
Φορτηγό με Ουκρανό οδηγό έπεσε πάνω σε 2 προπορευόμενα αυτοκίνητα στα διόδια Πολυμύλου, εν μέσω πυκνής ομίχλης.
Έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι: Απανθρακώθηκαν στο φλεγόμενο αυτοκίνητό τους.
Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται 5 άτομα: Τραυματίστηκε και η υπάλληλος που βρισκόταν στο κουβούκλιο των διοδίων.
Σενάρια για υψηλή ταχύτητα του φορτηγού, καθυστερημένη αντίδραση ή απρόσμενη στάση των Ι.Χ.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Εικόνες αποκάλυψης στο σημείο του τροχαίου
Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης σημειώθηκε ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή της Κοζάνης, όπου επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Νταλίκα με Ουκρανό οδηγό συγκρούστηκε με δύο προπορευόμενα Ι.Χ. αυτοκίνητα στη λωρίδα των διοδίων για e-pass με αποτέλεσμα και τα τρία οχήματα να πέσουν πάνω στο προστατευτικό, τσιμεντένιο τοιχίο και στη συνέχεια στο κουβούκλιο των διοδίων, τραυματίζοντας την υπάλληλο. Σκηνές αποκάλυψης στο τοπίο του δυστυχήματος, όπου ξέσπασε φωτιά στα εμπλεκόμενα οχήματα.
Έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι: Απανθρακώθηκαν στο φλεγόμενο αυτοκίνητό τους
Ο τραγικός απολογισμός είναι ένα ζευγάρι, ο άνδρας 73 ετών και η σύζυγός του 68 ετών, να χάσουν τη ζωή τους, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν (σ.σ. το μεσαίο αυτοκίνητο) τυλίχθηκε στις φλόγες. Το ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνεται πως ζούσε μόνιμα στην Ελβετία, δεν κατάφερε να βγει έγκαιρα από το αυτοκίνητο, το οποίο μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό είχε μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών. Οι σοροί του άτυχου ζεύγους βρέθηκαν σε κατάσταση πλήρους απανθράκωσης, καθιστώντας δύσκολη την άμεση ταυτοποίηση, ωστόσο οι αρχές βασίζονται στα στοιχεία του οχήματος και αναμένεται να προχωρήσουν σε εξετάσεις DNA. Πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε νοσοκομεία της Κοζάνης και της Βέροιας, μεταξύ των οποίων και η υπάλληλος των διοδίων με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Σενάρια για υψηλή ταχύτητα του φορτηγού, καθυστερημένη αντίδραση ή απρόσμενη στάση των Ι.Χ.
Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν προσεκτικά τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, οι οποίες κάηκαν λόγω της φωτιάς. Το πρώτο σενάριο που μεταδόθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης επικεντρωνόταν στο ενδεχόμενο την ώρα της διέλευσης του πρώτου Ι.Χ. να μην ανέβηκε η μπάρα και το όχημα να έκανε όπισθεν για να ενεργοποιήσει ξανά τον πομπό, έχοντας ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο που ακολουθούσε να προσκρούσει πίσω του και πάνω και στα δύο το φορτηγό. Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο και ως κύριος υπαίτιος του δυστυχήματος έχει συλληφθεί ο οδηγός του φορτηγού.
Από εκεί και έπειτα, τέσσερα είναι τα κυρίαρχα σενάρια που προκύπτουν:
- Υψηλή ταχύτητα του φορτηγού: Βάσει της απόστασης ακινητοποίησης του φορτηγού, ακόμα και μετά την πρόσκρουση του σε δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα και το τσιμεντένιο τοιχίο, θεωρείται δεδομένο πως η ταχύτητα του φορτηγού δεν ήταν μικρή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απόσταση των περίπου 20 μέτρων που παρέσυρε τα Ι.Χ., από την είσοδο μέχρι την έξοδο των διοδίων.
- Ελιγμός αποφυγής ή αντίδραση της τελευταίας στιγμής: Ο οδηγός του φορτηγού ίσως να προσπάθησε να αποφύγει κάποιο εμπόδιο ή να είδε πολύ αργά τα Ι.Χ. λόγω της πυκνής ομίλχης για να αντιδράσει.
- Καθυστέρηση των Ι.Χ. που αιφνιδίασε τον οδηγό του φορτηγού: Αν κάποιο από τα δύο Ι.Χ. σταμάτησε εντελώς ή επιβράδυνε αρκετά για κάποιο λόγο (βλάβη, «κόλλημα» του e-pass), ίσως να αιφνιδίασε τον οδηγό του φορτηγού.
- Λάθος υπολογισμός της σήμανσης για τα διόδια: Ενδεχομένως ο Ουκρανός οδηγός να μην είδε τη σήμανση για τα διόδια ή να μην υπολόγισε σωστά την απόσταση λόγω της ομίχλης.
Ουρές άνω των 20 χιλιομέτρων στην Εγνατία
Λόγω του δυστυχήματος ο δρόμος και στα δύο ρεύματα έκλεισε, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να εγκλωβιστούν στα οχήματά τους για περισσότερες από 4 ώρες με την ουρά που δημιουργήθηκε να ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε στο ρεύμα προς Κοζάνη. Τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν χωρίς να υπάρχει τρόπος διαφυγής έως ότου απομακρυνθούν τα καμένα Ι.Χ. και η νταλίκα από τον τόπο του δυστυχήματος. Ο αυτοκινητόδρομος στο συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει καμία έξοδο, ενώ και ο τρόπος που έχει κατασκευαστεί δε δίνει εναλλακτική στην Τροχαία να κάνει κάποια εκτροπή της κυκλοφορίας εντός της Εγνατίας Οδού.