Ταξίδι με μωρό: ζώνη ασφαλείας ή ζώνη υστερίας;

39.282 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι γίνεται όταν η οικογένεια ετοιμάζεται για διακοπές και το τρισχαριτωμένο μας μωρό, νήπιο ή προσχολικής ηλικίας παιδί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πλαντάξει στο κλάμα σε όλη την διαδρομή; Δες τα 4 «SOS» για να μη γίνει το ταξίδι, μαρτύριο!

Ο μπόμπιρας ή το τρισχαριτωμένο κοριτσάκι στο παιδικό καθισματάκι δεν έβαλαν σκοπό της ζωής τους να μας αποτρελάνουν. Τσιρίζουν και οδύρονται γιατί δυσφορούν αφάνταστα. Φανταστείτε να είστε 0-5, να σας βάλουν ανάποδα στο αυτοκίνητο και να σας δέσουν: σας ενοχλεί ο περιορισμός της ζώνης, η έλλειψη επαφής με τη μαμά που συνήθως σας προσφέρει απλόχερα τόση ασφάλεια με το άγγιγμα και την παρουσία της κι επιπλέον ακούτε τόσους πολλούς κι έντονους θορύβους που τρομάζετε. Σας έχουν δέσει και σας έχουν απομονώσει. Νιώθετε περισσότερο εγκλωβισμένος/η από ποτέ. Δεν έχετε κανέναν έλεγχο πάνω στη ζωή σας, πέρα από το να αντιδράσετε με κλάματα και ουρλιαχτά. Τι θα κάνατε εσείς;

Τροποποίηση περιβάλλοντος
Μπορούμε να προετοιμάσουμε το παιδί όχι μόνο μιλώντας του από πριν για την επικείμενη διαδρομή αλλά και διαμορφώνοντας το περιβάλλον ώστε να είναι όσο φιλικότερο γίνεται προς τον μικρό μας επιβάτη. Αν για το νήπιο που απεχθάνεται να κάθεται στο καθισματάκι του αυτοκινήτου καθιερώσουμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ή τελετουργία πριν από κάθε διαδρομή, ίσως μειώσουμε την αίσθηση ανασφάλειας και απρόβλεπτου. Αν προγραμματίσουμε έγκαιρα πώς θα αποσπάσουμε την προσοχή του από την δυσφορία κατά την διάρκεια της μετακίνησης, θα έχουμε πιο ευχάριστη διαδρομή για όλους.
1. Οι αγαπημένοι μου φίλοι
Eπιτρέπουμε στο παιδί να διαλέξει και να πάρει μαζί του κουκλάκια και αντικείμενα που του προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας. Για κάποια μωρά ή νήπια το αγαπημένο τους κουβερτάκι ή ένα αξεσουάρ της μαμάς μπορεί να είναι μεγάλη παρηγοριά και ενδιαφέρουσα απασχόληση.
 
2. Καθρέφτη καθρεφτάκι μου
Τοποθετούμε στο αυτοκίνητο έναν καθρέφτη με τρόπο ώστε το μωρό ή νήπιο να μας βλέπει. Με την οπτική επαφή θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερη μοναξιά. Υπάρχουν στο εμπόριο καθρέπτες ειδικοί για αυτή τη δουλειά και με τις σχετικές πιστοποιήσεις ασφαλείας. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε συμβατικό καθρέπτη. Είναι επικίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος.

3. Όπως στην κοιλίτσα της μαμάς
Οι εξωτερικοί ήχοι από αυτοκίνητα, κόρνες και φρεναρίσματα τρομάζουν τα μικρά αγγελούδια. Το στοίχημα είναι να τους δώσουμε την ψευδαίσθηση πως είναι ακόμη στην κοιλιά της μαμάς τους, κάτι σαν μια νότα από παράδεισο. Έχετε παρατηρήσει πως κάποιοι μονότονοι, ενοχλητικοί για μερικούς ενηλίκους ήχοι καθησυχάζουν ή και νανουρίζουν τα μωρά; Η ηλεκτρική σκούπα, ο απορροφητήρας, το σεσουάρ, το ραδιόφωνο στα am, ακόμη και το μακρόσυρτο «σσσσς» και άλλοι τέτοιου είδους ήχοι χαμηλής έντασης αλλά συνεχόμενοι και μονότονοι θυμίζουν στο νεογέννητο την πρότερη ζωή του μέσα στην μήτρα με τους «φυσικούς» θορύβους της, όπως το αίμα που σπρώχνει η καρδιά ή η φωνή της μητέρας του. Επιπλέον, οι "λευκοί" όπως αποκαλούνται θόρυβοι καλύπτουν άλλους τρομακτικούς για εκείνο εξωτερικούς θορύβους κατά την διάρκεια της οδήγησης. Αν googlάρετε «white noises for babies» ίσως και να οδηγήσετε πιο ξέγνοιαστα από ποτέ.
 
