ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Συμβουλές

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  10/7/2007
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Τι κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος
Διαβάστηκε από 3909 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:10/7/2007
H ώρα η “κακιά”…
Όσο προσεκτικοί και να είμαστε ως οδηγοί, κάποια στιγμή είναι πολύ πιθανό να εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.
1. Ατύχημα μέσα στην πόλη
Τα τροχαία που συμβαίνουν μέσα στην πόλη είναι, κάποιες φορές, εξίσου σοβαρά με αυτά που λαμβάνουν χώρα στις εθνικές οδούς. Οι υλικές ζημιές, δηλαδή, μπορούν να είναι αρκετά σοβαρές, ενώ και οι τραυματισμοί είναι "μέσα στο παιχνίδι". Γι αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε τα εξής:
Α. Εφ' όσον το όχημά μας δεν μπορεί να μετακινηθεί, πρέπει να τοποθετούμε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων (100 μέτρα στις Ε.Ο.), για να αντιλαμβάνονται και οι διερχόμενοι οδηγοί το εμπόδιο που δημιουργείται.
Β. Να καλούμε την Τροχαία για να βεβαιώσει το συμβάν, οδική βοήθεια και την ασφαλιστική μας, για να πάρουμε τις απαραίτητες συμβουλές. Σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές θα στείλουν εμπειρογνώμονα για να καταγράψει τις ζημιές.
Γ. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε να ανταλλάξουμε στοιχεία με τους οδηγούς των άλλων οχημάτων που ενεπλάκησαν.
2. Ατύχημα στην εθνική οδό
Τα τροχαία στις εθνικές οδούς μπορούν να έχουν περισσότερες συνέπειες, καθώς εκεί κινούμαστε συνήθως με μεγαλύτερες ταχύτητες. Αφού κάνουμε ό,τι και στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι σημάναμε σωστά το δρόμο με τρίγωνο ή και φωτισμό.
Αν υπάρχει τραυματισμός;
Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Αν δεν είστε εσείς ο τραυματίας, πρέπει πρώτα να καλέσετε το 166. Η ψυχραιμία είναι και εδώ βασικός παράγοντας. Μη δοκιμάσετε να μεταφέρετε μόνοι σας τραυματία. Γιατί μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη σωματική βλάβη. Ακόμη και αν είναι σε κρίσιμη κατάσταση, περιμένετε την ιατρική βοήθεια. Ειδικά αν πρόκειται για μοτοσικλετιστή, μη δοκιμάσετε καν να του βγάλετε το κράνος! Τα υπόλοιπα θα σας τα εξηγήσει η αστυνομία.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς
Βάσει νόμου, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε στο αυτοκίνητό μας ειδικό πυροσβεστήρα, που θα φανεί χρήσιμος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αν αντιληφθούμε φωτιά, και μας δίνεται η δυνατότητα, πρέπει να αποσυνδέσουμε τους πόλους της μπαταρίας και να μην αφήσουμε κανέναν με τσιγάρο να πλησιάσει κοντά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καλέσουμε την πυροσβεστική, γιατί μία διαρροή καυσίμου μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση, ακόμη και έκρηξη.
Στην πόλη οι ταχύτητες είναι μικρότερες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το ατύχημα θα έχει και μικρότερες συνέπειες από ό,τι στην εθνική οδό.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος τραυματίας, μην προσπαθήσετε να παράσχετε τις πρώτες βοήθειες, αν δεν έχετε εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο. Περιμένετε τους ειδικούς.