Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
5 vintage πράγματα που δεν βλέπουμε στα καινούργια αυτοκίνητα
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

5 vintage πράγματα που δεν βλέπουμε στα καινούργια αυτοκίνητα

4.981 Επισκέψεις στο άρθρο (6/8/2023)

Τα αυτοκίνητα σήμερα βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Έχουμε οθόνες που «γεμίζουν» το ταμπλό, όπως στην Mercedes EQS, ενώ τα συστήματα ασφαλείας αποτελούν στοιχείο του βασικού εξοπλισμού ακόμα και στα πιο «απλά» αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει πως πολλά από τα πράγματα που είχαμε συνηθίσει στα αυτοκίνητα αντικαθίστανται. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά και να κρίνουμε αν πρέπει να επιστρέψουν ή αν είναι καλύτερα να θαφτούν στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας.

Ραδιοκασετόφωνα – ΡάδιοCD – CD Changer

Στην εποχή του ραδιοκασετόφωνου, ο οδηγός είχε δύο τρόπους μόνο να ακούσει μουσική. Είτε από το ραδιόφωνο σε συχνότητες AM-FM, είτε μέσω κασέτας. Η «σιντιέρα» ήταν προνόμιο των ακριβών αυτοκινήτων, μάλιστα συχνά δεν υπήρχε ούτε ως επιλογή στον προαιρετικό εξοπλισμό. Στην αλλαγή της χιλιετίας, οι υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων «θαμπώνονταν» από το ράδιοCD, το οποίο έπαιζε χωρίς αυτούς τους αντάπτορες που έμπαιναν στη θήκη της κασέτας. Αν μάλιστα ήταν και CD Changer…

Το εσωτερικό ενός mk1 Ford Focus.
 
Σήμερα όλα γίνονται μέσα από οθόνη αφής και το κινητό συνδέεται στα περισσότερα αυτοκίνητα μέσω Apple CarPlay και Android Auto. Παράλληλα έχεις και ανέσεις όπως Google Maps ή κάποιο άλλο σύστημα πλοήγησης ενσωματωμένο. Η αλήθεια είναι πως όλες οι ανέσεις είναι πιο χρήσιμες στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο θα θέλαμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις να τις έχουμε άμεσα διαθέσιμες, μέσω κουμπιών και όχι «κρυμμένες» σε περίπλοκα μενού.
 
Το ραδιοκασετόφωνο ήταν και πιο εύκολο να αναβαθμιστεί. Με την ύπαρξη του προτύπου DIN και DoubleDIN, τα οποία όριζαν συγκεκριμένες διαστάσεις, η αντικατάσταση ήταν «παιχνιδάκι». Σήμερα οι οθόνες απαιτούν χρόνο, χρήμα και εξειδικευμένα εξαρτήματα.

Συνέχεια του άρθρου >>>
Peugeot - Toyota
skoda