Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

ΑΑΔΕ: Λουκέτο για 2 χρόνια σε όσα πρατήρια καυσίμων παρανομούν

6.825 Επισκέψεις στο άρθρο (12/4/2024)
ΑΑΔΕ: Λουκέτο για 2 χρόνια σε όσα πρατήρια καυσίμων παρανομούν

- Πραγματική μάστιγα τα νοθευμένα καύσιμα
- Σφραγίζεται το πρατήριο αν εμπορεύεται λαθραία καύσιμα ή αρνηθεί τον έλεγχο
- Απαγορεύεται η δραστηριοποίηση των ιδιοκτητών σε άλλες επιχειρήσεις καυσίμων για 2 έτη
- Διοικητής της ΑΑΔΕ: «Θωρακίζουμε την αγορά και προστατεύουμε τους καταναλωτές»

Πραγματική μάστιγα τα νοθευμένα καύσιμα

Οι εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες ως προς τον ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων μας. Τα καύσιμα έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε συνάρτηση με τον μισθό του μέσου Έλληνα, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Περιπτώσεις με πρατήρια που ανεφοδιάζουν τα οχήματα με νοθευμένα καύσιμα έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Σφραγίζεται το πρατήριο αν εμπορεύεται λαθραία καύσιμα ή αρνηθεί τον έλεγχο

Στην προσπάθειά της να πατάξει την μάστιγα αυτή, η ΑΑΔΕ έκανε πιο αυστηρό το πλαίσιο ποινών για όσα πρατήρια καυσίμων παραβαίνουν το νόμο. Όπως διαβάζουμε, εξειδικεύεται η διαδικασία διετούς σφράγισης των πρατηρίων διάθεσης όλων των ειδών καυσίμων, όταν το ελεγχόμενο πρατήριο κατέχει και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, διαπιστωθεί τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων ή παρεμποδίσει τον έλεγχο με χρήση βίας ή και απειλής.

Απαγορεύεται η δραστηριοποίηση των ιδιοκτητών σε άλλες επιχειρήσεις καυσίμων για 2 έτη

Στις περιπτώσεις διαπίστωσης των ανωτέρω παραβιάσεων από άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, θα ενημερώνεται η Τελωνειακή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, ώστε να διενεργήσει την σφράγιση του πρατηρίου. Όσα πρατήρια σφραγιστούν, οι ιδιοκτήτες τους απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης, ενώ τα στοιχεία τους θα δημοσιοποιούνται με διετή ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Το σύνολο της ποσότητας των καυσίμων που εντοπίζεται στην εγκατάσταση κατά τον χρόνο σφράγισης απαντλείται και μεταφέρεται, είτε προς επαναδιύλιση, είτε, εφόσον δεν καθίσταται δυνατή η επαναδιύλιση, προς καταστροφή σε αδειοδοτημένο φορέα καταστροφής επικίνδυνων αποβλήτων.

Διοικητής της ΑΑΔΕ: «Θωρακίζουμε την αγορά και προστατεύουμε τους καταναλωτές»

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ προχώρησε στις εξής δηλώσεις: «Προχωράμε αποφασιστικά και με απόλυτη προσήλωση στο στόχο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων και της αθέμιτης κερδοφορίας που συντελούνται σε βάρος του κράτους, των καταναλωτών και των υγιών επιχειρήσεων. Θωρακίζουμε την αγορά και προστατεύουμε τους καταναλωτές, διαμορφώνοντας ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων κατά της λαθρεμπορίας και της νοθείας καυσίμων, με την συμμετοχή και των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, μέσω των μέτρων δέουσας επιμέλειας που οφείλουν να λαμβάνουν κατά την συνεργασία τους με τα πρατήρια».

ford
NISSAN