ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

TIPS all about Φόρτιιση

 Σχολιάστε 
94.016 Επισκέψεις στο άρθρο (4/7/2023)
Υπάρχουν 3 τύποι (ή τρόποι) ηλεκτρικής φόρτισης: Ταχυφόρτιση (50kW και άνω), γρήγορη (11kW) και αργή.
2 Φωτογραφίες »

Υπάρχουν 3 τύποι (ή τρόποι) ηλεκτρικής φόρτισης: Ταχυφόρτιση (50kW και άνω), γρήγορη (11kW) και αργή.

Επιλέξτε με βάση την ταχύτητα φόρτισης που ταιριάζει στις ανάγκες σας

Τυπικός χρόνος φόρτισης: Για να φορτίσει 100% η μπαταρία ενός αμιγούς ηλεκτρικού μοντέλου θα χρειαστεί από 8 - 48 ώρες, ενώ ένα PHEV (Plug-In) εκτιμάται πως χρειάζεται 2 - 5 ώρες. Αυτό εξαρτάται αν φορτίζετε σε μία απλή οικιακή πρίζα σούκο ή σε ένα επιτοίχιο φορτιστή wallbox. Η μέγιστη ισχύς εξόδου σε μία πρίζα οικιακής χρήσης ανέρχεται έως τα 3 kW (με προϋποθέσεις), ενώ οι φορτιστές wallbox που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 22 kW.

Γρήγορος: Φορτιστής DC με δυναμικότητα άνω των 50 kW

Τυπικός χρόνος φόρτισης: Εδώ, σε λιγότερο από 60 λεπτά μπορεί να φορτιστεί από το 20% στο 80% της μπαταρίας. Αυτό όμως πάλι εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Δηλαδή μία μπαταρία με μικρή χωρητικότητα προφανώς θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο φόρτισης για να φτάσει στην επιθυμητή πληρότητα.

Βρείτε στον Χάρτη όλα τα δημόσια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα

Τι πρέπει να ξέρω για τις πρίζες του αυτοκινήτου μου και το καλώδιο σύνδεσης




Τα αυτοκίνητα δεν έχουν όλα το ίδιο καλώδιο φόρτισης. Στο κάθε καλώδιο, υπάρχουν δύο σημεία σύνδεσης. Το πρώτο που συνδέουμε στο αυτοκίνητο και το δεύτερο που τοποθετούμε στην υποδοχή του σημείου φόρτισης. Επιλέγω φορτιστή που διαθέτει υποδοχή βατή με εκείνη του καλωδίου του αυτοκινήτου μου.

Όπως είπαμε ήδη, υπάρχουν 3 τύποι (ή τρόποι) ηλεκτρικής φόρτισης: Ταχυφόρτιση (50kW και άνω), γρήγορη (11kW) και αργή.

Επίσης υπάρχουν 4 τύποι Fisches (βύσματα σύνδεσης) - Type 1, Type 2, Type 2 Combo και CHAdeMO. Κάθε τύπος φορτιστή έχει ένα αντίστοιχο καλώδιο φόρτισης, το οποίο είναι σχεδιασμένο για γρήγορη ή αργή, αλλά και AC ή DC φόρτιση. Στην πράξη, πρέπει να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε ένα σημείο φόρτισης με ένα καλώδιο το οποίο ταιριάζει στο ηλεκτρικό σας όχημα. Κατά την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος, ο αντιπρόσωπος σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποιος τύπος φορτιστή ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Λειτουργίες κανονικής ή γρήγορης φόρτισης και σύγκριση ταχυτήτων


Κανονική φόρτιση 

-Η πλειονότητα των οικιακών συστημάτων φόρτισης (wallBoxes), προσφέρουν χαμηλή ταχύτητα φόρτισης, που κυμαίνεται ανάμεσα σε 3 και 11 kW. Σκεφτείτε πως μία απλή πρίζα σούκο (που κάθε σπίτι διαθέτει) δίνει ονομαστική ισχύ 2,4 kW την ώρα (πραγματική 1,6 kW), κάτι που  σημαίνει πως ο κάτοχος θα χρειαστεί σχεδόν ένα 10ωρο φόρτισης για 20 kW (με τα οποία μπορεί να καλύψει περίπου 100 χιλιόμετρα απόσταση – λίγοι κάνουν παραπάνω σε μία ημέρα).
 
