Γάλα ως καύσιμο; Δείτε πως δουλεύει και πόσο σύντομα θα το δούμε ως βιοκαύσιμο με στόχο την μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Πρώτα βότκα και τώρα βενζίνη από το γάλα. Πως γίνεται;
Πρώτα είχαμε το «κρέας» από λαχανικά. Τώρα έχουμε το γάλα ως… καύσιμο! Δεν πρόκειται για ιστορία από το μέλλον, αλλά για κάτι που συμβαίνει ήδη στις ΗΠΑ, από αγρότες του Μίσιγκαν.
Σίγουρα δεν έχετε ακούσει για τη «Vodkow», μια βότκα με βάση το γάλα που φτιάχνει μια ποτοποιία στον Καναδά. Οι Καναδοί έχουν συνάψει συνεργασία με αγροτικό συνεταιρισμό του Μίσιγκαν και τώρα ετοιμάζουν επένδυση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρόγραμμα παραγωγής βιοκαύσιμου.
Η επεξεργασία του γάλακτος οδηγεί στην δημιουργία ενός υποπροϊόντος που ονομάζεται «διήθημα γάλακτος». Σε αυτό συγκεντρώνονται η λακτόζη, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία της πρωτεΐνης και του λίπους του γάλακτος. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουν οι εταιρείες γαλακτοκομικών τη διατήρηση της γεύσης και των στοιχείων του πίνακα διατροφικής αξίας που υπάρχει στα δοχεία του γάλακτος.
Το συγκεκριμένο υποπροϊόν του γάλακτος χρησιμοποιείται ήδη σε σοκολάτες, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, παγωτά και ζωοτροφές, ενώ όπως αναφέραμε και για την παραγωγή βότκας, ενώ η εταιρεία έφτιαξε και αντισηπτικό χεριών κατά τη διάρκεια της πανδημία του Covid-19.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Codkow, «Ψάξαμε να βρούμε τι άλλες χρήσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν για αυτό το υποπροϊόν γάλακτος και έτσι αρχίσαμε να ψαχνόμαστε με τα βιοκαύσιμα».
Πως «βγαίνει» βιοκαύσιμο από το γάλα;
Σύμφωνα με έρευνες, από τα διαθέσιμα αποθέματα διηθήματος γάλακτος, μπορούν να παράγονται 2,2 εκατομμύρια γαλόνια αιθανόλης ετησίως μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο αντισταθμίζει 14.500 μετρικούς τόνους άνθρακα που απελευθερώνονται στο περιβάλλον το χρόνο όταν αναμιγνύεται με βενζίνη.
Για τη δημιουργία του βιοκαυσίμου, το υποπροϊόν γάλακτος θα ρέει μέσω σωλήνων σε μια κεντρική μονάδα παραγωγής αιθανόλης. Εκεί, θα ζυμώνεται με παρόμοιο τρόπο που ζυμώνεται η βότκα, μόνο που αντί για VodKow θα παράγεται βιοαιθανόλη. Τότε χρειάζεται ένα τελευταίο βήμα για να αφαιρεθεί το νερό που θα `χει μείνει στο καύσιμο.
Το συγκεκριμένο προϊόν, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα βιοκαυσίμων που παράγονται σήμερα από διάφορα άλλα προϊόντα. Για παράδειγμα αιθανόλη παράγεται ήδη από καλαμπόκι στις ΗΠΑ και ζαχαρότευτλα στη Βραζιλία, ενώ υπάρχουν και τύποι βιοντίζελ, που παράγονται από καλαμποκέλαιο, ζωικό λίπος, άλγη και άλλα φυτά.