- Νέα κάμερα σε τούνελ «έγραψε» πρόστιμα 810.000 ευρώ
- 1.622 παραβάσεις μέσα σε μόλις ένα μήνα, τον Μάιο του 2024
- Τα περισσότερα αυτοκίνητα που έτρεχαν ήταν εταιρικά
- 5πλάσια πρόστιμα σε εταιρείες, από ό,τι στους ιδιώτες
autotriti team
Νέα κάμερα σε τούνελ «έγραψε» πρόστιμα 810.000 ευρώ
Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε... ψωμοτύρι την παραβίαση των ορίων ταχύτητας και γενικότερα την κίνηση με υπερβολικές ταχύτητες, ωστόσο μια είδηση από την μακρινή Αυστραλία έρχεται να διαφοροποιήσει όσα μπορεί να νομίζουμε για τις τροχαίες παραβάσεις στο εξωτερικό.
Η Τροχαία της Αυστραλίας εγκατέστησε ένα νέο ραντάρ ταχύτητας στη σήραγγα Westconnex M8 του Σίδνεϊ προκειμένου να καταγράψει τις τροχαίες παραβάσεις που αφορούν την οδήγηση με τα ταχύτητες πάνω από το όριο και τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά. Μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας της κατέγραψε πάνω από 1.600 παραβάσεις με τα πρόστιμα να αγγίζουν τα 1,31 εκατομμύρια σε αυστραλιανά δολλάρια, ήτοι περί τις 810.000 ευρώ!
1.622 παραβάσεις μέσα σε μόλις ένα μήνα, τον Μάιο του 2024
Σημειώστε πως η κάμερα-ραντάρ τέθηκε του τούνελ σε λειτουργία τον περασμένο Μάιο και «φωτογράφισε» 1.622 αυτοκίνητα που πήγαιναν πάνω από το όριο ταχύτητας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της κυβερνητικής υπηρεσίας μεταφορών της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Τα περισσότερα αυτοκίνητα που έτρεχαν ήταν εταιρικά
Τα αυστραλιανά δημοσιεύματα αναφέρουν πως τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας έχουν ταξινομηθεί ως εταιρικά οχήματα και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στην Αυστραλία σε αυτά επιβάλλεται μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πρόστιμα από το δεύτερο σε αριθμό καταγραφής παραβάσεων (1.612 κλήσεις) ραντάρ, το οποίο βρίσκεται σε ανισόπεδο κόμβο, περιορίστηκαν σε περίπου 400.000 ευρώ ή αλλιώς 648.640 αυστραλιανά δολάρια. Μιλάμε δηλαδή για διαφορά 10 παραβάσεων, αλλά το κόστος των προστίμων είναι το μισό.
5πλάσια πρόστιμα σε εταιρείες, από ό,τι στους ιδιώτες
Κλείνοντας, βάσει των στοιχείων του ρεπορτάζ, τα πρόστιμα που βεβαιώνονται από τις κάμερες-ραντάρ στην Αυσταλία και εκδίδονται σε εταιρείες είναι πέντε φορές το ποσό που πληρώνει ένας ιδιώτης. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το να παραβεί κανείς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της Αυστραλίας με εταιρικό αυτοκίνητο είναι μάλλον κάπως ασύμφορο. Θα συμφωνούσατε να ισχύσει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα ή σας φαίνεται τραβηγμένο;