- Επαναλαμβάνουμε πως ανάλογα με την χωρητικότητα της μπαταρίας του ηλεκτρικού οχήματος, απαιτείται ένα διάστημα 8 - 48 ωρών για να φορτιστεί πλήρως η μπαταρία του. Το Fiat 500 BEV με την μπαταρία των 42 kWh προφανώς και θα χρειαστεί λιγότερη ώρα να φορτίσει από το Ford Mustang Mach-E με την μπαταρία χωρητικότητας 98 kWh.

-Η φόρτιση γίνεται μέσω ενός καλωδίου 220V εναλλασσόμενου ρεύματος (AC). Στη μία πλευρά του το καλώδιο διαθέτει την άκρη μιας τυπικής οικιακής πρίζας ενώ από την άλλη διαθέτει την υποδοχή που συνδέεται στο αυτοκίνητο. Συνήθως η αργή φόρτιση αφορά τη χρήση μίας στάνταρ οικιακής πρίζας «σούκο» (ή μίας πρίζας τύπου 2).
 
-Για μία μεσαία αυτονομία υπολογίστε 6,5 ώρες φόρτισης (για το 100%) με ένα οικιακό wallbox με 7.2kW. Οι ώρες ποικίλουν ανάλογα με την χωρητικότητα των μπαταριών, όμως ένα αυτοκίνητο όπως το Peugeot e208 με μπαταρία στα  50 kWh θα χρειαστεί περίπου 7,5 ώρες.

Γρήγορη φόρτιση 

-Πολλά (πλέον) σημεία φόρτισης σε εργασιακούς χώρους (εμπορικά κέντρα, super markets, Parking, Γυμναστήρια κλπ), αλλά και σε δημόσια σημεία φόρτισης (π.χ. σε  κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων), διαθέτουν φορτιστές με ισχύ 11kw ή 22 kW. Αν η ανώτερη ταχύτητα ταυτόχρονης φόρτισης ενός wallbox με 2 εξόδους φόρτισηςείναι 22 kW αυτό σημαίνει πως στον συγκεκριμένο φορτιστή μπορείς να φορτίσεις ταυτόχρονα 2 ηλεκτρικά οχήματα με ταχύτητα 22kW το καθένα (εφόσον και το κάθε αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να φορτίσει με 22kW σε έξοδο Type2). Σημειώνουμε πως -προς το παρόν- τα περισσότερα διαθέσιμα ηλεκτρικά φορτίζουν με 11kW (τόσο μπορεί να υποστηρίξει ο on-board φορτιστής τους), αλλά τα περισσότερα από τα μελλοντικά μοντέλα θα φορτίζουν με 22kW (πχ. Nissan Ariya).
 
-Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποιο από τα παραπάνω σημεία “εργασιακών χώρων” είναι 0,50 ευρώ ανά kW (αντί 0,11 / kW που σας έρχεται ως χρέωση νυχτερινού ρεύματος στο σπίτι).

-Ανάλογα με την χωρητικότητα της μπαταρίας του μοντέλου, η γρήγορη φόρτιση μπορεί να διαρκέσει από 3 - 6 ώρες.

-Η διάρκεια της φόρτισης μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση χαμηλής θερμοκρασίας (κρύο).

- Η φόρτιση γίνεται μέσω ενός καλωδίου 220V (βύσματος AC) και απαιτεί την εγκατάσταση οικιακού σημείου φόρτισης (wallbox) ή εξοπλισμό που προσφέρεται σε δημόσιο σημείο φόρτισης.

- Οι υποδοχείς που προσφέρουν γρήγορη φόρτιση είναι: Πρίζες τύπου 1 & τύπου 2

-Για μεσαία αυτονομία μέσος όρος φόρτισης με ταχυφορτιστή 50kW και άνω είναι στα 45 λεπτά. Τα μοντέλα με τις μεγαλύτερες μπαταρίες θα χρειαστούν παραπάνω χρόνο ενώ τα μοντέλα με μικρότερες αυτονομίες ίσως να χρειαστούν λιγότερη.

