Φορτίζεις με τρεις διαφορετικούς τρόπους, με το κόστος να ξεκινάει από τα 5,5 ευρώ για μια πλήρη φόρτιση (50 KWh). Διαβάστε αναλυτικά το κόστος σε κάθε περίπτωση, πόση ώρα θα χρειαστεί, αλλά και τι προϋποθέσεις υπάρχουν.
Φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος - Όσα πρέπει να ξέρεις
Η μεγαλύτερη έγνοια ενός κατόχου ηλεκτρικού αυτοκινήτου και ο μεγαλύτερος ενδοιασμός είναι η φόρτιση του οχήματος. Για να μην μακρηγορούμε, υπάρχουν τρεις τρόποι:
Σε μια απλή πρίζα σούκο
Σε wall-box
Σε ταχυφορτιστή
Κάθε ηλεκτρικό όχημα έχει δύο υποδοχές φόρτισης. Η πρώτη είναι η «Τύπου 2» που χρησιμοποιούμε για φόρτιση σε πρίζα σούκο και σε wall-box και η δεύτερη η «CCS 2» που αφορά στην ταχυφόρτιση. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τους χρόνους και τα κόστη, μελετώντας αρχικά το πώς μπορώ να φορτίσω στο σπίτι μου και έπειτα εκτός σπιτιού:
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορείς να φορτίσεις και σε μια απλή πρίζα σούκο. Όπως ακριβώς βάζεις το κινητό σου για φόρτιση κάθε μέρα, έτσι και το βράδυ βάζεις το αυτοκίνητό σου.
Η πρίζα σούκο έχει ισχύ 2,3 kW, συνεπώς αφήνοντας το αυτοκίνητο σου όλο το βράδυ (8 ώρες) θα πάρει 18,4 kWh, όσο δηλαδή χρειάζεσαι για να κάνεις 100 χλμ.. Επειδή μέσα στη μέρα δύσκολα θα κάνεις παραπάνω από 50 χλμ., άρα θα κάψεις το μισό από αυτό που έβαλες, στο τέλος της εβδομάδας θα έχεις σχεδόν μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία «κάβα».
Πόσο κοστίζει; Για ένα μοντέλο λοιπόν με μπαταρία που έχει χωρητικότητα 50 kWh το κόστος για μια πλήρη φόρτιση, με βάση το νυχτερινό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. είναι γύρω στα 5,5 ευρώ.
Η πιο διαδεδομένη λύση για να φορτίζεις σπίτι είναι το wall-box. Πρόκειται για ένα φορτιστή τοίχου, ο οποίος πραγματοποιεί ημιταχεία φόρτιση και έχει ισχύ από 3 έως 22 kW. Οι πιο δημοφιλείς και συμφέρουσες επιλογές για οικιακή χρήση είναι οι φορτιστές των 11 kW. Να σημειώσουμε εδώ πως πολλές επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει wall-box, συνεπώς είναι πιθανόν να μπορείτε να φορτίσετε και στη δουλειά σας.
Αυτό σημαίνει πως ένα μοντέλο με μπαταρία που έχει χωρητικότητα 50 kWh θα φορτίσει πλήρως σε 5 ώρες. Το κόστος για μια πλήρη φόρτιση, με βάση το νυχτερινό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. αντίστοιχα είναι το ίδιο με την φόρτιση σε σούκο, δηλαδή γύρω στα 5,5 ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να γνωρίζετε και το όχημά σας τι δυνατότητες φόρτισης έχει. Όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν ενσωματωμένο έναν on board charger o οποίος καθορίζει μέχρι τι ισχύ μπορεί να δεχτούν. Δηλαδή αν το αυτοκίνητό σας έχει δυνατότητα φόρτισης μέχρι 7,2 kW και σε 11άρη φορτιστή να το βάλετε, το πολύ μέχρι 7,2 kW ανά ώρα μπορεί να δεχτεί. Αν και τα περισσότερα μοντέλα έχουν δυνατότητα φόρτισης 11 kW.
