Έγδαρες την ζάντα σου; ΟΚ, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Μετά το πρώτο... σοκ, δες πώς μπορείς χωρίς κόστος, μόνος σου, να φτιάξεις μία γρατζουνισμένη ζάντα αλουμινίου.
Do it yourself - Τι θα χρειαστείς
Ένας κακός υπολογισμός, ένα γδάρσιμο στο πεζοδρόμιο, μία βαθιά λακκούβα, και το κακό έγινε. Στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, έχει τύχει να γρατζουνίσουν μία ζάντα. Δεν χρειάζεται να πούμε αναλυτικά για τα οφέλη μίας αλουμινένιας σε σχέση με μία σιδερένια ζάντα, για αυτό ας δούμε πώς γίνεται να διορθώσεις το κακό, χωρίς να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αν δεν μιλάμε για κάποια «χοντρή» ζημιά (βαθούλωμα ή σπάσιμο), μπορείς σε 5 βήματα να λύσεις μόνος σου το πρόβλημα.
Τα «σύνεργα» που θα χρειαστείς, απλά και εύκολα διαθέσιμα. Γυαλόχαρτο, κολλητική ταινία, πληρωτικό υλικό (στόκο), πανί μικροϊνών, αστάρι (σπρέι) και βαφή, ενώ συμπληρωματικά αγόρασε και βερνίκι, ανάλογα και με το φινίρισμα της ζάντας σου. Πολλά από τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο κιτ επισκευής ζάντας, όσα δεν βρεις μπορείς να τα προμηθευτείς στο διαδίκτυο και όχι μόνο, με συνολικό κόστος γύρω στα 20 ευρώ.
Το γυαλόχαρτο είναι βασικό «εργαλείο» στην επισκευής μιας γδαρμένης ζάντας.
1. Αφαίρεσε τον τροχό - Βάλε ταινία στην υπόλοιπη ζάντα
Ξεκινάμε από τα βασικά. Σήκωσε το αυτοκίνητο και βγάλε τον τροχό. Έπειτα, τον τοποθετείς στο έδαφος (ή σε κάποιο τραπέζι) σε παράλληλη φορά, ώστε να μπορείς να δουλέψεις καλύτερα πάνω του. Αφού οριοθετήσεις το σημείο που έχει την ζημιά, το «απομονώνεις» και τοποθετείς κολλητική ταινία στην υπόλοιπη ζάντα.
2. Τρίψε με το γυαλόχαρτο την γδαρμένη επιφάνεια
Χωρίς μεγάλη πίεση, τρίψε απαλά με το γυαλόχαρτο το σημείο της ζάντας με τις εκδορές. Σκοπός είναι να καθαρίσεις το σημείο από τις όποιες βρωμιές, λειαίνοντας ταυτόχρονα την επιφάνεια.
3. Βάλε το πληρωτικό υλικό (στόκο ή ρητίνη)
Στο κιτ επισκευής ζάντας υπάρχει και το πληρωτικό υλικό, ένας ειδικός στόκος για τέτοιες περιστάσεις. Σε ορισμένα προϊόντα υπάρχει ρητίνη δύο στοιχείων που αναμειγνύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ό,τι υλικό και αν χρησιμοποιήσεις, γεμίζεις το κενό με όση ποσότητα χρειαστεί και το στρώνεις. Κατόπιν, περιμένεις ώστε να σκληρύνει το υλικό, από 15 έως και 60 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε όλη τη διαδικασία φοράς ειδικά γάντια.
4. Σκούπισε και λείανε με υγρό γυαλόχαρτο, καθάρισε τη σκόνη
Μόλις το υλικό σκληρύνει αρκετά, χρησιμοποιώντας υγρό γυαλόχαρτο, τρίβεις ξανά την επιφάνεια μέχρι το σημείο εφαρμογής να γίνει λείο. Αν χρειαστεί, γεμίζεις ξανά με πληρωτικό υλικό όπου έχει αδειάσει. Όταν ολοκληρώσεις τα περάσματα, καθαρίζεις τυχόν σκόνη με το ειδικό πανί μικροϊνών που βρίσκεις στην συσκευασία.
5. Βάψε με το αστάρι (σπρέι) και βερνίκωσε
Τελευταίο βήμα, το βάψιμο. Αν το αστάρι (σπρέι) που έχει η συσκευασία δεν ταιριάζει με το χρώμα της ζάντας σου, μπορείς άνετα να φτιάξεις ένα σπρέι στο χρώμα που θες σε κάποιο χρωματοπωλείο. Έπειτα και μόλις η βαφή στεγνώσει, βάζεις λίγο βερνίκι και οι... πρώην γρατζουνισμένες ζάντες σου μοιάζουν με καινούργιες!