5 οικογενειακά SUV που δεν χωράνε τα πόδια σου

23.676 Επισκέψεις στο άρθρο (24/10/2023)
5 οικογενειακά SUV που δεν χωράνε τα πόδια σου
2 Φωτογραφίες »

- Το μικρότερο χώρο της κατηγορίας η BMW X2
- Διπλάσιο χώρο για τα πόδια έχει το καλύτερο της κατηγορίας Ford Kuga
- Κάτω από τον μέσο όρο - MINI Countryman, Dacia Duster
- Όπως και τα Suzuki S-Cross & Mazda CX-30

Μικρομεσαία SUV με χώρο για τα πόδια σαν μικρά

Μία πολύ σημαντική μέτρηση που κάνει το Test Center του AutoΤρίτη είναι αυτή των εσωτερικών χώρων, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο βαθμό ορίζουν το επίπεδο άνεσης ενός αυτοκινήτου.

Έτσι με ακρίβεια χιλιοστού για κάθε μοντέλο ξέρουμε πόσο χώρο έχουν οι επιβάτες στο κεφάλι, στους ώμους και στα πόδια. Ειδικά για ένα οικογενειακό μοντέλο έχει μεγάλη σημασία καθώς το πίσω κάθισμα θα χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά, συνεπώς οι καθήμενοι θέλουν να είναι άνετοι. Για παράδειγμα πολλές φορές ένας γονιός κάθεται στο πίσω κάθισμα μαζί με ένα μωρό. Στο θέμα μας λοιπόν θα δούμε 5 οικογενειακά με μικρό χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών.
 

Ford Kuga το καλύτερο της κατηγορίας με 19 εκατοστά

Όπως προαναφέραμε σε κάθε μοντέλο που δοκιμάζουμε μετράμε τις διαστάσεις του. Στην κατηγορία λοιπόν των οικογενειακών SUV (C-SUV), το κορυφαίο μοντέλο σε αυτό τον τομέα είναι το Ford Kuga με 19 εκατοστά.

Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά για όλα τα μοντέλα, ο χώρος που έχουν για τα γόνατά τους οι πίσω επιβάτες είναι κατά μέσο όρο 15,3 εκατοστά. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά μπορούν να καθίσουν άνθρωποι με ύψος μέχρι και 1,95 μ., εφόσον φυσικά δεν βρίσκει το κεφάλι στην οροφή.

Το μικρότερο χώρο της κατηγορίας η BMW X2

Το χειρότερο οικογενειακό SUV που έχουμε μετρήσει σε χώρο γονάτων είναι η BMW X2. Το γερμανικό SUV έχει χώρο 9,3 εκ. για τους πίσω επιβάτες, όντας το μοναδικό μοντέλο της κλάσης με λιγότερο από 10 εκατοστά. Μάλιστα αυτό το νούμερο είναι μικρότερο ακόμα και από το μίνι της Hyundai, το i10 που έχει 1 εκατοστό παραπάνω.

Κάτω από το μέσο όρο MINI Countryman και Dacia Duster

Δύο ακόμα μοντέλα που δεν εντυπωσιάζουν με τον αέρα για τα γόνατα των πίσω επιβατών είναι τα MINI Countryman και Dacia Duster. Αμφότερα έχουν σαφών καλύτερα νούμερα από την X2, ωστόσο βρίσκονται αρκετά κάτω από το μέσο όρο.

Συγκεκριμένα το MINI Countryman έχει 12,5 εκ. περιθώριο από το γόνατο του πίσω επιβάτη μέχρι την πλάτη του μπροστινού καθίσματος, ενώ το Dacia Duster 12,6 εκ., δηλαδή ένα χιλιοστό παραπάνω.

Κάπως καλύτερα (συγκριτικά με τα προηγούμενα) είναι τα πράγματα για το Suzuki S-Cross και -περισσότερο για- το Mazda CX-30, ωστόσο και πάλι κατατάσσονται στα «όχι καλά» της κατηγορίας. Αναλυτικότερα το SUV της Suzuki έχει 13,2 εκ. περιθώριο για τα γόνατα, ενώ παράλληλα έχει και πολύ μικρό αέρα για το κεφάλι, μόλις 2,6 εκ.. Πρακτικά λοιπόν είναι αδύνατον να κάτσει άνθρωπος με ύψος πάνω από 1,80 μ.. Όπως είπαμε λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα για το CX-30 που είναι 1,5 εκ. μικρότερο από το μέσο όρο, στα 13,8 εκατοστά.

Πώς γίνονται οι μετρήσεις μας

Οι μετρήσεις των εσωτερικών χώρων γίνονται με τη βοήθεια του… «Λυκούργου», μιας συσκευής που προσομοιώνει το πρότυπο ενός μέσου ανθρώπου. Ο «Λυκούργος» λοιπόν έχει ύψος 1,75 μ. και βάρος 75 κιλά. Με το κάθισμα του οδηγού στην πιο χαμηλή θέση (αν υπάρχει ρύθμιση του ύψους), την πλάτη κάθετη και με τη θέση αυτή σταθερή, γίνονται όλες οι μετρήσεις εκ των υστέρων, για να υπάρχει αντιπροσωπευτική μέτρηση για το χώρο στα πόδια των πίσω επιβατών.


Το χειρότερο οικογενειακό SUV που έχουμε μετρήσει σε χώρο γονάτων είναι η BMW X2 με 9,3 εκ. μικρότερο ακόμα και από το μίνι Hyundai i10.
2 Φωτογραφίες »

Το χειρότερο οικογενειακό SUV που έχουμε μετρήσει σε χώρο γονάτων είναι η BMW X2 με 9,3 εκ. μικρότερο ακόμα και από το μίνι Hyundai i10.

Mercedes
skoda