Εσείς τι φοβάστε πιο πολύ στη βροχή και τις υγρές συνθήκες; Εσάς ή τους …άλλους; Κρατάτε μεγαλύτερες αποστάσεις, προσέχετε στις προσπεράσεις, αποφεύγετε τα απότομα φρεναρίσματα... Tα λάστιχα σας όμως; Τα ελέγχετε; Πίεση και βάθος πέλματος παίζουν κρίσιμο ρόλο ασφάλειας. Ας δούμε όμως κάποια tips και μία πρόταση ελαστικών που έχουν διακριθεί σε σχετικές "wet" δοκιμασίες.
Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, πρέπει να είμαστε έξτρα προσεκτικοί όταν οδηγούμε σε συνθήκες βροχοπτώσεως, τόσο για την προσωπική μας ασφάλεια, όσο και για να αποφύγουμε περιττά κόστη σε συνεργεία και ανταλλακτικά.
Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά βασικών κανόνων που μπορούμε να ακολουθήσουμε κατά την οδηγική μας συμπεριφορά για να κάνουμε τη ζωή μας -και αυτή των άλλων οδηγών- πιο εύκολη. Ταυτόχρονα, μπορούμε να μεριμνήσουμε προκαταβολικά, εξοπλίζοντας το όχημα μας με τα κατάλληλα εργαλεία που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη βροχή δίχως πρόβλημα.
Το Toyo Proxes Comfort της είναι ένα κορυφαίο ελαστικό με εξαιρετικό φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα και αρκετά κάλο χειρισμό.
Πως η κατάλληλη επιλογή ελαστικών μπορεί να βελτιώσει την οδήγηση σε βρεγμένο;
Η κατάλληλη επιλογή ελαστικών μπορεί να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τις επιδόσεις του οχήματος σε βρεγμένο οδόστρωμα. Φυσικά δεν θα εξαλείψει όλους τους κινδύνους που κρύβει το βρεγμένο οδόστρωμα, ωστόσο ένα ελαστικό που μπορεί να φρενάρει, διαθέτει καλή απόκριση και κατάλληλα επίπεδα πρόσφυσης στη βροχή, θα κάνει την οδηγική συμπεριφορά του οχήματος αρκετά πιο ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη.
Για να δούμε λοιπόν ορισμένους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να διέπουν την συμπεριφορά μας στο δρόμο όταν βρέχει καθώς και ένα κορυφαίο ελαστικό που μπορεί να μας προσφέρει αυξημένα επίπεδα ασφάλειας στο βρεγμένο οδόστρωμα.
Βασικοί κανόνες οδήγησης στην βροχή
Η οδήγηση στην βροχή είναι μια διαδικασία που έχει τις ιδιαιτερότητες της, ωστόσο υπάρχουν μερικοί βασικοί οδηγικοί κανόνες,που αν ακολουθούνται από όλους, μπορούν να διασφαλίσουν την ασφαλή μετακίνηση, χωρίς προβλήματα.
Αρχικά, το πιο σημαντικό κομμάτι της οδήγησης σε βροχή είναι η κατανόηση και η προσαρμογή στην αυξημένη απόσταση ακινητοποίησης που χρειάζεται ένα όχημα όταν η άσφαλτος είναι βρεγμένη. Για αυτό κι οι οδηγοί πρέπει να διατηρούν μεγαλύτερες αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα, προλαμβάνοντας έτσι τις επικίνδυνες καταστάσεις.
Από την άλλη, κατά την προσπέραση οι οδηγοί πρέπει να είναι έξτρα προσεκτικοί καθώς το σπρέι νερού μειώνει την ορατότητα και μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένους υπολογισμούς. Ταυτόχρονα, η χρήση των πεντάλ δεν πρέπει να είναι απότομη και άτσαλη άλλα πιο προοδευτική, ιδιαίτερα στα πρωτοβρόχια. Αποφεύγουμε απότομες αλλαγές πορείας και κατεύθυνσης καθώς το βρεγμένο οδόστρωμα γλιστράει και ενδέχεται να χάσουμε τον ελέγχο του οχήματος μας.
