Να κάνει πιο εύκολο τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει κανείς να βρει μια θέση στάθμευσης, θέλει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Για αυτό προχωρά ένα έργο όπου ο κάθε οδηγός θα μπορεί μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο να εντοπίζει τις ελεύθερες θέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται το νέο έργο του Υπ. ΨΗΠΤΕ για τη «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις Έξυπνες πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης», η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε.
Με αυτό το πρόγραμμα το υπουργείο αποσκοπεί στο να μπει ένα τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών για μια θέση πάρκινγκ, οι οποίοι σπαταλούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα γιΆ αυτήν και συνήθως αναγκάζονται να σταθμεύσουν σε σημαντική απόσταση από το χώρο κατοικίας ή εργασίας τους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και ειδικότερα νέες καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στο ΙΟΤ, στις έξυπνες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα αλλά και οι εναλλακτικοί μηχανισμοί πληρωμών, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αντιμετώπιση των σχετικών αναγκών. Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο (πιλοτικά) να δώσουν τη λύση για τουλάχιστον 20.000 θέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα «προστατευτούν» οι θέσεις των ΑµεΑ από το παράνομο παρκάρισμα.
Μέσω εφαρμογών στο smartphone ο οδηγός θα μπορεί να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν, η ανίχνευση των οποίων θα γίνεται από αισθητήρες που θα τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή και από οπτικούς αισθητήρες που θα υπάρχουν στα σημεία.
Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 20 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και για την υλοποίηση του θα χρειαστεί τριάντα μήνες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το έργο θα περιλαμβάνει:
Τεχνολογία Geo-Location μέσω της οποίας οι οδηγοί θα βρίσκουν θέση στάθμευσης μέσω smartphone.
Εφαρµογή PDA, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον δημοτικό αστυνομικό να λαμβάνει στο PDA του αυτόματα εντολές για παράνομη στάθμευση.
Εφαρμογές για smartphone θα αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του εμπορικού κόσμου της περιοχής και οδηγών-επισκεπτών που θα δίνει πληροφορίες για προσφορές, νέες αφίξεις προϊόντων κ.λπ., χωρίς χρέωση.
Ευελιξία πληρωμών, οι οποίες θα γίνονται με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους (ξυστή κάρτα, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης, χρήση κινητού, μέσω SMS ή εφαρμογών πληρωμής για smartphone, φωνητικής πύλης IVR).
Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν τη θέση στάθμευσης και μπορούν να τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή στο πεζοδρόμιο και θα λειτουργούν με μπαταρία.
Τεχνολογία Loyalty Scheme: Το σύστημα θα προβλέπει ενέργειες επιβράβευσης για όσους το χρησιμοποιούν συχνά, ενισχύοντας τη σχέση του δήμου με τους πολίτες αλλά και την εικόνα του συστήματος σε νέους χρήστες.
Το σύστημα θα περιλαμβάνει ειδικές προδιαγραφές τόσο για τους µόνιµους κατοίκους όσο και για τους ευάλωτους χρήστες, όπως είναι τα άτονα μειωμένης κινητικότητας.
Ειδικά για τα άτομα µε ειδικές ανάγκες, το σύστημα θα φροντίζει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των θέσεων στάθμευσης με ειδικούς αισθητήρες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα καταχώρισης και διαχείρισης των ειδικών ομάδων χρηστών (µόνιµοι κάτοικοι περιοχής, ΑµεΑ, δικαιούχοι ειδικών τιµολογίων κ.λπ.).