ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ferrari: Γιατί υπάρχει ένα άλογο στο σήμα & γιατί έχει κίτρινο φόντο;

(19/10/2024)
Ferrari: Γιατί υπάρχει ένα άλογο στο σήμα & γιατί έχει κίτρινο φόντο;

- Οι τρεις ρίγες στο πάνω μέρος είναι τιμή στην ιταλική σημαία
- Το κίτρινο φόντο έχει σχέση με την γέννηση του ιδρυτή της
- Τι σημαίνουν τα γράμματα «S» και «F» στα ελληνικά
- Το άλογο που προέρχεται από την... Στουτγκάρδη

Ενα σήμα, μια ιστορία

Το όνομα της Ferrari, έχει γραφτεί στην ιστορία. Οι μόχθοι και οι κόποι ενός άνδρα, του Enzo Ferrari, για την κατάκτηση του ονείρου του, έκαναν ακριβώς αυτό: η Ferrari και το σήμα που φέρουν τα αυτοκίνητά της, είναι από τα εμβληματικότερα στον κόσμο. Από που ήρθε όμως η ιδέα για το "αλογάκι";

Τα στοιχεία του σήματος της Ferrari

Το σήμα της ιταλικής μάρκας, αποτελείται από διάφορα στοιχεία. Στην κορυφή βρίσκονται τρεις χρωματιστές ρίγες: πράσινο, λευκό και κόκκινο. Αυτές οι ρίγες αντιπροσωπεύουν την ιταλική σημαία, από όπου κατάγεται ο Ferrari. Το κίτρινο χρώμα στο φόντο, προέρχεται από την πόλη Modena, της βόρειας Ιταλίας, η οποία είναι και η γενέτειρα πόλη του Enzo Ferrari. Εκεί υπάρχει και μουσείο με διάφορα θρυλικά μοντέλα της μάρκας. Υπάρχει, φυσικά, και το όνομα Ferrari γραμμένο χαμηλά, όμως παλιότερα μπορούσαμε να δούμε τα αρχικά "S" και "F" αντί του ονόματος του κατασκευαστή. Τα αρχικά αυτά αντιπροσωπεύουν τις λέξεις "Scuderia Ferrari", που σημαίνει "οι στάβλοι Ferrari", πριν ο Enzo αποφασίσει να το αλλάξει στη μοναδική λέξη του επιθέτου της οικογένειάς του.

Το αλογάκι του Δούκα Μπαράκα

Το ίδιο το άλογο, όμως, έχει μακρύτερη προϊστορία. Υπάρχει καταγεγραμμένο και φαίνεται στο λάβαρο του Δούκα του Σαβόι, στα τέλη του 17ου αιώνα. Γνωστότερο, βέβαια, είναι το άλογο που φιγούραρε στο αεροπλάνο ενός πιλότου της πολεμικής αεροπορίας, του Δούκα Φραντσέσκο Μπαράκα, ο οποίος έδρασε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που και ο ίδιος φαίνεται να το "δανείστηκε" από Γερμανό πιλότο που κατέριψε. Το άλογο ήταν από οικόσημο της πόλης της Στουτγκάρδης και, πιθανότατα, ο Μπαράκα το κράτησε ως τρόπαιο. Ο πιλότος, μετά από 34 επιτυχημένες μονομαχίες στον αέρα, καταρίθφηκε και πέθανε το 1918.

Πώς έφτασε στα χέρια του Enzo Ferrari;

Ο Enzo Ferrari γνώρισε τους γονείς του πιλότου, τον Δούκα Ενρίκο και τη Δούκισσα Παολίνα Μπαράκα, ως βραβείο για τη νίκη του στο σιρκουί του Σάβιο, και η Δούκισσα είναι αυτή που παρότρυνε τον Enzo να χρησιμοποιήσει το άλογο ως σήμα των αυτοκινήτων του, λέγοντας ότι θα του έφερνε καλή τύχη. Αρχικά, το άλογο μοστραρίστηκε στα μοντέλα της Alfa Romeo, μέχρι αρκετά αργότερα, όταν και η Ferrari μπήκε στην αγωνιστική ομάδα της Alfa, και άλλαξε από το λευκό φόντο, που χρησιμοποιούσε η οικογένεια Μπαράκα, στο κίτρινο, αποτελώντας φόρο τιμής στη γενέτειρα του Enzo, την πόλη της Modena. 

Mercedes
skoda