Οι οδηγοί της Ελλάδας θα πρέπει να προσέχουν και την κακή ποιότητα του οδοστρώματος, το οποίο σε συνθήκες έντονης βροχής μπορεί να κοστίσει και να αποδειχτεί επικίνδυνο. Και αυτό γιατί μερικές νερολακκούβες μπορεί να φέρουν εκπλήξεις (να είναι τελικά πιο βαθιές από ότι φανταζόμασταν όταν τις είδαμε). Έτσι, όσο ρηχές και ακίνδυνες μπορεί να φαίνονται στην πρώτη ματιά, καλό είναι να αποφεύγονται και αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, να ελαττώνουμε ταχύτητα πριν περάσουμε από πάνω.
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πως συμπεριφέρομαι;
Yδρολίσθηση ονομάζεται το φαινομένο κάτα το οποιό τα ελαστικά σας "πλανάρουν" πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού, με αποτέλεσμα να χάνουν την πρόσφυση τους με το οδόστρωμα.
Τα ελαστικά σε μια τέτοια περίπτωση (ανάλογα και με τον σχεδιασμό του πέλματος τους) μπορούν να αποβάλλουν κάποια ποσότητα νερού από το πέλμα για να πατάνε καλύτερα στο οδόστρωμα και να εγγυηθούν ασφαλή συνέχιση της πορείας του οχήματος.
Όλα αυτά είναι σχετικά βέβαια, καθώς το κάτα πόσο το πάτημα του ελαστικού θα συνεχίσει να διατηρείται σε ασφαλή επίπεδα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη ταχύτητα του οχήματος.
Έτσι, στα 100 χλμ./ώρα το πέλμα πατάει εμφανώς λιγότερο (για αυτό ευθύνεται μια μικρή ποσότητα νερού που μπορεί να "καθίσει" ανάμεσα στο πέλμα και στο οδόστρωμα) από όταν η ταχύτητα είναι 60 χλμ./ώρα, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της πρόσφυσης.
Τι κάνουμε λοιπόν για να είμαστε ασφαλείς κάτα την υδρολίσθηση;
Κρατάμε το τιμόνι σταθερό και φροντίζουμε να μην φρενάρουμε απότομα για να μην χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας. Αντιθέτως, μειώνουμε ταχύτητα (κατέβαζουμε ταχύτητα ομαλά) κι αφήνουμε το γκάζι προοδευτικά και ήρεμα για ένα πιο ασφαλές φρενάρισμα. Όταν, λοιπόν, καταφέρουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή ταχύτητα με λίγα χλμ./ώρα, αναμένουμε τα ελαστικά να ανακτήσουν την πρόσφυση τους και συνεχίζουμε την πορεία μας.
Toyo Proxes Comfort: Eλαστικό Ιαπωνικής τεχνολογίας που δε φοβάται τη βροχή!
Σε πρόσφατη δοκιμή ελαστικών για SUV επί ελληνικού εδάφους, τα πήγε πολύ καλά. Τόσο σε χειρισμό όσο και σε φρενάρισμα στο βρεγμένο.
Συγκεκριμένα, το Proxes Comfort διαπιστώθηκε από τους testers του Αutotriti πως είχε κορυφαία συμπεριφορά κατά το φρενάρισμα και αξιόλογη κατευθυντικότητα, κερδίζοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση στην κατάταξη δοκιμασίας φρένων.
Σε συνδυασμό με την εξαιρετική απόδοση του στο στεγνό οδόστρωμα, όπου κατέκτησε επάξια την 1η θέση ακόμη και από τα PremiumBrands τα οποία ανταγωνίστηκε, το ελαστικό της Toyo αποτελεί μια από τις προτεινόμενες καλές επιλογές για την χώρα μας, που κατά κύριο λόγο απαιτείται ένα καλό ελαστικό για στεγνό οδόστρωμα, το οποίο όμως μπορεί να ανταποκριθεί με ασφάλεια και σε wet συνθήκες.