Το ανοιχτόχρωμο, ζωντανό και σύγχρονο εσωτερικό του νέου Renault Captur διαφέρει από τα "συγκρατημένα" μαύρα εσωτερικά των γερμανικών μοντέλων.
Εσείς ακόμη θέλετε μαύρο σαλόνι και μαύρη ταπετσαρία;
21.287 Επισκέψεις στο άρθρο (20/5/2013)
Μαύρο είναι το χρώμα των επισήμων, μαύρο είναι το χρώμα του ακριβού και του πολυτελούς, μαύρο είναι και το σαλόνι του μικρομεσαίου, που αγοράσατε. Γιατί; Είναι ωραίο, επίσημο, δείχνει premium; Μήπως απλά δείχνει… μαύρο;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Οι επιλογές στο σαλόνι ενός αυτοκινήτου έχουν να κάνουν με τρεις παράγοντες. Το γούστο, την πρακτικότητα και τον εισαγωγέα. Αφήνοντας το γούστο στην άκρη, η πρακτικότητα έχει να κάνει με το τι «λερώνει» πιο εύκολα, με άλλα λόγια δηλαδή σε πιο χρώμα δε φαίνεται η βρώμα.
Σαφώς, ένα μπεζ ή κρεμ κάθισμα θα δείξει αμέσως δαχτυλιές και άλλους σκούρους λεκέδες. Αλλά αξίζει αυτό για να ζει κανείς με ένα αυτοκίνητο, μέσα στη μαυρίλα; Ο εισαγωγέας φυσικά το ξέρει αυτό, όπως ξέρει ότι το μάτι έχει συνηθίσει στο μαύρο και έτσι, στο φαύλο κύκλο του «πουλάω ό,τι αρέσει – μου αρέσει ό,τι πωλείται» φέρνει στοκ αυτοκινήτων κυρίως με μαύρο εσωτερικό.
Ειδικά αν το αυτοκίνητο είναι γερμανικό. Γιατί το μαύρο το συνδέουν πολλοί με το «επίσημο», με το «ακριβό», με το «υπουργικό», αν και σήμερα κανείς δε θέλει να δείχνει υπουργός, εδώ που τα λέμε.
Η ουσία είναι πως το μαύρο σαλόνι είναι κάτι, που οι κατασκευαστές αφήνουν πλέον πίσω τους. Η αισθητική έχει αλλάξει και αυτοκίνητα, όπως το νέο Renault Captur φέρνουν μια νέα ατμόσφαιρα στο εσωτερικό, με νέα υλικά, νέα χρώματα και νέα σχέδια. Η διχρωμία είναι έντονη, τα χρώματα ανοιχτά και ευχάριστα και το ντιζάιν επιτέλους σύγχρονο και όχι αυτό που έχουμε όλοι μάθει να διαβάζουμε σε δοκιμές πολλών γερμανικών μικρομεσαίων, δηλαδή «σοβαρό» ή «συγκρατημένο» ή «συντηρητικό».
Τι λέτε λοιπόν; Ήρθε η ώρα να διώξετε το μαύρο σαλόνι από το αυτοκίνητό σας; Θέλετε επιτέλους μία καμπίνα ζωντανή και ευχάριστη; Ή τελικά το μαύρο και το σοβαρό είναι προσωπικό σας γούστο και όχι κάποια εμμονή των γερμανών ή του εισαγωγέα; Τι λέτε;
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΑΠΑΡΝΗΘΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ "ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ" ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ! ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ (3 ΧΡΟΝΩΝ) ΝΑ ΤΟ ΛΕΡΩΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΟΛΑ! ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!!!
Αν και γενικά το μαύρο μου αρέσει πολύ ως χρώμα, ειδικά στα ρούχα μου, στο αυτοκίνητο δεν ισχύει το ίδιο. Προσωπικά δε μου αρέσουν το μαύρο σαλόνι και οι μαύρες ταπετσαρίες. Επίσης, δε συμφωνώ ότι το μαύρο εσωτερικό είναι ακριβό, πολυτελές και premium. Πιστεύω, ότι κλασικά και παραδοσιακά οι πολυτελείς λιμουζίνες και τα SUV είχαν μπεζ δέρμα και γυαλιστερό ξύλο. Είναι πρόσφατη η τάση όλα τα αυτοκίνητ ανεξαρτήτως κατηγορίας να είναι μαύρα με επενδύσεις αλουμινίου, προκειμένοι να δείχνουν νεανικά και ... σπορ - θού Κύριε... Θεωρώ, ότι μαύρο είναι περισσότερο το σαλόνι του μικρομεσαίου. Πάντως, πιστεύω, ότι το μαύρο είναι εμμονή των Γερμανών ή του εισαγωγέα. Σίγουρα, το γούστο είναι υποκειμενικό, προσωπικό και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατά τη γνώμη μου, δεν αξίζει να ζει κανείς σε ένα αυτοκίνητο μες στη μαυρίλα. ΓΙα μένα, ήρθε η ώρα να διώξουμε το μαύρο σαλόνι από το αυτοκίνητο. Θέλω μια καμπίνα ζωντανή, ευχάριστη, κατά προτίμηση με διχρωμία και, το κυριότερο, χωρίς ψυχρό μέταλλο ως επένδυση.
