Έρευνα: Πόσες ώρες το χρόνο «τρώμε» κολλημένοι στην κίνηση;
Η κίνηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν στις δύο μεγάλες πόλεις και κυκλοφορούν με αυτοκίνητο ή λεωφορεία/τρόλεϊ. Πόσος χρόνος από τη ζωή μας όμως πάει χαμένος στο μποτιλιάρισμα; Ποια η θέση της Αθήνας στην παγκόσμια λίστα;
Πλέον υπάρχει και επίσημη έρευνα για να ξέρεις!
Όσοι μένουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το ζουν στο πετσί τους. Ναι μιλάμε για ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας σε μια από τις δυο μεγάλες πόλεις την χώρας, την κίνηση στους δρόμους. Ένα πρόβλημα που δεν επηρεάζει μόνο τους οδηγούς, αλλά και όσους χρησιμοποιούν ΜΜΜ για την μετακίνησή τους (εκτός από τον ηλεκτρικό και το μετρό).
Η κίνηση ήταν ανέκαθεν πρόβλημα για Αθηναίους και Θεσσαλονικείς. Και μετά ήρθε ο κορονοϊός. Όλοι θυμόμαστε τις περιόδους της καραντίνας, που οι δρόμοι ήταν σχεδόν έρημοι, θυμίζοντας κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Όμως με το που άρχισαν να επανέρχονται τα πράγματα στην κανονικότητα, επέστρεψε και η κίνηση και μάλιστα σε πολύ χειρότερο βαθμό από πριν.
3+ μέρες το χρόνο χαμένες στην κίνηση
Πόσο χρόνο όμως στοιχίζει στους κατοίκους αυτή η κίνηση;
Σύμφωνα με διεθνές ινστιτούτο, οι Αθηναίοι είναι οι Έλληνες που επηρεάζονται περισσότερο από την κίνηση στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα 78 ώρες το χρόνο έχασε το 2022 κατά μέσο όρο ένας Αθηναίος, «κολλημένος» στο μποτιλιάρισμα της πόλης. Και εφόσον μιλάμε για μέσο όρο, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που στην πραγματικότητα μπορεί να χάνουν ακόμα και τις διπλάσιες ώρες κάθε χρόνο.
Η Αθήνα βρίσκεται παγκοσμίως στην θέση 26 της σχετικής λίστας, επίδοση εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε πόσες πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις υπάρχουν. Μάλιστα σε σχέση με το 2021 η αύξηση ανέρχεται στο 11%, δείχνοντας ότι χρόνο με το χρόνο πάμε… προς το χειρότερο!
Οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας επηρεάζονται αρκετά λιγότερο. Περίπου 1,5 μέρα το χρόνο χαμένη στην κίνηση της Θεσσαλονίκης λοιπόν, ήτοι 32 ώρες κατά μέσο όρο το 2022. Προφανώς μιλάμε για ένα πολύ υψηλό νούμερο, ειδικά αν υπολογίσουμε την αναλογία πληθυσμού/έκτασης της πόλης.
Ωστόσο, η κατάσταση στην Νύφη του Θερμαϊκού θεωρητικά θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, με την ολοκλήρωση των έργων του μετρό. Αυτό θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση των δρόμων της πόλης από οδηγούς που πλέον θα χρησιμοποιούν το μετρό, αλλά και απελευθέρωση κεντρικών αρτηριών από τις σκαλωσιές και τους γερανούς που βρίσκονται εκεί για 20 και βάλε χρόνια.
Σε Λονδίνο, Παρίσι & μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ το μεγαλύτερο πρόβλημα
Την πρωτιά στη σχετική λίστα κατέχει το Λονδίνο, με 156 ώρες χαμένες. Ακολουθούν Σικάγο (155 ώρες) και Παρίσι (138 ώρες). Στην πρώτη 10άδα βρίσκονται 4 ακόμα πόλεις των ΗΠΑ (Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια & Μαϊάμι), και οι Μπογκοτά της Κολομβίας (6η θέση), το Τορόντο του Καναδά (7η θέση) και το Παλέρμο της Σικελίας στην γειτονική Ιταλία.