Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Γιατί δεν καταργούνται οι αποδείξεις στα διόδια;

Γιατί δεν καταργούνται οι αποδείξεις στα διόδια;

9.929 Επισκέψεις στο άρθρο (23/12/2023)

- Η άσφαλτος μετά από κάθε σταθμό διοδίων είναι γεμάτη αποδείξεις
- 200 ευρώ το πρόστιμο αν πετάς αποδείξεις στο δρόμο
- Καθυστερεί η ροή κατά 3 ώρες για κάθε 1.000 οχήματα
- Οικολογική ζημιά οι τόνοι χαρτιού

Πότε θα σταματήσουμε να παίρνουμε αποδείξεις από τα διόδια;

Κακά τα ψέματα, όλοι το έχουμε σκεφτεί. Πάμε στα διόδια, πληρώνουμε το «τσουχτερό» αντίτιμο και μετά, ενώ έχει σηκωθεί η μπάρα, περιμένουμε να μας δώσει ο υπάλληλος το χαρτάκι της απόδειξης ώστε να φύγουμε. Και τότε σκεφτόμαστε «Γιατί;». Γιατί αλήθεια πρέπει να περιμένουμε να πάρουμε μια απόδειξη που στους περισσότερους δεν θα χρειαστεί ποτέ και πουθενά;

Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς πολλοί επαγγελματίες που περνούν από τα διόδια για επαγγελματικούς σκοπούς συλλέγουν τις αποδείξεις για να λάβουν πίσω τα χρήματά τους, άλλοι τις περνούν στα έξοδα κλπ. κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι περισσότεροι οδηγοί δεν τις χρειάζονται.

Ο δρόμος μετά τα διόδια είναι γεμάτος αποδείξεις

Οι σωστοί, θα κρατήσουν τις αποδείξεις στο αμάξι και όταν φτάσουν θα τις πετάξουν με τα υπόλοιπα απορρίμματα του ταξιδιού, όπως μπουκαλάκια.

Όμως, περνώντας από έναν σταθμό διοδίων θα δει κανείς ότι ο δρόμος είναι γεμάτος πεταμένα χαρτάκια. Δυστυχώς οι αδιάφοροι-κάφροι οδηγοί μόλις πάρουν το χαρτάκι της απόδειξης από το γκισέ θα το πετάξουν από το παράθυρο! Εκτός του ότι παράγουν σκουπίδια, η κίνηση αυτή είναι παράνομη και μπορεί να επιφέρει «καμπάνα» από 200 ευρώ έως 5 χιλιάρικα!  
 

Καθυστερεί η ροή κατά 3 ώρες για κάθε 1.000 οχήματα

Πες λοιπόν ότι βρίσκεται τρόπος -ίσως με κάμερες- όσοι πετάνε τις ποαδέιξεις να εντοπίζονται και ναπληρώνουν πρόστιμο, με το χαμνένο χρόνο τι γίνεται; «Σιγά, πως κάνεις έτσι για 5-10 δλ.;», θα μπορούσε να πει κάποιος. Και όμως, όταν κάνεις το Αθήνα Θεσσαλονίκη που περνάς πάνω από 10 σταθμούς διοδίων η διαφορά είναι σημαντική. Αντίστοιχα, μια Κυριακή απόγευμα, που επιστρέφουν χιλιάδες αυτοκίνητα στις μεγάλες πόλεις από την επαρχία, οι σταθμοί διοδίων κοντά σε αυτές «μπουκώνουν» για τα καλά και οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Εκεί σίγουρα τα 5-10 δλ. ανά αυτοκίνητο θα κάνουν μεγάλη διαφορά! Σκεφτείται ότι για κάθε 1.000 διευλέυσεις σημαίνει 10.000 δλ., δηλαδή τρεις ώρες.
 

Οικολογική ζημιά οι τόνοι χαρτιού

Υπάρχει και η οικολογική πλευρά του ζητήματος. Αυτή είναι η αλήθεια, τόσο χαρτί πάει για πέταμα, χωρίς λόγο και ας είναι από ανακυκλωμένο χαρτί, ειδικά για αυτή τη χρήση. Και δεν είναι μόνο η σπατάλη του χαρτιού, αλλά και που καταλήγει αυτό. Εσείς το βλέπετε ως ένα χαρτί, αλλά καθημερινά κόβοντια κοντά στις 300.000 αποδείξεις. Συνεπώς μιλάμε για πολλούς τόνους ετησίως γι αυτό το σκοπό.

Οπότε ποια είναι η λύση; Είτε να προμηθευτείς «μηχανάκι» e-pass και να αποφεύγεις και την αναμονή και το χαρτάκι, είτε να αλλάξει το σύστημα και οι υπάλληλοι να ρωτούν τους οδηγούς αν θέλουν την απόδειξη. Αυτή μπορεί να κοπεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος, (όπως γίνεται σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές) ώστε να μην υπάρχουν οικονομικές-φορολογικές παρατυπίες.

Εσείς όμως τι λέτε; Σας ενοχλεί η όλη διαδικασία της απόδειξης των διοδίων ή δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό σας; Έχετε σκεφτεί κάποιο άλλο τρόπο να απαλλαγούμε μια και καλή από αυτό το ζήτημα;
 

Autotriti.gr
SEAT XENOIASTOI