Το μαύρο σαλόνι όσο κοινό και συνηθισμένο φαίνεται υπερτερεί κατά τη γνώμη μου έναντι ενός μπεζ (ή λευκού). Πρ/ωτον δεν γαριάζει και δεύτερον καθαρίζει εύκολα. Μοναδικό μειονέκτημα (ετκός από το αν είναι ωραίο ή όχι, κάτι που είναι καθαρά υποκειμενικό) είναι ότι η σκόνη φαίνεται πολύ εύκολα και το κάνει να μοιάζει βρόμικο, χωρίς να είναι.
Από την άλλη, ένα ανοιχτόχρωμο σαλόνι θέλει προσοχή, Υπάρχουν πολλά είδη ρούχων που δυστυχώς αφήνουν το χρωματικό τους αποτυπωμα στα μπεζ ( και δερμάτινα) σαλόνια. Η σκόνη μπορεί να μη φαίνεται, όπως η βρωμιά μαζεύεται και τελικά το σαλόνι γαριάζει.
Εγώ προτιμώ το μαύρο σαλόνι και μάλιστα υφασμάτινο. Το δέρμα καλό και premium, αλλά φθείρεται με τη χρήση, θέλει συντήρηση και το καλοκαίρι ζεσταίνεται και καίει πολύ περισσότερο από ότι το ύφασμα. Το μπεζ, ειδικά αν είναι υφασμάτινο, γαριάζει εύκολα, όπως εύκολα γαριάζουν και οι μπεζ επενδύσες των θυρών και του χώρου των ποδιών. Αν τώρα έπρεπε να πάρω μπεζ σαλόνι θα προτιμούσα δερμάτινο, ώστε με μια καλή αδιαβροχοποίησή του δέρματος, να ξενοιάσω από βρωμιές, γαριάσματα και πτώση υγρών πάνω τους.
Στην αυτοκινητοβιομηχανία όλα μετριούνται σε χρημα...
Η ποιότητα,ο σχεδιασμός,η αξιοπιστία,ακομα και το χρωμα είτε μιλάμε για το χρωμα στο εξωτερικό είτε για το χρωμα στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου..
Οι αυτοκινητοβιομηχανιες έχουν ικανότατα στελέχη που αποφασίζουν τι θα προσφέρουν και σε ποια τιμή στους καταναλωτές.
Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να διαταράξουν αυτη την ισορροπία μεταξύ φθηνού και ακριβου,αρκούντως ικανοποιητικού και φινου..
Αυτη η ισορροπία διαταράσσεται αργα και απο εκείνους που θέλουν απεγνωσμένα ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς,προσφέροντας τις περισσότερες φορές ψευδαισθήσεις ισότητας....
Η επιλογή του χρώματος είναι καθαρά υποκειμενική. Γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των αυτοκινήτων έχει μαύρα ταμπλό και μαύρα πλαστικά στο εσωτερικό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα άσχημο ιδίως αν συνδυάζεται με χρώμια και ίνοξ όπως σε πολλά καινούργια αυτοκίνητα. Όσον αναφορά την ταπετσαρία και τα υφάσματα εκεί είναι θέμα επιλογής να ξεφύγουμε από το μαύρο (που λερώνει και εύκολα), και να βάλουμε χρώμα της αρεσκείας μας που κάνει το εσωτερικό πιο ζωντανό και ευχάριστο. Γενικά αν εξαιρέσουμε κάποια μοντέλα όπως το Fiat 500, Mini, ίσως και το Beetle, όλα τα άλλα είναι δύσκολο να βρεις τα πλαστικά του εσωτερικού τους σε άλλο χρώμα εκτός από κυριαρχία του μαύρου, του ανοικτού ή σκούρου γκρι και σπανίως σε μπεζ.