Από τι εξαρτάται ο συνολικός χρόνος φόρτισης




Ο συνολικός χρόνος φόρτισης εξαρτάται από δύο σημαντικούς παράγοντες: Από τις τεχνικές προδιαγραφές του αυτοκινήτου σας, αλλά και τη λειτουργία φόρτισης που χρησιμοποιείτε. Με απλά λόγια, ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να φορτίσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας εξαρτάται από τη μέγιστη ισχύς (kW) που παρέχει ο σταθμός φόρτισης που έχετε επιλέξει, αλλά και από τον αριθμό της επιτρεπόμενης ισχύς που μπορεί να δεχθεί το αυτοκίνητο. Ο κανόνας λέει πως, όσο μεγαλύτερη η ισχύς που παρέχει ο φορτιστής, τόσο πιο γρήγορα θα φορτίσει η μπαταρία του αυτοκινήτου.

Πόσο κοστίζει να φορτίσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (στο σπίτι ή στον δρόμο)




Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι  φθηνή. Παρόλο που το κόστος φόρτισης διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με τo ποιος είναι ο πάροχος σας και που θα επιλέξετε να φορτίσετε, το συνολικό κόστος είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με τον ανεφοδιασμό ενός αυτοκινήτου με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου.

Να σημειώσουμε πως η μέση τιμή της kWh (ευρώ / kWh) στην Ελλάδα είναι περίπου 0,15 ευρώ (ΔΕΗ).

To κόστος της φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος στο σπίτι (που επιλέγουν οι περισσότεροι) έχει και το μικρότερο κόστος, αφού συνοδεύεται με μεταμεσονύκτια χρέωση, η οποία και είναι χαμηλότερη. Σημειώστε πως διαφορά στην τιμή υπάρχει ανάλογα με τον πάροχο ενέργειας που επιλέγετε (κάτι που σημαίνει πως αξίζει λίγη έρευνα παραπάνω, για να διαπιστώσετε αν μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα χρήματα).

Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε έναν οικιακό φορτιστή, αξίζει να γνωρίζετε πως προσφέρονται σε διάφορους τύπους και το κόστος τους ποικίλει. Μέσω του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» υπάρχει κρατική επιδότηση, η οποία μπορεί να αγγίξει ως και τα 500 ευρώ για την τοποθέτηση ενός οικιακού φορτιστή (φυσικά χρειάζεται να υπολογίσετε και ένα κόστος μελέτης-εγκατάστασης, γύρω στα 750 ευρώ).

Το κόστος της φόρτισης ενός ηλεκτρικού σε δημόσιο σημείο φόρτισης. Αν επιθυμείτε ή χρειαστεί να φορτίσετε ενώ είστε στο δρόμο, το κόστος ποικίλει. Σε κάποιες περιπτώσεις, υφίστανται και δημόσια σημεία φόρτισης, όπου μπορείτε να γεμίσετε τις μπαταρίες σας ακόμη και δωρεάν.

Για να είστε καλά διαβασμένοι. Τεχνικά Χαρακτηριστικά και τι σημαίνουν




Βαθμός προστασίας IP: International Protection Code. Ο πρώτος αριθμός μετά το IP απεικονίζει (από 0-6) την προστασία από σκόνη και ρύπους. Ο δεύτερος αριθμός  (από 0-9) την προστασία από υγρασία – νερό.
Βαθμός προστασίας IK: Impact Protection (από 0-10). Αντοχή σε χτυπήματα.

Πρωτόκολλο επικοινωνίαςOpen Charge Point Protocol. (σ.σ. Πρωτόκολλο ανοικτού σημείου φόρτισης). Δωρεάν πρωτόκολλο που επιτρέπει την διασύνδεση του δικτύου φορτιστών και των ηλεκτρικών οχημάτων.

RFID card: Radio Frequency Identification Card (σ.σ. Κάρτα Αναγνώρισης Ραδιοσυχνοτήτων).  Επιτρέπει στον κάτοχο την δυνατότητα δημιουργίας προσωπικού, μοναδικού λογαριασμού μέσω του οποίου (και μιας κάρτας) μπορεί να πληρώνει κάθε φόρτιση.

