Πέφτει η τιμή του ρεύματος διεθνώς, αφού πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου. Όμως πάντα 1 μήνα μετά το νιώθουμε στην τσέπη μας. To πόσο «πράσινος» είναι ο πάροχος ηλεκ. ρεύματος είναι σημαντικό κριτήριο αν περνάει το όφελος στις τελικές χρεώσεις του προς τον καταναλωτή.
Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο, όπως έγινε και τον προηγούμενο μήνα. Αραγε, θα είναι μόνιμη η πτωτική πορεία που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες; Και με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε πάροχο; Αυτά και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα μας αναλύει για το τοπίο της ελληνικής ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας ο Κος Νίκος Μάντζαρης, επικεφαλής ενεργειακής πολιτικής στο The Green Tank!
Γιατί υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις τιμές ρεύματος
Την περίοδο της ενεργειακής κρίσης η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν ήταν σταθερή. Πλέον το κόστος του ρεύματος πέφτει γιατί πέφτει η τιμή του αερίου.
«Αυτό έχει περάσει και στη μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει ο κ. Μάντζαρης και συνεχίζει: «Το προηγούμενο διάστημα, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε από τις τιμές του ορυκτού αερίου. Είχαμε μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην τιμή προμήθειας της πρώτης ύλης, δηλαδή του καυσίμου, και αυτό επηρέασε πάρα πολύ και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί με αυτό τον τρόπο λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πανευρωπαϊκά.
Στην Ελλάδα έχουμε μια μικρή ιδιαιτερότητα, η οποία είναι λίγο τεχνική: Δεν σημαίνει ότι τώρα αλλάζει η τιμή προμήθειας του αερίου και αύριο θα αλλάξει και της ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει χρόνος επώασης ενός μήνα.
Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η αλλαγή είναι απευθείας, μέρα με τη μέρα. Όμως, στην Ελλάδα διαμορφώνεται η τιμή του αερίου με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Αυτό γίνεται επειδή θέλουμε να αποφύγουμε τις μεταβολές.
Όταν τραβάς τις τιμές του μέσου όρου του προηγούμενου μήνα υποτίθεται ότι γίνεται για μια σταθερότητα. Η κρίση του αερίου αύξησε τις τιμές του αερίου και λόγω του τρόπου αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό πέρασε στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος που είχαμε πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ η αγορά δεν είναι πολύ ώριμη, υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις και οι κρατικές επιδοτήσεις είναι η μόνη κίνηση που εμπόδισε το κόστος να εκτοξευθεί τελείως και το εξομάλυνε για τους καταναλωτές».
Η διαφάνεια χρεώσεων, το κέρδος για τον καταναλωτή
Όπως αναφέρει ο ειδικός, η διαφάνεια που υπάρχει πλέον με τη δημοσίευση των τιμών από τους παρόχους είναι ένας κέρδος για τον καταναλωτή. «Το ότι αναρτώνται πλέον οι τιμές για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι κάτι που πρέπει να το πιστώσουμε και στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Η αδιαφάνεια είναι από τα χειρότερα πράγματα, ειδικά αυτή την περίοδο, οπότε ο καταναλωτής μπορεί πλέον να καταλαβαίνει καλύτερα τι πληρώνει και πώς το πληρώνει και πώς βγαίνει το κόστος».
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους ώστε η αγορά ενέργειας να μην επιβαρύνει οικονομικά την τσέπη του καταναλωτή και να του προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. «Ήδη υπάρχει υπό διαπραγμάτευση πρόταση κανονισμού για το electricity market design. Τα βασικά στοιχεία του καινούριου κανονισμού δίνουν έμφαση στις δομές αποθήκευσης ενέργειας και στους μηχανισμούς ευελιξίας του συστήματος, τη διαχείριση της ζήτησης. Αυτή είναι η απάντηση και όχι νέες μονάδες αερίου. Εξάλλου αυτό προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να κατευθυνθούν οι πόροι στην εγκατάσταση και τη λειτουργία τέτοιων συστημάτων, γιατί αυτά τα συστήματα θα εξομαλύνουν τις τιμές. Τέτοιου είδους τεχνικές λειτουργούν καλά με τις ΑΠΕ» συμπληρώνει ο κ. Μάντζαρης.
Συμφέρει ο “πράσινος” πάροχος ΑΝ σας περνάει το όφελος στις χρεώσεις του
Υπάρχουν εταιρείες- πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ΑΠΕ και άλλες που δεν έχουν. Σύμφωνα με τον ειδικό, το πόσο “πράσινη” είναι μια εταιρεία θα έπρεπε να αποτελεί κριτήριο επιλογής ενός παρόχου από τους καταναλωτές που επιζητούν να γλιτώσουν λεφτά από την κατανάλωση τους
Χαρακτηριστικά μας είπε: «Πιστεύω πως αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο στην επιλογή παρόχου, γιατί σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές.
Το φάρμακο στην ακρίβεια είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όσο περισσότερες ΑΠΕ έχουμε στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής τόσο πιο φθηνή είναι η κιλοβατώρα γιατί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ είναι πάρα πολύ χαμηλότερο από το κόστος από όλα τα καύσιμα». Βέβαια, υπάρχουν πάροχοι, όπου το πράσινο ρεύμα που προμηθεύουν παραμένει ακριβότερο από εκείνο άλλων εταιρειών, γεγονός που θεωρείται μια ακόμη στρέβλωση της αγοράς».