- Ο πρώτος μεγάλος αστικός αυτοκινητόδρομος της χώρας
- Πήρε το όνομά του από τον μεγαλύτερο ποταμό του λεκανοπεδίου
- Οι πρώτες μελέτες ξεκίνησαν πριν από 55 χρόνια, αλλά οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2004
- Κόστισε σχεδόν μισό δις ευρώ και εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα
- Ο σημαντικότερος οδικός άξονας της Αττικής και οι λόγοι που έχει πάντα κίνηση
Ο πρώτος μεγάλος αστικός αυτοκινητόδρομος της χώρας
Οι περισσότερες λεωφόροι της Αθήνας «χτίστηκαν» πάνω σε υπάρχοντες από το παρελθόν ή ακόμα και από την αρχαιότητα δρόμους, όπως για παράδειγμα η Ιερά Οδός, η Λεωφόρος Συγγρού κλπ.. Όμως με το πέρασμα των ετών, τα οχήματα στο λεκανοπέδιο αυξάνονταν και ο όρος «κίνηση» έμπαινε σιγά σιγά στο λεξιλόγιο των Αθηναίων.
Πήρε το όνομά του από τον μεγαλύτερο ποταμό του λεκανοπεδίου
Η κουβέντα για έναν μεγάλο κάθετο οδικό άξονα στην Αθήνα, ξεκίνησε πριν από περίπου 55 χρόνια, ο οποίος όσο περνούσαν τα χρόνια φάνταζε όλο και πιο αναγκαίος. Έτσι λοιπόν, η ιδέα για την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου «πάνω» από τον ποταμό Κηφισό, επικράτησε και παρά τις αντιδράσεις για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου, τελικά επικράτησε όλων των άλλων.
Φωτογραφία από το φύλλο της εφημερίδας "Τα Νέα", πριν από σχεδόν 30 χρόνια, δείχνει την μελλοντική (τότε) μορφή του έργου.
Οι πρώτες μελέτες ξεκίνησαν πριν από 55 χρόνια, αλλά οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2004
Οι πρώτες μελέτες για αντιπλημμυρικά και οδικά έργα έγιναν το 1970, ωστόσο για σχεδόν 30 χρόνια, η μια μελέτη ακύρωνε την προηγούμενη. Και παρότι από τις αρχές του `90 είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται αυτοκινητόδρομος είτε στις όχθες είτε ακριβώς πάνω από την κοίτη του ποταμού, η σημερινή μορφή του έργου, αποφασίστηκε το 2000, με κύριες αλλαγές στο τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τη λαχαναγορά του Ρέντη έως τις εκβολές του ποταμού στο Φάληρο.
Κόστισε σχεδόν μισό δις ευρώ και εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 60 δισεκατομμύρια δραχμές, ή αλλιώς περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε το τμήμα από τις τρεις γέφυρες στην Νέα Φιλαδέλφεια, έως και το φαληρικό δέλτα, με μήκος λίγο πάνω από 10 χλμ. Ωστόσο, οι συνεχείς αλλαγές στο αρχικό πλάνο και οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν στην πορεία των έργων, όπως η πλημμύρα του ποταμού το 2002, σε συνδυασμό με τις αυστηρές προθεσμίες παράδοσης του αυτοκινητόδρομου έως την άνοιξη του 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτόξευσαν το συνολικό κόστος του έργου πάνω από το διπλάσιο, αγγίζοντας το μισό δις ευρώ. Στα έργα, εκτός από το χτίσιμο αυτοκινητόδρομου πάνω από τον ποταμό, περιλαμβάνονταν εκτενή αντιπλημμυρικά έργα, όπως η διαπλάτυνση της κοίτης του ποταμού και η ανάπλαση των εκβολών του.
Συνέχεια του άρθρου >>>