Φόρτιση AC: Eναλλασσόμενο ρεύμα. Κατά τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ο φορτιστής μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) σε συνεχές ρεύμα (DC), το οποίο στη συνέχεια στέλνει στην μπαταρία.

Φόρτιση DC: Συνεχές ρεύμα. Η φόρτιση DC, ή η λεγόμενη γρήγορη φόρτιση, γίνεται με τη χρήση ενός σταθμού φόρτισης DC, ο οποίος μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) σε συνεχές ρεύμα (DC), «παρακάμπτει» τον ενσωματωμένο φορτιστή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και το στέλνει απευθείας στην μπαταρία.

Μέθοδος Φόρτισης 1 (MODE 1) – Πραγματοποιείται κυρίως σε οικιακό επίπεδο με μία συνηθισμένη πρίζα σούκο. Το ρεύμα φόρτισης δεν ξεπερνά τις 3,7kW. Αργή φόρτιση.

Μέθοδος Φόρτισης 2 (MODE 2) :Με μεγαλύτερη ισχύ φόρτισης (ως 22kW).

Μέθοδος Φόρτισης 3 (MODE 3): Με ισχύ ως 44kW. Η Μέθοδος 3 χρησιμοποιείται κυρίως σε δημόσιους χώρους φόρτισης.

Μέθοδος Φόρτισης 4 (MODE 4):  Υπερταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα (DC). Οι σταθμοί φόρτισης στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνουν εξοπλισμό μετατροπής του ρεύματος από AC σε DC, ενώ η ισχύς φόρτισης που επιτυγχάνουν συνήθως είναι 50-170kW.

Μονοφασικός-Τριφασικός: Στην μονοφασική φόρτιση, η ισχύς πηγάζει μέσω ενός μόνο αγωγού (τρείς στην τριφασική).  Η κύρια διαφορά είναι πως η τριφασική φόρτιση έχει ισχύ 22 kW, ενώ η μονοφασική 7,4 kW.

Σελίδα 1EV ready 2023: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο & φόρτιση
Σελίδα 2Νέα ηλεκτρικά μοντέλα
Σελίδα 3Ηλεκτρικά για 2.500 ευρώ κέρδος/χρόνο
Σελίδα 4Επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού
Σελίδα 5Τι παίζει με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Σελίδα 6TIPS all about Φόρτιιση
Σελίδα 7Δοκιμή: Νέα Mercedes EQA
Σελίδα 8Δοκιμή: Lexus UX 300e & Schneider
Σελίδα 9Δοκιμή: Ford Mustang Mach-E
Σελίδα 10Δοκιμή: VW ID.3
Σελίδα 11Δοκιμή: Ecocar Pocco
Σελίδα 12Mega Test: Τα καλύτερα ηλεκτρικά με μπαταρία 50 - 70 κιλοβατώρες (kWh)
Σελίδα 13Mega Test: Τα καλύτερα ηλεκτρικά με μπαταρία πάνω από 70 κιλοβατώρες (kWh)
Σελίδα 14Smart e-mobility: Μικρά οχήματα Le για την πόλη
Σελίδα 15Συγκριτικό VANs: Mercedes eSprinter VS Maxus eDeliver 9
Σελίδα 16Συγκριτικό VANs: BYD ETP3 VS Peugeot e-Partner
Σελίδα 17Test φορτιστών
Σελίδα 18Εγγύηση - Συντήρηση μπαταρίας
Σελίδα 19Συντήρηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Σελίδα 20Service ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Σελίδα 21Φροντίδα μπαταρίας
Σελίδα 22Ελαστικά ηλεκτρικών
Σελίδα 23Falken e.ZIEX
Σελίδα 24Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6
Σελίδα 25Ασφάλιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Σελίδα 26Τιμές καινούργιων ηλεκτρικών
Σελίδα 27Ηλεκτροκίνηση: Η λύση βελτιστοποίησης του συνολικού κόστους χρήσης
ford
Autotriti.gr