- Οι διευθυντές του γερμανικού εργοστασίου της Tesla γίνονται ντετέκτιβ.
- Θέλουν να διαπιστώσουν εάν οι εργαζόμενοι που λείπουν λόγω ασθένειας είναι όντως άρρωστοι.
- Τρεις φόρες πάνω από το μέσο όρο οι άρρωστοι στο εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο!
- Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι από τις επισκέψεις, πολλοί ήθελαν να πάρουν την αστυνομία.
Από διευθυντές... ντετέκτιβ γίνονται οι επικεφαλής της Tesla
Επισκέψεις στα σπίτια των εργαζόμενων τους, προκειμένου να διαπιστώσουν πως είναι όντως άρρωστοι, κάνουν οι επικεφαλής της Tesla στο γερμανικό εργοστάσιο της μάρκας, που βρίσκεται λίγο έξω από το Βερολίνο! Οι διευθυντές της Tesla στο γερμανικό Gigafactory προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ποσοστό αναρρωτικής άδειας που είναι έως και τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο του κλάδου, αλλά οι τακτικές τους δεν είναι δημοφιλείς.
Τρεις φόρες πάνω από το μέσο όρο οι άρρωστοι στο εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο!
Την είδηση αυτή αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει πως ο μέσος όρος αναρρωτικής άδειας στη Γερμανία το 2023 ήταν 6,1%, και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας διαμορφώθηκε στο 5,2%. Ωστόσο, τα πράγματα στο εργοστάσιο της Tesla ήταν πολύ διαφορετικά, καθώς το ποσοστό αποδείχτηκε τρεις φορές υψηλότερο, φτάνοντας το 17 τοις εκατό τον περασμένο Αύγουστο, πριν μειωθεί στο 11% τον Σεπτέμβρη, παραμένοντας ωστόσο και πάλι πολύ ψηλότερα από τον μέσο όρο.
Στην αρχή πήραν τηλέφωνο και έπειτα άρχισαν τις κατ' οίκων επισκέψεις
Έτσι, οι διευθυντές του εργοστασίου ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστώσουν εάν όντως οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά άρρωστοι ή ισχυρίζονται ότι είναι άρρωστοι για να απουσιάσουν από τη δουλειά τους. Όπως λοιπόν αναφέρει η Handelsblatt, ένας από τους αρχικούς τρόπους ελέγχων ήταν να καλέσουν στο τηλέφωνο του σπιτιού για να δουν αν πραγματικά δεν είναι καλά. Αυτή η τακτική φαίνεται πως δεν λειτούργησε και έτσι ο διευθύνοντας σύμβουλος André Thierig και ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού, Erik Demmler, μεταξύ άλλων, ξεκίνησαν τις κατ' οίκον επισκέψεις, κίνηση η οποία εξέπληξε δυσάρεστα πολλούς από τους εργαζομένους.
Όπως υπογραμμίζει στο ρεπορτάζ της η Handelsblatt: «Όταν τα αφεντικά χτύπησαν το κουδούνι της πόρτας τους, πολλοί υπάλληλοι της Tesla ήταν συγκλονισμένοι. Κάποιοι απλά δεν άνοιξαν την πόρτα, άλλοι ήθελαν να καλέσουν το 110 (ο αριθμός με τον οποίο καλείται η αστυνομία)».
«Δεν είναι παράνομες οι κατ' οίκων επισκέψεις» είπε Γερμανός εργατολόγος
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του Γερμανού εργατολόγου Till Heimann από το δικηγορικό γραφείο Kliemt, όπου και σημειώνεται πως οι κατ' οίκον επισκέψεις ακόμη και απροειδοποίητες, δεν είναι παράνομες στη Γερμανία. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως είναι και ευπρόσδεκτες. Ο Dirk Schulze του συνδικάτου εργαζομένων IG Metall περιέγραψε το σχέδιο της διοίκησης της Tesla ως παράλογη απάντηση στα προβλήματα που προκαλούνται από τον μεγάλο φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο. Αυτός ο φόρτος εργασίας ενθαρρύνει την απουσία, η οποία θέτει τους υπόλοιπους εργαζόμενους υπό μεγαλύτερη πίεση, και έτσι συνεχίζεται.
«Αν η διοίκηση του εργοστασίου θέλει πραγματικά να μειώσει τον αριθμό των ημερών ασθενείας, θα πρέπει να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο», είπε ο Schulze στην Handelsblatt. Από τη μεριά του ο επικεφαλής του εργοστασίου André Thierig σε μία συνάντηση που έγινε τόνισε: «Δεν θα ανεχτούμε κάποιους ανθρώπους να λυγίζουν την πλάτη τους για άλλους που απλά δεν θέλουν να έρθουν στη δουλειά. Δεν υπάρχει χώρος σε αυτό το εργοστάσιο για ανθρώπους που δεν σηκώνονται από το κρεβάτι το πρωί».