Διαβάστηκε από 4259αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:16/3/2010
Παρ’ όλο που το 2009 το αυτοκίνητό μας είχε κοπεί από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ, το δημόσιο μας έδωσε το πιστοποιητικό, ώστε να είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι, παρ’ όλο που οι ελλείψεις συνέχιζαν να υφίστανται. Αριστερά το τεύχος 27 του 2007, όπου φιλοξενήσαμε την πρώτη έρευνά μας για την κατάσταση στα ΚΤΕΟ.
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά για τρεις συνεχόμενες χρονιές το Auto Τρίτη έχει αποδείξει, ότι τα δημόσια ΚΤΕΟ δε λειτουργούν με τον προβλεπόμενο τρόπο. Σε αυτό το σημείο ας θυμηθούμε, πώς είχαμε… πιάσει στον ύπνο τρεις φορές το δημόσιο ΚΤΕΟ. Αρχικά προκαλέσαμε συγκεκριμένες ζημιές στο υπό έλεγχο αυτοκίνητο, ώστε να διαπιστώσουμε αν οι βλάβες θα γίνονταν αντιληπτές από το τεχνικό προσωπικό. Η αυτοψία μας φυσικά απέδειξε πανηγυρικά την ανυπαρξία οποιασδήποτε υπευθυνότητας, αν και αυτά που είχαμε εσκεμμένα προκαλέσει στο αυτοκίνητο, έθεταν αυτόματα σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Αντίθετα, ο έλεγχος στο ιδιωτικό ΚΤΕΟ έδειξε ότι το όχημα έφερε αρκετές ελλείψεις. Ο υπάλληλος άρχισε να μας βρίσκει μια-μια τις βλάβες που είχαμε προκαλέσει. Σε μια ακόμη έρευνά μας, κάποιο άλλο αυτοκίνητο που "ελέγξαμε", κόπηκε και πάλι από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ, λόγω προβλήματος στο εμπρός δεξί ελαστικό, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο ανά πάσα στιγμή στο δρόμο. Την επόμενη μέρα, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο πέρασε με επιτυχία τον τεχνικό έλεγχο στο δημόσιο ΚΤΕΟ!
Δε λειτουργεί η βάση δεδομένων για τα οχήματα!
Με τις παραπάνω έρευνες του Auto Τρίτη, που ξεκίνησαν από το 2007, αλλά και με την τελευταία του συνδέσμου ιδιωτικών ΚΤΕΟ, αναδύεται ακόμη ένα πρόβλημα της οργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών, εκείνο της συλλογής και της επεξεργασίας των στοιχείων των οχημάτων. Δηλαδή, η βάση δεδομένων του υπουργείου σχετικά με τους ελέγχους οχημάτων από τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ δε λειτουργεί. Στην πραγματικότητα το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα έπρεπε να είναι ενήμερο για τα αυτοκίνητα που κόβονται από τα ιδιωτικά, ώστε να μην περνούν επιτυχώς από τα δημόσια. Κάτι τέτοιο όμως δε γίνεται στην πράξη, γιατί πολύ απλά κανένας έλεγχος δεν καταχωρείται και κανείς δεν επεξεργάζεται τα στοιχεία.