Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Το 1980 που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Renault 5 Turbo, υπήρξε το πιο ισχυρό γαλλικό μοντέλο παραγωγής. Η παραγωγή του σταμάτησε το 1984 στη Γαλλία και δύο χρόνια αργότερα τερματίστηκε και στο Βέλγ
6 Φωτογραφίες »

Το 1980 που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Renault 5 Turbo, υπήρξε το πιο ισχυρό γαλλικό μοντέλο παραγωγής. Η παραγωγή του σταμάτησε το 1984 στη Γαλλία και δύο χρόνια αργότερα τερματίστηκε και στο Βέλγιο.

Renault 5 Turbo (+video)

6.770 Επισκέψεις στο άρθρο (4/4/2016)

Το Renault 5 Turbo, όταν ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1980, ήταν το πιο ισχυρό γαλλικό μοντέλο. Κεντρομήχανο, πισωκίνητο, γρήγορο και θορυβώδες, αποτελεί σήμερα ένα εμβληματικό όχημα με αγωνιστικό DNA.

Αφορμή για να θυμηθούμε το Renault 5 Turbo και τα …παιδικά μας χρόνια, υπήρξε το βίντεο που ένας κάτοχός του καταθέτει την προσωπική του ιστορία, όταν στα 46 του χρόνια οδηγεί ακόμα το αμάξι που αγάπησε ως παιδί. Ποιος άραγε από τους 40+ σήμερα, δεν το λάτρεψε, ποιος δεν φαντάστηκε να το οδηγεί όταν θα μεγαλώσει; Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τα 400 πρώτα Renault 5 Turbo που φτιάχτηκαν, ήταν συμβατά με την ομολογοποίηση Group 4, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να συμμετέχει σε διεθνή ράλι.

Τα 400 πρώτα Renault 5 Turbo που φτιάχτηκαν, ήταν συμβατά με την ομολογοποίηση Group 4, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να συμμετέχει σε διεθνή ράλι.


Θέλοντας να απαντήσει στην αγωνιστική επιτυχία της κεντρομήχανης Lancia Stratos, η Renault ζήτησε από την Bertone να της σχεδιάσει μια νέα σπορ έκδοση του Renault 5 Alpine. Και έτσι έγινε…

Αντίθετα, όμως, με το κανονικό Renault 5, το 5 Turbo είχε τον turbo κινητήρα Cleon-Fonte των 1.397 κ.εκ., τοποθετημένο πίσω από τα εμπρός καθίσματα. Στην κανονική του μορφή, είχε ισχύ 160 ίππων και ροπή 221 Nm, ενώ –φυσικά- μετέφερε την κίνηση στους πίσω τροχούς. Το βάρος του ήταν μόλις 970 κιλά.

Το 1980 που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη Γαλλία και το Βέλγιο, υπήρξε το πιο ισχυρό γαλλικό μοντέλο παραγωγής. Η παραγωγή του σταμάτησε το 1984 στη Γαλλία και δύο χρόνια αργότερα τερματίστηκε και στο Βέλγιο. Τα 400 πρώτα 5 Turbo που φτιάχτηκαν, ήταν συμβατά με την ομολογοποίηση Group 4, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να συμμετέχει σε διεθνή ράλι.

Περισσότερα νέα στο Auto Τρίτη 

Τότε ακολούθησε η δεύτερη έκδοση, Turbo 2, η οποία χρησιμοποιούσε περισσότερα «μαμά» μέρη από το κανονικό Renault 5. Ήταν πιο φθηνό, αλλά προσέφερε σχεδόν τις ίδιες επιδόσεις. Μιλάμε για 0-100 χλμ./ώρα σε 6,9 δλ. και τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα. Απόγονος του μοντέλου ήταν το Clio V6 Renault Sport του 2001 των 230 και 255 ίππων.

Όλες οι αγωνιστικές εκδόσεις στηρίχθηκαν στο Turbo 1. Το εργοστάσιο έφτασε την απόδοση αρχικά στους 180 ίππους, στη συνέχεια στους 210, για να φτάσουμε το 1984 στα 350 άλογα. Με οδηγό τον Jean Ragnotti το 1981, το Renault 5 Turbo κέρδισε το Monte Carlo Rally στο ντεμπούτο του στο WRC. Η συνέχεια, όμως, ανήκε στο νεοσύστατο τότε Group B, τα 4κίνητα μοντέλα του οποίου ήταν πιο γρήγορα στο χώμα.

Για το τέλος σας αφήσαμε, ίσως το καλύτερο. Δείτε στο βίντεο την προσωπική ιστορία του Christophe Guerin, του ιδιοκτήτη ενός Renault 5 Turbo 2 του 1984. Γεννήθηκε 15 λεπτά μακριά από την πίστα του Le Mans και ο πατέρας του δούλευε στο εργοστάσιο της Renault. Ένας έρωτας που κρατάει ακόμα…

Mercedes
OPEL