Το κόστος ενός wall-box των 11 kW ξεκινάει από τα 1000 ευρώ περίπου, μαζί με την τοποθέτηση και την επιδότηση των 500 ευρώ του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά.. Από εκεί κα πέρα ανάλογα με τις δυνατότητες του φορτιστή διαμορφώνεται και το κόστος. Υπάρχουν για παράδειγμα wall-box που μπορείτε να τα διαχειρίζεστε μέσω κινητού και να προγραμματίζετε πότε θέλετε να ξεκινήσουν τη φόρτιση, πότε να σταματήσουν και να παρακολουθείτε όλη τη διαδικασία live.
Προτού αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα wall-box πρέπει να γνωρίζουμε αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την εγκατάστασή του. Η βασικότερη όλων αφορά την διαθέσιμη ισχύ του ρεύματος στο κτίριο. Στις σύγχρονες κατοικίες συνήθως υπάρχει τριφασική παροχή ρεύματος, η οποία επηρεάζει την δυναμική του wall-box. Για παράδειγμα, το τριφασικό ρεύμα 32A μπορεί να «σηκώσει» έως και 22 kW. Αν, αντιθέτως, υπάρχει μονοφασικό ρεύμα 32Α η μέγιστη ισχύς είναι τα 9,2 kW.
Εκτός αυτού, εφόσον αγοράσετε wall-box, χρειάζεστε διακόπτη κυκλώματος και διακόπτη προστασίας από λανθασμένο τύπο ρεύματος. Στα ακριβότερα μοντέλα συνήθως είναι ήδη ενσωματωμένοι, ενώ σε πιο οικονομικές συσκευές πιθανώς να χρειαστεί να τους αγοράσετε.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τώρα τι επιλογές φόρτισης υπάρχουν εκτός σπιτιού. Η φόρτιση λοιπόν θα γίνει σε κάποια δημόσιο σταθμό φόρτισης. Πάλι και σε αυτή την περίπτωση η πιο διαδεδομένη λύση είναι τα wall-box, που τα είδαμε και ως λύση για το σπίτι. Που θα τους βρείτε; Η πιο δημοφιλής επιλογή αυτή τη στιγμή, είναι τα σούπερ μάρκετ. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν κάνει συμφωνίες και παρέχουν στο πάρκινγκ τους σταθμούς φόρτισης, οι οποίοι κατά βάση είναι ισχύος 11 kW. Κάνετε τα ψώνια σας δηλαδή και παράλληλα σε μια ώρα, έχετε εξασφαλίσει πάνω από 50 χλμ. αυτονομίας.
Βέβαια το πιο αναπτυσσόμενο δίκτυο αυτή τη στιγμή είναι τα βενζινάδικα. Όλο και περισσότερα πρατήρια εγκαθιστούν wall-box για να εξυπηρετούν ηλεκτρικά οχήματα. Και φυσικά όσο αυξάνεται η ζήτηση, αυξάνονται και τα βενζινάδικα που προσφέρουν δυνατότητα φόρτισης. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα ιδιωτικά πάρκινγκ, μπορείτε να παρκάρετε και να χρησιμοποιήσετε αυτή την έξτρα παροχή.
Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή των ξενοδοχείων, τα οποία πλέον έχουν αρχίσει και εγκαθιστούν wall-box ως έξτρα παροχή. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα σας συμβουλεύαμε εφόσον αποφασίσετε να κάνετε κράτηση για διακοπές σε ξενοδοχείο με φορτιστή, να συνεννοηθείτε από πριν αν έχει wallbox ή μια απλή πρίζα σούκο ότι θα έχετε σίγουρα τις απαραίτητες για την φόρτιση ώρες, διαθέσιμες για εσάς. Μην το αφήσετε στην τύχη.
