Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
97 χρόνια Chrysler: Η πορεία της μάρκας & του δαιμόνιου ιδρυτή της
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

97 χρόνια Chrysler: Η πορεία της μάρκας & του δαιμόνιου ιδρυτή της

2.558 Επισκέψεις στο άρθρο (7/6/2022)

Ένας μηχανικός αυτοκινήτων από το Κάνσας έμελλε να δημιουργήσει μια από τις πιο επιτυχημένες μάρκες της Αμερικής που έφερε το όνομά του. Η πιο διάσημη φράση του Walter Chrysler: «Όποτε πρέπει να γίνει μία δύσκολη δουλειά, την αναθέτω σε έναν τεμπέλη. Είναι σίγουρο ότι θα βρει τον πιο εύκολο τρόπο να την κάνει».

Ίδρυση της Chrysler στις 6 Ιουνίου 1925

Η Chrysler είναι μια μάρκα που έχει χαραχτεί στο μυαλό των Ελλήνων ως μια αμιγώς αμερικανική εταιρεία με επιβλητικά αυτοκίνητα, συνήθως μεγάλου μήκους, και έχει χαράξει το δικό της δρόμο στο παγκόσμιο στερέωμα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αρχή αυτή της ιστορίας έγινε πριν 97 χρόνια, στις 6 Ιουνίου του 1925, όταν ο Walter Chrysler ίδρυσε την αυτοκινητοβιομηχανία που έφερε το όνομά του.

Ποιος ήταν ο Walter Chrysler

Γεννημένος στο Κάνσας, γιος ενός μηχανικού του σιδηροδρόμου, ο Chrysler έδειξε το πάθος του για τα μηχανήματα από νεαρή ηλικία. Στα 17 του δεν επέλεξε να ακολουθήσει πανεπιστημιακές σπουδές και έπιασε δουλειά ως μαθητευόμενος σε ένα συνεργείο του σιδηροδρόμου. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ανελίχθηκε ανάμεσα στους μηχανικούς, αποκτώντας φήμη για το πρακτικό μυαλό και τον ανεξάντλητο ενθουσιασμό του.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Αγόρασε και «έλυσε» το πρώτο του αυτοκίνητο το 1908

Το 1908, χρονιά που στην Ελλάδα ιδρύθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών), ο Chrysler αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο και αφιέρωσε χρόνο για να μελετήσει το μηχανικό σύστημά του, λύνοντας και συναρμολογώντας ξανά τη μηχανή του, ώσπου να την μάθει. Προφανώς θα αναρωτηθήκατε γιατί να γίνει αναφορά στον Παναθηναϊκό. Πέρα από την κοινή χρονολογία, τυγχάνει μια από τις διάσημες εκφράσεις του Αμερικανού αυτοκινητοβιομήχανου να είναι: «Ο λόγος για τον οποίο τόσοι άνθρωποι δεν πάνε μπροστά στη ζωή είναι γιατί όταν η ευκαιρία τους χτυπά την πόρτα, βρίσκονται στην πίσω αυλή και ψάχνουν το τετράφυλλο τριφύλλι».

Πέραν αυτής, ο Chrysler έχει πει «Όποτε πρέπει να γίνει μία δύσκολη δουλειά, την αναθέτω σε έναν τεμπέλη. Είναι σίγουρο ότι θα βρει τον πιο εύκολο τρόπο να την κάνει», αλλά και ότι «το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας είναι ο ενθουσιασμός». Δύο φράσεις που η αλήθεια είναι πως μαρτυρούν αλήθειες.

Ανδρας της χρονιάς από το περιοδικό Time το 1928

Στα 36 του, έπιασε δουλειά στην General Motors ως ο διευθυντής του εργοστασίου της Buick στο Φλιντ του Μίσιγκαν. Τα επόμενα χρόνια, ο Chrysler έφερε την επανάσταση στο βιομηχανικό σύστημα της Buick, υιοθετώντας τις διαδικασίες γραμμής παραγωγής στις οποίος είχε πρωτοπορήσει ο Henry Ford και καταφέρνοντας να τριπλασιάσει την παραγωγή. Σύντομα, ο Chrysler έγινε Πρόεδρος της μονάδας Buick και τη μεταμόρφωσε στο πιο ισχυρό τμήμα της General Motors και το πιο επιτυχημένο brand αυτοκινήτων στην Αμερική.

Όταν διαφώνησε με τον ιδρυτή της General Motors, William Durant, σχετικά με τη διαχείριση του κόστους παραγωγής, ο Chrysler παραιτήθηκε από την εταιρεία. Σύντομα, ανέλαβε τη διοίκηση της Willys-Overland Company και της Maxwell Motor Company. Αποφασισμένος να αναβιώσει την Maxwell, παρουσίασε το αυτοκίνητο Chrysler Six το 1924. Το χαμηλού κόστους όχημα αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές και μέσα σε έναν χρόνο, πούλησε 32.000 μονάδες. Με την επιτυχία της Chrysler, η Maxwell Motor Corporation αναδιοργανώθηκε και ονομάστηκε Chrysler Corporation. Το 1928, η Chrysler αγόρασε την Dodge Brothers και έγινε μία από τις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, πλάι στις General Motors και Ford. Ο ίδιος ο Chrysler επιλέχθηκε ως ο άνδρας της χρονιάς από το περιοδικό Time για το 1928. Το 1929, ο Chrysler χρηματοδότησε την κατασκευή του Chrysler Building, ενός ουρανοξύστη με 77 ορόφους στη Νέα Υόρκη, που κέρδισε πρόσκαιρα τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο και έγινε έκτοτε ένα από τα σύμβολα της πόλης.

Ο Chrysler αποσύρθηκε από πρόεδρος της εταιρείας του το 1935, αν και παρέμεινε στο Δ.Σ. της έως τον θάνατό του.

Η εταιρεία Chrylser μετά από διάφορες οικονομικές αναποδιές στην πορεία των ετών βρέθηκε στα χέρια της Fiat με την οποία συγχωνεύθηκε δημιουργώντας τον όμιλο FCA (Fiat Chrysler Automobiles), ο οποίος με τη σειρά του απορροφήθηκε μετέπειτα από τον υπερ-όμιλο Stellantis.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Toyota
Hyundai