Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

VW Golf: Οι 5 λόγοι που το κάνουν το πιο εμβληματικό μοντέλο στην ιστορία της Volkswagen

 Σχολιάστε 
1.347 Επισκέψεις στο άρθρο
Το 2ης γενιάς VW Golf GTi.
5 Φωτογραφίες »

Το 2ης γενιάς VW Golf GTi.

Φέτος, το 2024, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου Golf MK1. Μετά από 8 γενιές «ζωής» δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Golf είναι ο ορισμός του γερμανικού αυτοκινήτου. Κι αν κάποιος δεν συμφωνήσει με το γενικό χαρακτηρισμό σίγουρα θα δεχτεί πως μιλάμε για το πιο εμβληματικό μοντέλο στην ιστορία της Volkswagen. Και υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που ισχύει αυτό.


Η 4κίνητη crossoverc έκδοση, VW Golf Country.
5 Φωτογραφίες »

Η 4κίνητη crossoverc έκδοση, VW Golf Country.

 
1. Είναι το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο της Volkswagen
Οι αριθμοί σπάνια λένε ψέματα και στην περίπτωση του Golf αρκεί να πούμε ένα νούμερο με... πολλά μηδενικά. Με περισσότερα από 37.000.000 κατασκευασμένα μοντέλα, το Golf είναι το best-seller μοντέλο στην ιστορία της Volkswagen και το πιο επιτυχημένο αυτοκίνητο επί ευρωπαϊκού εδάφους.
 
2. Αντικατέστησε τον θρυλικό Σκαραβαίο (Beetle)
Ο πρόγονός του είναι ένα εξίσου εμβληματικό αυτοκίνητο. Όταν η Volkswagen αποφάσισε να αντικαταστήσει τον θρυλικό Σκαραβαίο το 1974, χρειαζόταν ένα μοντέλο που έκανε τη διαφορά. Η ιδέα ήταν να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, σύμφωνο με τις αυτοκινητιστικές τάσεις της εποχής, δηλαδή να αποτελείται από αυτοφερόμενο πλαίσιο (ο σκαραβαίος αποτελούταν από πάτωμα και καβούκι βιδωμένα μεταξύ τους), να έχει τον κινητήρα και την κίνηση στο μπροστινό μέρος του αμαξώματος (το Beetle είχε κινητήρα και κίνηση πίσω), ενώ και ο ίδιος ο κινητήρας να συμφωνεί με την εποχή (ο αερόψυκτος boxer αντικαταστάθηκε από υδρόψυκτους 4κύλινδρους σε σειρά κινητήρες).
 
3. Ίδρυσε την κατηγορία των hot-hatch με το Golf GTi
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους αγαπήθηκε τόσο πολύ το Golf ήταν οι «καυτές» GTI εκδόσεις του, που ίδρυσαν μια νέα κατηγορία οχημάτων pocket rocket (πύραυλοι τσέπης), και καθιερώθηκε ως GTi (τα ξεχωρίζει το κεφαλαίο ή μικρό «i»). Αρχικά το 1975, μόλις ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του «συμβατικού» Golf, έκανε την εμφάνισή του το Golf GTI με έναν 1.600άρη 4κύλινδρο με μηχανικό ψεκασμό που απέδιδε 110 ίππους, υπερδιπλάσιους από τους 50 της βασικής έκδοσης. Το σημερινό, ανανεωμένο VW Golf GTI αποδίδει 265 άλογα.
 
4. Μόνο οι full hybrid κινητήρες του έχουν ξεφύγει
Όπως είπαμε νωρίτερα, το VW Golf έχει βγει σχεδόν σε κάθε τεχνολογία κινητήρα. Πέραν των κλασικών βενζινοκίνητων και diesel επιλογών, έχουμε ακόμη mild hybrid, Plug-in hybrid, κινητήρες διπλού καυσίμου με φυσικό αέριο, καθώς και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση e-Golf. Στην πραγματικότητα, μόνο με κινητήρα full hybrid τεχνολογίας δεν έχει βγει!
 
5. Σε κάθε είδος αμαξώματος, από wagon μέχρι crossover
Στην πάροδο των χρόνων το VW Golf πέρασε από κάθε είδους σχεδίαση. Το τετράγωνο σχήμα του Golf πρώτης γενιάς, θύμιζε αρκετά το Fiat 126 ή το μεταγενέστερο Zastava Yugo. Ήταν διαθέσιμο σε 3 αμαξώματα, (3πορτο & 5πορτο hatchback και cabriolet), ενώ με το πέρασμα των χρόνων και τις επόμενες γενιές, το γερμανικό μικρομεσαίο απέκτησε και άλλες εκδοχές, όπως station wagon (Golf Variant), πολυμορφικό (Golf Plus & Golf sportsvan), ακόμα και crossover (Golf Country με 4κίνηση).

Σελίδα 1Ανανεωμένο VW Golf: 5+5 λόγοι που το κάνουν να ξεχωρίζει
Σελίδα 2Οι κινητήρες του ανανεωμένου VW Golf: Σε βενζίνη, mild hybrid, diesel & Plug-in υβριδικό
Σελίδα 3VW Golf: Οι 5 λόγοι που το κάνουν το πιο εμβληματικό μοντέλο στην ιστορία της Volkswagen
CORAL GAS NIKHTHS OIKONOMIAS
Leasing