Τα δημόσια σημεία φόρτισης τα διαχειρίζονται εταιρείες-πάροχοι και όχι τα σούπερ μάρκετ ή οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων. Συνεπώς για να φορτίσετε θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας την αντίστοιχη εφαρμογή της κάθε εταιρείας και να φτιάξετε λογαριασμό, πληρώνοντας στο τέλος μέσω κάρτας. Το κόστος φόρτισης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 0,50 ευρώ/ kWh, συνεπώς για μια 50άρα μπαταρία το τελικό ποσό για μια πλήρη φόρτιση είναι 25 ευρώ.
Ας εξετάσουμε τι συμβαίνει και με το ταξίδι. Ναι μπορεί τα μεγάλα ταξίδια για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου να περιορίζονται σε Πάσχα-Χριστούγεννα και καλοκαίρι, ωστόσο και γι αυτές τις λίγες φορές υπάρχει λύση. Φυσικά αναφερόμαστε στους ταχυφορτιστές.
Πρόκειται για φορτιστές με ισχύ άνω των 50 kW, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι τα 250 kW. Τους συγκεκριμένους θα τους συναντήσουμε κυρίως σε Σ.Ε.Α. στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και σε πολύ λίγα επιλεγμένα σημεία εντός αστικού ιστού. Είναι φυσικά η καλύτερη επιλογή όταν ταξιδεύεις, καθώς η όλη διαδικασία απαιτεί πολύ λιγότεροι χρόνο
Συγκεκριμένα για να φορτίσετε από το 10 έως το 80% της μπαταρίας σας χρειάζεστε περίπου μισή ώρα (με φορτιστή 50 KW), ενώ για μια πλήρη φόρτιση λίγο περισσότερο από μία ώρα. Και εδώ η διαχείριση γίνεται από εταιρείες-παρόχους, άρα ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα δημόσια σημεία φόρτισης. Το κόστος της kWh διαμορφώνεται στα 0,62 ευρώ, άρα η ίδια 50άρα μπαταρία «φουλάρει» με 31 ευρώ.
Σημειώστε πως και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ότι κάθε μοντέλο έχει συγκεκριμένη ισχύ που μπορεί να δεχθεί σε κατάσταση ταχυφόρτισης. Αν δέχεται μέχρι 75 kW, είτε σε 100άρη το φορτίσετε, είτε σε 180άρη διαφορά δεν υπάρχει.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας δώσουμε κάποιες σημαντικές συμβουλές βάσει της εμπειρίας μας με ταξίδια που έχουμε κάνει με ηλεκτρικά οχήματα. Συνοπτικά λοιπόν θα καταγράψουμε τα συμπεράσματά μας και τις συμβουλές:
Ιδανικό θα είναι ανά 250 χλμ. να γεμίζεις. Προγραμμάτισε που θα φορτίσεις πριν ταξιδέψεις. Καλό θα είναι να έχεις αυτονομία μέχρι τον επόμενο φορτιστή της διαδρομής σου. Έτσι σε περίπτωση π.χ. που κάποιος φορτιστής δεν λειτουργεί ή υπάρχει μεγάλη ουρά πας στον επόμενο
Για να πραγματοποιήσεις ταξίδι θα πρέπει να έχεις αυτοκίνητο με αυτονομία σε αυτοκινητόδρομο κοντά στα 350 χλμ. και εκεί που θα πας να μπορείς να φορτίσεις.
Προτίμησε φορτιστές με μεγάλη ισχύ που θέλουν λιγότερο χρόνο. Στον 150άρη γεμίζεις, σε πιο μικρούς μπορείς απλά να συμπληρώνεις.
Εφόσον έχεις αποθέματα μπαταρίας φόρτισε μέχρι το 80%. Για να φορτίσεις από το 10 έως το 80% θέλεις λιγότερο χρόνο απ ότι από το 80 στο 100%;
Αν χρειαστεί να κάνεις οικονομία, χρησιμοποίησε το cruise control για να έχεις σταθερή ταχύτητα. Θα κερδίσεις παραπάνω χιλιόμετρα αυτονομίας.