ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Πώς οι κανονισμοί ασφαλείας «ασχημαίνουν» τα καινούργια αυτοκίνητα;

 Σχολιάστε 
1.848 Επισκέψεις στο άρθρο (28/4/2025)
Πώς οι κανονισμοί ασφαλείας «ασχημαίνουν» τα καινούργια αυτοκίνητα;

Η σχεδίαση των αυτοκινήτων σήμερα πρέπει να ακολουθεί τις νόρμες ασφαλείας της Ε.Ε., όπως γίνεται και με τους ρύπους.
Αυτό κάνει τα αυτοκίνητα να μοιάζουν, με πολλούς να λένε πως «όλα είναι ίδια σήμερα».
Υποχρεωτικά τα διπλά πίσω φώτα, κενό στη μάσκα, μεγαλύτεροι καθρέπτες, κρυφές εξατμίσεις.
Είναι γεγονός πως παλιότερα κάθε μάρκα ξεχώριζε από μακριά, ωστόσο η διαφορά σε ασφάλεια και άνεση είναι η μέρα με τη νύχτα.

autotriti team

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»

Η σχεδίαση των αυτοκινήτων σήμερα πρέπει να ακολουθεί τις νόρμες ασφαλείας της Ε.Ε., όπως γίνεται και με τους ρύπους

Μπορεί η κάθε μάρκα να έχει απόλυτη ελευθερία στη σχεδίαση των μοντέλων της, όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από τις νόρμες ασφαλείας στις οποίες την υποχρεώνει η Ε.Ε. Κάποιες είναι ανώδυνες, κάποιες περνούν απαρατήρητες, κάποιες αλλαγές όμως κάνουν τα αυτοκίνητα απλά πιο άσχημα. Ποιες;
 
Μπορεί όταν ακούς τη λέξη «νόρμα» να σκέφτεσαι τα Euro 1 ως 7 που έχουν να κάνουν με τους ρύπους των αυτοκινήτων ώστε να προφυλάξουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Αυτές οι νόρμες όμως μεταμόρφωσαν τους κινητήρες και σήμερα πλέον έχουμε αξιόπιστα μοτέρ που ρυπαίνουν ελάχιστα. Το ίδιο ισχύει και με τις νόρμες ασφαλείας, που έκαναν τα αυτοκίνητά μας φιλικά στους πεζούς και φρούρια για τους επιβάτες, όμως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Η σχεδίαση. Γιατί οι παρεμβάσεις για την ασφάλεια δεν περνούν πάντα απαρατήρητες.

Αυτό κάνει τα αυτοκίνητα να μοιάζουν, με πολλούς να λένε πως «όλα είναι ίδια σήμερα»

Βλέπεις οι νόρμες εκτός από το ζητούμενο αποτέλεσμα, δηλαδή το πόσο πρέπει να προστατεύει ένα αυτοκίνητο και με ποιους τρόπους τους πεζούς και τους επιβάτες, επιβάλλουν και συγκεκριμένες σχεδιαστικές επιλογές. Κυρίως σε ότι αφορά τις διαστάσεις εμπρός ή πίσω, τις γωνίες και τις ακμές των επιφανειών, τα άκρα των αυτοκινήτων εμπρός και πίσω, τα φωτιστικά σώματα και τους καθρέπτες. Η επέμβαση είναι σημαντική, και συχνά φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν συνάδει με τις στυλιστικές επιλογές των σχεδιαστών.

Υποχρεωτικά τα διπλά πίσω φώτα, κενό στη μάσκα, μεγαλύτεροι καθρέπτες, κρυφές εξατμίσεις

Έχεις προσέξει για παράδειγμα πόσα πολλά φωτιστικά υπάρχουν πλέον στο πίσω μέρος; Η Ε.Ε τώρα θέλει σε όλα τα αυτοκίνητα τα πίσω φώτα να φαίνονται ακόμη και όταν το πορτ μπαγάζ είναι ανοιχτό. Με αυτή τη σκέψη, κοίτα πάλι το πίσω μέρος των νέων αυτοκινήτων να δεις πως είναι όλα διπλά. Η Ε.Ε επίσης θέτει ελάχιστο μέγεθος καθρεπτών. Και καλά σε ένα μεγάλο αμάξι. Δες τώρα πόσο δυσανάλογα μεγάλοι είναι οι καθρέπτες σε ένα καινούργιο Fiat 500e ή άλλο μικρό μοντέλο. Και η λίστα συνεχίζεται. Η απόσταση της μάσκας από το ψυγείο είναι συγκεκριμένη και έτσι οι «μούρες» είναι μακριές με μεγάλα κενά που χάσκουν (βλεπε BMW) πίσω από τη γρίλια. Και πίσω οι εξατμίσεις να μην εξέχουν, μην χτυπήσουν πεζό στην όπισθεν.

Η αεροδυναμική αλλάζει και συχνά «καθορίζει» το βασικό σχήμα των αυτοκινήτων

Τα νέα συστήματα ασφαλείας επίσης βάζουν αισθητήρες σε σημεία που φαίνονται, κυρίως στην μάσκα, αναγκάζουν τους κατασκευαστές να προσθέτουν αυτά τα αστεία αυτάκια στους πίσω θόλους ώστε να αυξάνεται το μετρήσιμο φάρδος του αυτοκινήτου αλλά και να εξέχουν λίγο γιατί είναι ωραίο χωρίς όμως να υπερβαίνουν το φάρδος αυτό. Και μετά είναι η αεροδυναμική. Εδώ δεν είναι οι νόρμες που φταίνε, αλλά το κυνήγι των κατασκευαστών για αυτονομία στα ηλεκτρικά, που έχει κάνει πολλά μοντέλα να μοιάζουν με κουφέτα, όπως όλα τα μοντέλα της Tesla. Δηλαδή χωρίς βασικό σχήμα. Και δυστυχώς η μόδα αυτή περνάει και σε άλλα μοντέλα και μάρκες, με πολύ κακά αποτελέσματα.
 
Εσύ τι λες; Τι βλέπεις να ασχημαίνει τα αυτοκίνητα σήμερα; Έχεις σκεφτεί ποτέ πως μπορεί να φταίει κάποια νόρμα ασφαλείας; Και τελικά τι σε ενοχλεί περισσότερο;

Autotriti.gr
Autotriti.gr