμής έχουν και  το ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, το Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών και η Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών.

Εστιάζοντας λοιπόν στον Ε.Φ.Κ., πρόκειται για ένα φόρο που υπάρχει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και βάσει νόμου έχει κατώτερο όριο τα 0,36 ευρώ/λίτρο καυσίμου. Όσον αφορά στη βενζίνη λοιπόν, επιβαρύνεται με 0,7 ευρώ/λτ., ο οποίος είναι ο τέταρτος υψηλότερος φόρος σε όλη την Ευρώπη.

Καλύτερα τα πράγματα στο diesel 0,41 (14η θέση)

Πιο ισορροπημένη είναι η κατάσταση στο diesel κίνησης, όπου κατατασσόμαστε στη 14η θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με τον ειδικό φόρο να έχει καθοριστεί πολύ χαμηλότερα στα 0,41 ευρώ ανά λίτρο. Εξάλλου γι αυτό το λόγο και η τιμή του πετρελαίου είναι πιο κοντά στο μ.ο. της Ευρώπης σε σύγκριση με αυτή της βενζίνης που είναι από τις πιο ψηλές.

ΓιΆ αυτό μάλιστα πολλές είναι οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μια μείωση του Ε.Φ.Κ θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη κατανάλωση και κατά συνέπεια περισσότερα έσοδα για το κράτος.

Η Ολλανδία έχει τον πιο ακριβό φόρο βενζίνης και η Ιταλία diesel

Ας δούμε όμως και τα δεδομένα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε σχέση λοιπόν με τη χώρα μας σε πιο δυσχερή θέση βρίσκονται η Ολλανδία με 0,79 ευρώ/λτ., που είναι ο υψηλότερος της Ευρώπης, η Ιταλία με 0,73 ευρώ και η Φιλανδία με 0,72.

Όσον αφορά στο diesel κίνησης, τον υψηλότερο φόρο τον συναντάμε στην Ιταλία με 0,62 ευρώ ανά λίτρο, για να ακολουθήσει το Βέλγιο (0,60 ευρώ) και η Γαλλία (0,59 ευρώ).

Συνέχεια του άρθρου >>>
Autotriti.gr
CADDY NEW EDITION