4. Θέατρο του δρόμου
Προμηθευτείτε με μαλακές γαντόκουκλες. Παίξτε κουκλοθέατρο -όσο σας το επιτρέπει η ζώνη ασφαλείας- την ώρα που ο /η σύντροφός σας οδηγάει. Αφήστε την φαντασία σας να ταξιδέψει τον μικρό ανήσυχο επιβάτη και κάντε διάλογο μαζί του ως ήρωας κουκλοθεάτρου. Μιμηθείτε περίεργες φωνές, αποσπάστε τον από τους φόβους του και κάντε τον και να γελάσει. 
 
Μιλάμε στο παιδί ακόμη και για όσα εκείνο θα ήθελε να μας επικοινωνήσει και δεν μπορεί ακόμη να εκφράσει λεκτικά:
"Αχ βρε γλυκό μου, σε νιώθω πως υποφέρεις, η ζώνη σου σε σφίγγει, δεν περνάς και τόσο καλά στο αυτοκίνητο, η μαμά όμως είναι εδώ μαζί σου, θα σε φροντίσει σε όλη τη διαδρομή".
"Τι είναι αγάπη μου; Τρόμαξες με την κόρνα; σσσσς. Είσαι ασφαλής".
Όταν μιλάμε στον λιλιπούτειο συνεπιβάτη μας, εκείνος αισθάνεται λιγότερη μοναξιά μέσα στο καθισματάκι του. Ένας ήρεμος και γνώριμος τόνος φωνής μπορεί να δράσει πολύ καθησυχαστικά.
 
Κρατήστε το κανάλι επικοινωνίας ανοιχτό σε όλη την διαδρομή.
Τραγουδήστε στο μικρό σας, αν είναι στην κατάλληλη ηλικία αφήστε κενά να συμπληρώσει στο τραγούδι. Υποσχεθείτε του ότι όταν μετρήσετε Χ φορές ως το 10 θα έχετε φτάσει. Απασχολείστε το καθ΄ όλη τη διαδρομή και δείξτε του ότι είστε εκεί, παρόντες. Δεν είναι απαραίτητο να κάθεστε δίπλα στο παιδί για να αισθάνεται επαφή. Μπορεί μάλιστα να αναστατωθεί χειρότερα αν είστε δίπλα του και να ζητάει αγκαλιά. Δοκιμάστε διαδρομές που να κάθετε μόνο του πίσω, ή με διαφορετικό άτομο μαζί πίσω κάθε φορά για να βρείτε τι ταιριάζει στο δικό σας παιδί. ΠΡΟΣΟΧΗ! Όποιος κάθεται μαζί με το παιδί στο πίσω κάθισμα, φοράει ζώνη οπωσδήποτε για την ασφάλεια του παιδιού, τη δικιά του αλλά και του οδηγού ή του μπροστινού επιβάτη!
 
Αναγνωρίστε τα όριά σας
Αν έχετε μακρινή διαδρομή σταματήστε σε έναν σταθμό Σ.Ε Α. για να ανακτήσετε δυνάμεις, για να πάρετε το μικρό σας αγκαλιά, να το φρεσκάρετε ή να το ταΐσετε με ηρεμία. Ένα διάλειμμα μπορεί να δράσει ευεργετικά για όλες τις πλευρές αποσυμπιέζοντας την κατάσταση.
 
Καλύτερα να γίνουμε εφευρετικοί παρά να θυμώνουμε όταν τα παιδιά βιώνουν πρόβλημα με τις μετακινήσεις. Χρειάζεται να βάλουμε το απόλυτο όριο πως το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει αν δεν είμαστε όλοι καθισμένοι και δεμένοι με ασφάλεια. Χρειάζεται όμως και πολλή φροντίδα και στοργή για να απολαύσουμε όλοι την διαδρομή. Έτοιμοι; Εμπρός, καλό μας ταξίδι!
 
Μαρία Μαγγανάρη
MSc in Person-Centred Counseling and Psychotherapy, University of Strathclyde

NEO TRAFIC
moto