ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Συμβουλές

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  7/11/2006
ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Προστασία ελαστικών
Διαβάστηκε από 6586 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:7/11/2006
Προσέχουμε για να έχουμε…
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην οδική μας ασφάλεια είναι η ποιότητα και η κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας. Όπως προσέχουμε τον κινητήρα, έτσι επιβάλλεται να ελέγχουμε και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελαστικά. Ουσιαστική "προστασία" σημαίνει πολλά περισσότερα από το να αποφεύγουμε πεζοδρόμια, λακκούβες και την έκθεση στον ήλιο. Ας δούμε τα απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, ώστε να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση.

Γυαλιστικά βινιλίου
Στην αγορά θα συναντήσετε αρκετά διαφορετικά γυαλιστικά, που στοχεύουν κυρίως στον καλλωπισμό του προφίλ του ελαστικού. Τα καλύτερα από αυτά είναι όσα περιέχουν βινίλιο, αφού, εκτός από το ότι γυαλίζουν το ελαστικό, ενισχύουν -σε πολύ μικρό βαθμό βέβαια- και τη σύνθεση του ελαστικού.
H γλυκερίνη
Αν προτιμάτε πιο απλές και παραδοσιακές λύσεις, εμπιστευτείτε άφοβα τη γλυκερίνη, ακόμα και μικρή ποσότητα βαζελίνης. Ειδικά η γλυκερίνη έχει την ιδιότητα να καθαρίζει και να ενυδατώνει αποτελεσματικά τις επιφάνειες. Θα τη βρείτε σε αρκετά υγρά σαπούνια περιποίησης χεριών, αλλά καλύτερα να την προμηθευτείτε σκέτη από φαρμακείο.
Το νερό με πίεση που χρησιμοποιούν στο πλύσιμο τα βενζινάδικα, μπορεί να κόψει τη βαλβίδα.
Nα μην ξεχνάτε
Όπως είναι λογικό, απαραίτητο για να είναι σε καλή κατάσταση το ελαστικό, είναι να ελέγχουμε και την πίεση. Ακολουθείστε με ακρίβεια τις οδηγίες του κατασκευαστή (υπάρχουν συνήθως σε ένα ταμπελάκι στην πόρτα), έχοντας κατά νου, πως τους θερινούς μήνες η αυξημένη θερμοκρασία μας παραπλανά, δείχνοντας 2-3 bar πίεσης επιπλέον. Παράλληλα, όταν το χειμώνα "φοράμε" τις κλασικές χιονοαλυσίδες, δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 50 χλμ./ώρα, γιατί προκαλείται μεγάλη φθορά στα ελαστικά.
• Αν οδηγείτε το αυτοκίνητο με λιγότερο αέρα στα ελαστικά από το προβλεπόμενο, πρέπει να γνωρίζετε, ότι αυτά φθείρονται σε σημαντικό βαθμό, ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά και η κατανάλωση του κινητήρα.
• Προσοχή ιδιαίτερη χρειάζεται στη διάρκεια του πλυσίματος σε βενζινάδικο. Το νερό με πίεση που χρησιμοποιούν όλοι, μπορεί να κόψει τις βαλβίδες και να έχει ως αποτέλεσμα ένα απότομο και επικίνδυνο κλατάρισμα.