ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Πόσο επικίνδυνο είναι αλήθεια το κινητό τηλέφωνο στα βενζινάδικα;

3.133 Επισκέψεις στο άρθρο (20/10/2024)
Πόσο επικίνδυνο είναι αλήθεια το κινητό τηλέφωνο στα βενζινάδικα;

- Σε κάθε βενζινάδικο υπάρχει η ανάλογη ταμπέλα απαγορεύσεων εντός του πρατηρίου
- Εκτός από το κάπνισμα και τον κινητήρα, αυτές τονίζουν στους οδηγούς να απενεργοποιήσουν το κινητό τους
- Κανένα περιστατικό φωτιάς σε πρατήριο παγκοσμίως που να οφείλεται σε χρήση κινητού
- Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες για την ασφάλεια και ηρεμία όλων

Σε κάθε βενζινάδικο υπάρχει η ανάλογη ταμπέλα απαγορεύσεων εντός του πρατηρίου

Όλοι μας έχουμε προσέξει κατά την είσοδό μας σε ένα βενζινάδικο, πως υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί προς όσους εισέρχονται στο χώρο του πρατηρίου. Είτε με τη μορφή μεταλλικής ταμπέλας, είτε ως αυτοκόλλητα κολλημένα δίπλα στις αντλίες, οι οδηγίες συνήθως αναφέρονται στην απαγόρευση του καπνίσματος, στο σβήσιμο του κινητήρα και στην απενεργοποίηση του κινητού τηλεφώνου.

Εκτός από το κάπνισμα και τον κινητήρα, αυτές τονίζουν στους οδηγούς να απενεργοποιήσουν το κινητό τους

Η απορία των περισσότερων θα είναι, «Μα καλά γιατί να σβήσω τελείως το κινητό;» και «δηλαδή όποιος μπαίνει σε βενζινάδικο σβήνει το κινητό του;». Λογικές οι παραπάνω απορίες, ενώ λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως δε χρειάζεται να απενεργοποιούμε το κινητό, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως αρκεί να μην μιλάμε σε αυτό εκείνη την ώρα. Μάλιστα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ο εργαζόμενος στο πρατήριο να κάνει σύσταση στον οδηγό ή σε κάποιον επιβάτη που μιλά στο τηλέφωνο να το κλείσει.

Κανένα περιστατικό φωτιάς σε πρατήριο παγκοσμίως που να οφείλεται σε χρήση κινητού

Υπάρχει όμως πραγματικός κίνδυνος από τη χρήση του κινητού σε πρατήριο καυσίμων; Την απάντηση δίνουν τα στατιστικά, σύμφωνα με τα οποία, καμία φωτιά σε πρατήριο δεν αποδείχτηκε ότι προκλήθηκε από χρήση κινητού τηλεφώνου. Και η αμέσως επόμενη απορία είναι, πώς προέκυψε αυτή η απαγόρευση.

Γενικότερα τα καύσιμα και ειδικότερα η βενζίνη είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα. Ένας μικρός σπινθήρας αρκεί για να προκληθεί μια μεγάλη φωτιά. Εξ`ου και η απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ περιστατικά φωτιάς σε βενζινάδικα έχουν καταγραφεί και από στατικό ηλεκτρισμό. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι παράμετροι ασφαλείας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόσο στα οχήματα όσο και στα βενζινάδικα και τις αντλίες.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες για την ασφάλεια και ηρεμία όλων

Τότε λοιπόν πώς προέκυψε η απαγόρευση των κινητών στα βενζινάδικα; Η συγκεκριμένη απαγόρευση κρατά αρκετά χρόνια πίσω, όταν τα κινητά ήταν καινούργια τεχνολογία και υπήρχε η άποψη πως εκπέμπουν ακτινοβολία ικανή να προκαλέσει ανάφλεξη αν έρθει σε επαφή με αναθυμιάσεις κάποιου εύφλεκτου καυσίμου, κάτι που δεν ισχύει. Η αρχική άγνοια όμως εκείνης της εποχής οδήγησε στους συγκεκριμένους κανόνες, ώστε να είναι όλοι ήσυχοι, οι οποίοι μάλιστα ξεκίνησα από τις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τα πρατήρια στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ είναι πολύ συχνό φαινόμενο ο self service ανεφοδιασμός από τους οδηγούς, οπότε ένα τέτοιο μέτρο είχε περισσότερη λογική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι οδηγοί οφείλουν να ακολουθούν τους κανονισμούς όταν βρίσκονται σε πρατήριο, σεβόμενοι και τους εργαζόμενους εκεί. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως εντός του πρατηρίου κινούνται και άλλα οχήματα και η συγκέντρωση του οδηγού είναι απαραίτητη, κάτι που αμφισβητείται όταν αυτός μιλά στο τηλέφωνο.

Mercedes
SAILUN 10 TIPS