
Υποχρεωτικός περιοριστής ταχύτητας: Πως θα δουλέψει στην Ελλάδα;
Αν το αυτοκίνητο ξέρει τα όρια, και αν τα όρια είναι τόσο αστεία χαμηλά όσο είναι σήμερα, το νέο υποχρεωτικό σύστημα για τα αυτοκίνητα στην ΕΕ θα εκνευρίσει πολύ κόσμο.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Με τα αστεία όρια ταχύτητας στην Ελλάδα θα... μπλέξουμε!
Έξυπνα αυτοκίνητα που γνωρίζουν τα όρια ταχύτητας, ειδοποιούν τον οδηγό όταν τα ξεπερνάει. Όταν όμως το όριο αυτό είναι μια αστεία ταμπέλα που έβαλε κάποιος εργολάβος με όριο 30, σε έναν δρόμο που κανείς δεν πάει κάτω από 60, τότε το πράγμα σοβαρεύει. Γιατί;
Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτηκε πως ο τρόπος να μειώσει τους 26.000 νεκρούς στους δρόμους της Ευρώπης λόγω υψηλής ταχύτητας είναι να υποχρεώσει όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται (ή μάλλον παίρνουν έγκριση τύπου) από εδώ και στο εξής, να έχουν ενεργοποιημένο περιοριστή ταχύτητας.
Έτσι οι κατασκευαστές πρέπει να διαθέτουν ένα σύστημα που διαβάζει τα όρια, είτε με κάμερες από τις ταμπέλες στο δρόμο, είτε (αν υπάρχει) μέσω GPS και κεντρικής υπηρεσίας (υπάρχει σε αρκετές χώρες), και όταν ο οδηγός τα ξεπερνάει, να λαμβάνει μέτρα ώστε να «κόβει» ταχύτητα.
Αυτό σημαίνει πως είτε θα υπάρχει ηχητική ειδοποίηση, είτε θα τρέμει το τιμόνι ή το κάθισμα, όπως όταν αλλάζεις λωρίδα, είτε αν σκληραίνει το γκάζι, ή ακόμη και θα «κλωτσάει» προς τα πίσω για να το αφήσεις. Η κάθε μάρκα θα κάνει το δικό της, όμως προς το παρόν, δεν υπάρχει υποχρέωση το αυτοκίνητο να μειώνει ταχύτητα μόνο του. Μόνο να ειδοποιεί τον οδηγό να κόψει.
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »
Φυσικά τα περισσότερα αυτοκίνητα με cruise control έχουν και σύστημα περιορισμού ταχύτητας, όμως τώρα αυτό θα είναι ενεργοποιημένο κάθε φορά που ανάβεις τον κινητήρα, και άντε ψάξε βρες ανάμεσα στα μενού πως απενεργοποιείται κάθε φορά.
Όλα αυτά έχουν μια λογική αφού η υπακοή στα όρια ταχύτητας μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας ζωής σε σύγκρουση, και μειώνουν την κατανάλωση και τους ρύπους. Όμως αυτά ισχύουν σε χώρες όπου τα όρια είναι μελετημένα, και όχι κάποια τυχαία ταμπέλα με 20 σε ένα δρόμο όπου τα αυτοκίνητα κινούνται με 60 ή 80 χλμ./ώρα, ξαφνικά.
Στην Ελλάδα πως θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα με τα αστεία όρια που εμφανίζονται ξαφνικά στους δρόμους; Και πόσο θα ασχοληθεί η πολιτεία να διορθώσει τα όρια, όταν τα έχει αγνοήσει τόσα χρόνια; Μήπως η οδήγηση θα γίνει εφιάλτης;
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »