Ξέρεις να αλλάζεις λάστιχο; Όσο χαζή και αν φαίνεται η ερώτηση, από πίσω κρύβονται μερικά μυστικά. Είτε γνωρίζετε πώς να αλλάξετε ένα σκασμένο λάστιχο, είτε θα καλέσετε την οδική ή θα βρεθεί κάποιος άλλος σας το αλλάξει, εδώ θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές.
Σταμάτα σε ασφαλές σημείο & συγκέντρωσε τα εργαλεία
Χαλάρωσε τα παξιμάδια πριν το σηκώσεις
Αν βάλεις λάθος το γρύλο μπορεί να πέσει ή να τρυπήσει το πάτωμα
Όταν τελειώσεις & το κατεβάσεις σφίξε ξανά τα μπουλόνια
Εσύ το κάνεις μόνος σου ή φωνάζεις οδική; Σου χει τύχει να κάνεις… βλακεία και να γίνει σοβαρή ζημιά; Τσεκάρεις ποτέ αν η ρεζέρβα σου έχει αέρα;
Σε πολλούς η ερώτηση «ξέρεις να αλλάζεις ένα σκασμένο λάστιχο» ακούγεται τόσο χαζή όσο η «ξέρεις να οδηγάς». Αλλοι, από την άλλη, μπορεί πραγματικά να μην γνωρίζουν να την απαντήσουν, ενώ τέλος υπάρχουν και αυτοί που είναι της άποψης πως είτε κάποιος άλλος χριστιανός θα το αλλάξει για αυτούς/ές, είτε θα καλέσουν την οδική βοήθεια.
Ανεξαρτήτως κατηγορίας στην οποία ανήκετε όμως, εμείς ξαναρωτάμε: Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να αλλάζετε ένα σκασμένο λάστιχο; Θέλετε να μάθετε; Παρακάτω, περιγράφουμε αναλυτικά τη διαδικασία και τονίζουμε κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε… Aλλωστε πρόκειται για μια σημαντική πληροφορία που πρέπει ο καθένας να γνωρίζει καλά αφού ποτέ δεν ξέρεις πού και πότε θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει. Aν βρεθείτε στη μέση του πουθενά, όπου δεν υπάρχει σήμα και δεν περνά κανείς, τι θα κάνετε;
Τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνα αρκετά μέτρα πιο πριν, και φυσικά όχι μετά από στροφή.
Βήμα 1ο - Βρες το σωστό σημείο
Αν έχεις όλα τα σύνεργα δίπλα σου, θα κάνεις το μισό χρόνο...
Ok σου έσκασε το λάστιχο, δεν σταματάς όμως ντε και καλά σε εκείνο το σημείο. Πρέπει να διαλέξεις ένα στο οποίο είσαι ασφαλής από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, να είναι επίπεδο ώστε να μην υπάρχει φόβος να κυλίσει το όχημα, να φορέσεις το ανακλαστικό γιλέκο και να ανάψεις τα αλάρμ, αφού πρώτα έχει βάλει και το προειδοποιητικό τρίγωνο πολλά μέτρα (τουλάχιστον 50) πιο πριν.
Βήμα 2ο - Βάλε ότι θα χρειαστείς, μπροστά σου
Βγάλε τη ρεζέρβα και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείς μπροστά σου, σε κοντινή απόσταση. Έτσι θα γλιτώσεις σε χρόνο και ταλαιπωρία. Όλα τα «σύνεργα» βρίσκονται σε ειδική θέση στο πορτ-μπαγκάζ, είτε στο πλάι των πίσω θόλων, είτε μέσα στη ρεζέρβα.
Προσέξτε που το αριστερό μπουλόνι είναι διαφορετικό. Αυτό είναι το μπουλόνι ασφαλείας. Σε κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό.
Βήμα 3ο - Χαλάρωσε τα παξιμάδια πριν το σηκώσεις
Αν έχετε τάσι, τότε βγάλτε το με το κατσαβίδι. Στη συνέχεια ξεσφίξτε τα μπουλόνια γιατί αν σηκώσετε τη ρόδα, αυτή θα γυρνάει ασταμάτητα. Αν τα παξιμάδια έχουν σφίξει πολύ, τότε ρίξτε μια κλοτσιά στο σταυρό / κλειδί.
Υπάρχει ειδική θέση για το που θα τοποθετηθεί ο γρύλος. Διαφορετικά μπορεί να κάνετε ζημιά.
Σημαντικό: Βρες το μπουλόνι ασφαλείας Κάποια αυτοκίνητα έχουν σε κάθε ζάντα ένα διαφορετικό σε σχεδίαση μπουλόνι. Αυτό λέγεται μπουλόνι ασφαλείας και για να ξεσφίξει πρέπει να έχετε το ειδικό αντάπτορα μαζί σας. Σιγουρευτείτε ότι έχετε την επόμενη φορά που θα μπείτε στο αυτοκίνητο!
Βήμα 4ο - Σήκωσε το αυτοκίνητο
Προσοχή όμως! Μη βάλεις τον γρύλο όπου να ναι. Αυτός πρέπει να τοποθετηθεί στην ειδική θέση, συνήθως πίσω από τα μπροστινά λάστιχα, ή μπροστά από τα πίσω ελαστικά. Αν δεν υπάρχει ειδική θέση, τότε τοποθέτησέ τον στο νεύρο του αυτοκινήτου, 20 εκατοστά μακριά από το λάστιχο που θα αλλάξεις. Στη συνέχεια, γύρισε τον γρύλο μέχρι το αυτοκίνητο να σηκωθεί 15 περίπου πόντους από το έδαφος.
Βήμα 5ο - Βγάλε τον σκασμένο τροχό
Με το σκασμένο λάστιχο στον αέρα, αρχικά ξεσφίγγεις με το χέρι τα μπουλόνια. Έπειτα βγάζεις τον σκασμένο τροχό και τον τοποθετείς κάτω από το αυτοκίνητο δίπλα στον γρύλο σαν μια δεύτερη δικλείδα ασφαλείας.
Προσοχή! Βάλε όλα τα μπουλόνια σε ένα μέρος για να μην τα χάσεις!
Βήμα 6ο - Τοποθέτησε την ρεζέρβα
Εδώ θα χρειαστεί μια σχετική μυϊκή δύναμη. Για να κουραστείς όσο το δυνατόν λιγότερο, φέρε τη ρεζέρβα μπροστά από τον τροχό και ευθυγράμμισε τις τρύπες της μες τις βίδες στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια σήκωσέ την, σπρώξε και βίδωσε τα μπουλόνια αρκετά σφικτά.
Προσοχή! Βίδωσε κάθε μπουλόνι αντικριστά, γιατί έτσι θα «πατήσει» ο τροχός σωστά. Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να μείνει τζόγος που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός.
Βήμα 7ο - Κατέβασε το αυτοκίνητο
Χαμήλωσε το γρύλλο μέχρι το αυτοκίνητο να πατήσει καλά στο έδαφος και ύστερα σφίξε καλά τα μπουλόνια. Έπειτα, μαζεύεις εργαλεία και σκασμένο λάστιχο, τα τοποθετείς στη θέση τους και συνεχίζεις το ταξίδι σου. Ακόμη και ένα άπειρος, μπορεί να αλλάξει ένα λάστιχο σε λιγότερο από 15 λεπτά.
Προσοχή! Όταν τσεκάρεις την πίεση των ελαστικών σου, τσέκαρε και την ρεζέρβα! Αν είναι ξεφούσκωτη, τότε όταν θα τη χρειαστείς θα είναι άχρηστη…