Ο δικός μου Γερμανός πάντως (BMW 320i Convertible του 2009) έχει δέρμα και εσωτερικό Μπεζ Cream. Μπαίνω και μου φτιάχνει την ημέρα.
Δυστυχως τα περισσοτερα εσωτερικα σημερα ειναι γκριζομαυρα και κατα συνεπεια καταθληπτικα και <<πεθαμενατζιδικα>>Και μαλιστα σε πολλα καινουργια μοντελα δεν χρησιμοποιουν υφασμα αλλα μονο πλαστικο,καθισματα τυπου <<παγκου>> και το αποτελεσμα ειναι απλα απαίσιο..Τα πολυτελη αυτοκινητα εχουν συνηθως μπεζάκι ενω και το μπλε εσωτερικο ειναι ομορφο και..ατμοσφαιρικο..Βλέπω ομως οτι ακομα και οι μετρ του σχεδιασμου Ιταλογαλλοι αρχιζουν και μας τα χαλανε σιγα σιγα και αυτοι και το Renault Capture απο τι βλεπω στη φωτο που εχετε βαλει απλα δεν ειναι ομορφο,μαυρο ειναι..και μουντο.Οσο για τις αλλες σχολες ασε καλλιτερα,δεν υπαρχουν..λογια.Μιλαμε παντα για καθημερινα αυτοκινητα γιατι σε πιο ανεβασμενες καταστασεις τα πραγματα φτιαχνουν πολύ,κοιταχτε πχ τη νεα Μερσέντες S-Class και θα καταλαβετε..Μακαρι καποια στιγμη οι κατασκευαστες να μας δωσουν πιο ομορφα και με περισσοτερο χρωμα εσωτερικα και και καλλιτερα καθισματα οπως ειχαν τα αυτοκινητα τη δεκαετια 60 και 70 και οχι παγκους οπως σημερα..
Εχω την αίσθηση ότι τα περισσότερα μοντέλα έχουν ξεφύγει από το μαύρο σαλόνι και προσφέρουν διάφορες χρωματικές επιλογές. Εγώ σε ένα SEAT LEON 1,4 tsi που έχω από το 2008 υπέκυψα στη γοητεία του δερμάτινου σαλονιού σε γκρι ανοιχτό χρώμα και μπορώ να πώ ότι δεν μετάνοιωσα για την επιλογή μου. Αυτή η μυρωδιά του δέρματος εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και μετά από 5 χρόνια που το έχω. Φυσικά τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο περνάω το δερμάτινο σαλόνι με μια λευκή ειδική αλοιφή που περιέχει κερί μέλισσας και έτσι γυαλίζει και συντηρείται καλύτερα.
Και το συνεχίζω λόγω τεχνικού προβλήματος του υπολογιστή.Και τοποθέτησε πετσέτες και άλλα πράγματα επάνω του.Στο εξωτερικό είναι διαφορετικά τα πράγματα.Επίσης πολλές φορές η ποιότητα τους δερμάτινου σαλονιού,αναξαρτήτως χρώματος δεν είναι και η καλύτερη και βλέπουμε ότι άνω των 6 ετών,το σαλόνι σκίζεται και ξηλώνεται.
Αγαπημένο χρώμα στο σαλόνι είναι το κόκκινο σε ύφασμα.
Οι Γερμανοί έχουν μία εμμονή με το μαύρο σαλόνι,αλλά πλέον αλλάζουν με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς κάποιοι,και προτιμούν τα χρωματιστά σαλόνια.Οι εισαγωγείς στην χώρα μας,φέρνουν και άλλα χρώματα εκτός τους μαύρου,γιατί υπάρχει η ζήτηση.
Βέβαια το θέμα και πάλι είναι υποκειμενικό.Ότι αρέσει στην κάθεμια,στον καθένα μας.Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Ποτέ δεν μου άρεσε το μαύρο χρώμα και το μαύρο σαλόνι,είτε δερμάτινο,είτε υφασμάτινο,και αυτό γιατί το έχω συνδέσει με γραφεία τελετών,στο μυαλό μου.
Επίσης και το μαύρο χρώμα,είτε στο σαλόνι,είτε στο εσωτερικό λερώνει πάρα πολύ εύκολα και φαίνεται πάρα πολύ έντονα.
Στην Ελλάδα δεν προτιμώ το δερμάτινο σαλόνι οποιουδήποτε χρώματος,διότι,το καλοκαίρι με 43 βαθμούς,που να καθήσεις επάνω τους.