ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  22/6/2004
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/6/2004
Απόσπαση της προσοχής του οδηγού
Μεταφορά κατοικίδιων
Πριν ξεκινήσουμε για οποιοδήποτε ταξίδι είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο, για να εξετάσει το ζώο και να ενημερώσει το βιβλιάριο υγείας ...
Προετοιμασία
• Πριν ξεκινήσουμε για οποιοδήποτε ταξίδι είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο, για να εξετάσει το ζώο και να ενημερώσει το βιβλιάριο υγείας (κυρίως για σκύλους ή γάτες).
• Καλό είναι να ζητήσετε από τον κτηνίατρο να σας γράψει ή να σας να προμηθεύσει με κάποιο φάρμακο σε περίπτωση που ο τετράποδος φίλος σας πέσει θύμα φόλας.
• Εάν το κατοικίδιο είναι δύστροπο και νευρικό κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, είναι προτιμότερο να ταξιδέψει μέσα σε κλουβί μεταφοράς.
• Επειδή η κατάσταση εγκλεισμού σε κλουβί δεν είναι ευχάριστη για τα περισσότερα ζώα, αρκετές μέρες πριν τοποθετήστε το κλουβί ανοιχτό μέσα στο σπίτι ώστε να το μυρίσει να το επεξεργαστεί και να καταλάβει ότι το κουτί αυτό είναι για καλό του.
• Πάντα πριν τοποθετήσουμε τον ταξιδιώτη μέσα στο κλουβί μεταφοράς πρέπει να έχουμε σιγουρευτεί ότι έχει αφοδεύσει.
• Το κλουβί μεταφοράς πρέπει να είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών: να αερίζετε σωστά, να είναι ευρύχωρο ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του ζώου, να υπάρχει η δυνατότητα ο ταξιδιώτης να σταθεί όρθιος και όταν είναι καθιστό να μπορεί να απλώσει το μπροστινά του πόδια.
• Τα δύσκολα και ευαίσθητα ζώα τα ταΐζουμε ελαφρά πριν από το ταξίδι, για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του ζώου καθώς και την δική μας.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
• Το ζώο δεν πρέπει να είναι ελεύθερο μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί σε περίπτωση που δυστροπήσει και πανικοβληθεί -πράγμα σύνηθες- η συμπεριφορά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όλων των επιβατών.
• Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του οχήματος. Αν είναι αναγκαίο να αφήσουμε τα κατοικίδια μέσα στο αυτοκίνητο για λίγο μόνα τους, παρκάρουμε σε σημείο με σκιά και αφήνουμε τα παράθυρα ανοικτά ώστε να κάνει ρεύμα. Επειδή τα ζώα δεν ιδρώνουν από το σώμα αλλά μόνο από το στόμα, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας μπορεί να πάθουν θερμοπληξία και να πεθάνουν. Προσοχή λοιπόν στη ζέστη.
• Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το ζώο δεν πρέπει να τρέφεται για να αποφευχθούν οι στομαχικές διαταραχές που θα επιφέρουν κόπωση. Φροντίζουμε να κάνουμε συχνές στάσεις για τις ανάγκες του και για να πίνει νερό.
• Εάν ο σκύλος μας δεν ταξιδέψει σε κλουβί, τον τοποθετούμε στο πίσω κάθισμα με την ανάλογη ζώνη ασφαλείας που διατίθεται στα καταστήματα με είδη ζώων. Δεν του επιτρέπουμε να βγάζει το κεφάλι από το παράθυρο, πρώτον γιατί είναι ανεύθυνη πράξη και δεύτερον διότι μια ωτίτιδα που θα ταλαιπωρήσει το σκύλο είναι σίγουρη.
• Σε περίπτωση που μεταφέρουμε γάτα δεν τη βάζουμε μέσα σε καταλύματα από αφρώδες υλικό, αλλά σε στερεά αεριζόμενα κλουβιά που τα σκεπάζουμε με κάποιο ύφασμα. Επειδή η γάτα βλέπει στο σκοτάδι, η απομόνωση αυτή της εξασφαλίζει σιγουριά.
Μην ξεχνάτε
Το 1997 το συμβούλιο της Ευρώπης κήρυξε όλα τα ζώα έμβια όντα, άρα φερόμαστε ανάλογα και δεν τα τοποθετούμε ποτέ στο χώρο αποσκευών, σε ρυμουλκούμενο (π.χ. σε τρέιλερ) ή στη σχάρα. Τα ζώα συντροφιάς αισθάνονται τη ζέστη, το κρύο, την δίψα, τον πόνο και την ταλαιπωρία ενός ταξιδιού ακριβώς όπως κι εμείς.
Οι γάτες πρέπει να μεταφέρονται μόνο με κλουβιά αυτού του είδους και ποτέ σε ειδικά σακίδια από αφρώδες υλικό.